En Sıcak Konular

Darbeci Şengör krize yol açtı

24 Mart 2008 10:21 tsi
Darbeci Şengör krize yol açtı 'Ordu tabii ki darbe yapabilir' ve 'YÖK başkanını asistanım bile yapmam' gibi açıklamalarıyla dikkat çeken Celal Şengör'ü YÖK üyeliğine aday gösteren Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), seçimde kimin ne kadar oy aldığını bir türlü belirleyemedi.

Üniversitelerarası Kurul, YÖK üyeliği seçimindeki oy sayılarının tutmaması üzerine iade edilen yazısını yenileyerek YÖK'e gönderdi. Ancak ÜAK'ın gönderdiği yeni yazıda da adayların aldıkları oy sayılarının farklı olduğu ortaya çıktı. Bir önceki yazısında YÖK üyeliği için aday gösterilen ODTÜ Öğretim Üyesi Gönül Turhan Sayan'a 54 oy çıktığını bildiren ÜAK, ikinci yazıda ise Turhan'ın aldığı oy sayısını 2 yükselterek 56'ya çıkardı. İkinci yazıda ayrıca birinci yazıda olmayan 2 boş oy gösterildi. İki yazı arasındaki farkı çözemeyen YÖK ise ÜAK'tan seçimin sonuçlarının olduğu tutanakları istedi. YÖK'ün, tutanakları inceledikten sonra Celal Şengör'ün ismini Cumhurbaşkanı'na gönderip göndermemeye karar vereceği belirtildi. ÜAK'ın yaptığı seçimde Celal Şengör'e 83 oy çıkmış, YÖK ise seçimde kullanılan oy sayısı ile adayların aldıkları oyların birbirini tutmaması sebebiyle yazıyı geri göndermişti. YÖK'ün seçim tutanaklarını istediğini doğrulayan Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Akaydın, "YÖK'e tutanağı göndermek gibi bir yükümlülüğümüz yok, sadece isim göndeririz. Tutanakları da gönderdik. Daha fazla konuşmak istemiyorum." dedi. Akaydın ayrıca, YÖK Başkanı'nın 'görevi ihmal suçu işlediğini' savundu.

'Celal Şengör, YÖK üyesi olamaz'

21 kişilik YÖK Genel Kurulu'nda cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul'un 7'şer üye kontenjanı bulunuyor. Bakanlar Kurulu ve ÜAK'ın üye adayları cumhurbaşkanının onayı ile yürürlüğe giriyor. Adayları cumhurbaşkanı uygun bulmazsa onaylamıyor, bu durumda cumhurbaşkanına yeni isim sunuluyor. Yeni isim sunulmazsa cumhurbaşkanı doğrudan atama yapıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin, hakkında hem öğretim üyeliği yapıp hem de özel bir şirkette çalıştığı gerekçesiyle soruşturma açtığı Celal Şengör'ün Cumhurbaşkanı'nca YÖK üyeliğine atanması beklenmiyor.

Celal Şengör'ün üniversiteler adına YÖK üyesi olmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Tüm Öğretim Üyeleri Derneği eski Başkanı Tahir Hatipoğlu ise Şengör'ü 'demokratik ve özerk üniversiteyi özümsememiş bir insan' olarak niteledi. Hatipoğlu, şunları söyledi: "Birçok yazısında 'Türkiye'de üniversite yoktur, sadece üç üniversite vardır, kara, deniz ve harp okulu vardır.' diyor. Bu zihniyette olan bir insan, üniversite adına YÖK'te temsil edilemez. Ya kendisi adaylıktan çekilmeli ya da Cumhurbaşkanı atamamalı."

ZAMAN



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,354 µs