Kıyamet savaşı için yeni bahane: Suriye İran’ın uydusu | " /> Kıyamet savaşı için yeni bahane: Suriye İran’ın uydusu | "/>

En Sıcak Konular

Kıyamet savaşı için yeni bahane: Suriye İran’ın uydusu

23 Mart 2008 23:29 tsi
Kıyamet savaşı için yeni bahane: Suriye İran’ın uydusu Orta Doğu gezisi çerçevesinde İsrail’de bulunan ABD Başkan Yardımcısı Cheney, Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile görüştü. Cheney, "Suriye, İran'ın uydusudur" diyerek Ortadoğu'da olası yeni hamlelerin sinyalini verdi.

Peres, görüşmede, “Suriye’nin İran’ın bir uydusu olduğuna inandıklarını” ve Suriye’nin Lübnan’daki Hizbullah’a silah sevkıyatını sürdürdükçe bu ülkeyle görüşme yapmayacaklarını söyledi. İşgalleri altındaki Golan Tepeleri konusuna değinen Peres, “Golan Tepeleri geri verilirse, bu, İran’ın Lübnan’daki etkisini artıracak ve tüm bölge İran-Suriye kontrolünün etkisi altına girecek” diye konuştu.

Peres, her gün İran’dan gelen silahların Suriye üzerinden Hizbullah’a gittiğini öne sürerken, “Bu, tıpkı Hamas’ın Gazze Şeridi’nde yaptığı gibi, Suriye’yi, Lübnan’ı ele geçirmeye çalışan bir İran uydusu haline getiriyor” dedi.

ABD ve Avrupa’nın İran’ın balistik füze alanındaki gelişmelerini göz ardı ettikleri yönünde bir görüntü verdiklerini söyleyen Peres, “İran’ın nükleer başlıklarla donanmış balistik füzeler geliştirmede tek niyeti, İsrail’i yok etmek ve tüm dünyayı tehdit etmek” diye konuştu.

Peres, ABD Başkanı George Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in görev süreleri tamamlanıncaya kadar “bazı hedeflenen amaçların gerçekleştirilmesi” gereği üzerinde durdu ve İsrail ile Filistinlilerin ekonomik gelişmeler üzerinde yoğunlaşması gerektiğini kaydetti.

Cheney de Suriye’deki gelişmelerin, özellikle Suriye’nin Hizbullah’a silah sağlamasının ülkesini endişeye sevk ettiğini, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan İsrail ile diyalog istediğine ilişkin bir izlenim edinmediğini belirtti.

CHENEY-NETANYAHU GÖRÜŞMESİ
Cheney’in muhalefetteki Likud Partisi’nin lideri Binyamin Netanyahu ile görüşmesinde de bölgesel tehditler ve özellikle İran üzerinde duruldu.

Netanyahu, görüşmede, “İran’ın henüz nükleer silahlara sahip olmadan, bu ülkeden gelen tehdidin ortadan kaldırılması” gerektiğini söyledi ve sözlerini, “İran’ın Kudüs’te ve bölgede Gazze’den Lübnan’a yeni üsler inşa etmesini de önlemeliyiz” diye sürdürdü.

Görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklama da Netanyahu, Filistin Yönetimi ile barış görüşmeleri çerçevesinde Kudüs’ün bölünmesi ve Doğu Kudüs’ün bazı mahallelerinin terk edilmesine şiddetle karşı çıkarak, “Kudüs’ün herhangi bir yerinden çekilirsek, Hizbullah ve Hamas buraları ele geçirecek ve İsrail’e yakın, bir İran üssü kuracaklar” iddiasında bulundu.

Kudüs’ün bölünmesinin İsrail’in güvenliğine ve değişik dinlerden Kudüs’e akan milyonlarca kişinin ibadet özgürlüğüne de bir tehdit olacağını savunan Netanyahu, Cheney’nin de kendisine, ABD Başkanı George Bush ile “durumun tümüyle farkında olduklarını” anlattığını ifade etti.

Cheney, daha sonra Kudüs’te Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile bir araya geldi.

Kaynak: NTVMNSBC



Bu haber 1,018 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,137 µs