6 katı | " /> 6 katı | "/>

En Sıcak Konular

Kapatılan parti sayısı Avrupa'nın 6 katı

24 Mart 2008 10:27 tsi
Kapatılan parti sayısı Avrupa'nın 6 katı TBMM Araştırma Merkezi, Avrupa'da ve Türkiye'de parti kapatılması konusunda bir rapor hazırladı. Rapora göre, Türkiye'de kapatılan parti sayısı Avrupa'da kapatılanın toplamının 6 katı.

Parti kapatmada Türkiye açık ara önde  
 
Türkiye'de 1961 yılından sonra Anayasa Mahkemesi tarafından 24 parti kapatıldı. Buna karşı 1943 yılından bu yana Almanya'da 3, İspanya'da ise bir partinin faaliyetine son verildi.  
  
Anayasa Mahkemesi 24 partiden 13'ünü "bölücülük', 5'ini ihtara rağmen kongresini yapmamak ve aykırılıkları gidermedikleri için siyasetten men etti. Milli Nizam Partisi (MNP), Huzur Partisi (HP), Refah Partisi (RP) ve Fazilet Partisi (FP)'nin kapısına ise laikliğe aykırı eylemlerin odağı oldukları iddiasıyla kilit vuruldu.

TBMM Araştırma Merkezi'nin raporunda, 15 ülkedeki parti kapatma konusundaki yasal düzenlemeler ile uygulamalarına da yer verildi. Bu ülkelerden 11'inde siyasi parti kapatılması yaşanmadı. Raporda ayrıca, bazı ülkelerde, yasalarında yer almasına rağmen şimdiye kadar kapatılan bir parti olmadığı, bazı ülkelerde ise parti kapatılmasına ilişkin yasal düzenlemenin bile bulunmadığı belirtildi. Rapora göre, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya'da yaygınlaşan Nazi akımının önlenmesi amacıyla 1949 yılında Nazi Partisi'nin faaliyetine son verildi. Almanya'da 1952'de SPR (Sozialistische Reichspartei Deutschlands), 1956 yılında ise KPD (Kommunistische Partei Deutschlands) kapatıldı. İtalya'da Benito Mussolini tarafından kurulan Partito Nazionale Fascista (PNF)'ya 1943'te hükümet tarafından izin verilmedi. İtalya'da faşist partisi kurulması yasaklandı. Belçika'da ise 2004 yılında Flaman Blok Partisi, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı bağlamında aykırı davrandığı gerekçesiyle 40 bin Euro para cezasına çarptırıldı. Bu karar doğrultusunda parti lideri partiyi feshedip, Vlamms Belang adıyla yeni bir parti kurdu. İspanya'da faaliyetlerinde ETA terör örgütüyle bağlantısı olduğu ve ETA'nın eylemlerini kınamadığı gerekçesiyle Herri Batasuna Partisi 2003'te siyasete veda etti.

AA
 



Bu haber 1,494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,379 µs