En Sıcak Konular

Almanya'dan PKK'ya ağır darbe

23 Mart 2008 21:22 tsi
Almanya'dan PKK'ya ağır darbe Alman Mahkemesi verdiği kararda, terör örgütü PKK için, “PKK, Almanya'da Türk kurumlarının yanı sıra Alman kurum ve kuruluşlarına da terör saldırıları düzenlemiştir” ifadesini kullandı. Kararda, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan için dikta

Almanya'da çeşitli tarihlerde terör örgütü PKK adına faaliyet yürütüp, eylem yaptıkları gerekçesiyle yargılanan terör örgütünün sorumlularından Vehbi Azak, Halat Kesbir, Ali Seven, Bozan Ateş, Ali Kıran, Hasan Adır ve Sait Hasso, 2 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Alman Mahkemesi, sanıklarla ilgili karar dosyasının bir örneğini de Türkiye'ye gönderdi.

Mahkeme kararının bulunduğu dosyada, terör örgütü PKK'nın kuruluşu ve Almanya'daki yapılanmasına yer verildi.

“PKK KÜRTLERE BASKI UYGULADI”

Alman Mahkemesinin 30 sayfadan oluşan kararında, terör örgütü PKK'nın 1984 yılından itibaren kısmi olarak Suriye veya Irak topraklarında üstlenmek suretiyle Türkiye'ye karşı eylemlere başladığını belirterek, “Kürtlere yaptığı baskılar ve propagandalar sonucunda, örgütün Türkiye'nin Güneydoğu Bölgesi ile Orta Doğu ve Avrupa'da yaşayan Kürtlerden destek görmeye başladığını” kaydetti. Yaşanan çatışmalar nedeniyle büyük bir çoğunluğu sivil halktan olmak üzere çok sayıda insanının hayatını kaybettiği de vurgulanan kararda, “Silahlı şiddet eylemleri PKK örgütünü arzulamış olduğu hedeflere hiçbir şekilde yakınlaştırmamıştır” denildi.

“ÖCALAN, OTORİTER BİR DİKTATÖR GİBİ DAVRANMIŞTIR”

Kararda, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanışı ve öncesindeki gelişmelerde yer de aldı.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Abdullah Öcalan, PKK örgütünü, Türkiye'de 1980 yılında gerçekleştirilen askeri darbeden itibaren Suriye'nin başkenti Şam'dan idare etmeye devam etmiştir. Bu yönetim sırasında Öcalan, kendisi tarafından tespit edilen kadroların da yardımı ile çoğu kere karşıtlarını baskı altında tutan ve gerektiğinde ortadan kaldıran bir şiddet uygulayarak otoriter bir diktatör gibi davranmıştır. Bu esnada hem PKK içerisinde bulunan hem de rakip örgütlerdeki her türlü eleştiri ve muhalefet hareketi Öcalan tarafından son derece büyük bir şiddet uygulanmak suretiyle sindirilmeye ve ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. 1998 yılının Ekim ayı içerisinde Türk Devleti tarafından Suriye üzerinde uygulanan baskı sonucunda Öcalan şahsi olarak çok zor bir duruma düşmüş ve Şam yakınlarında bulunan PKK ana karargahını terk etmek zorunda kalarak, kendisini kabul etmeye hazır olan başka bir ülke arayışına girişmiştir. Daha sonra Öcalan, Rusya ve İtalya gibi ülkelere yaptığı şaşkın bir yolculuğun ardından geldiği ve sığındığı Kenya'nın Nairobi kentindeki Yunanistan Büyükelçiliği'nden ayrıldığı 15 Şubat 1999 günü, bir Türk komando birliği tarafından yakalanarak gözaltına alınmış, Türkiye'ye götürülmüş ve daha sonra da orada mahkeme huzuruna çıkarılmıştır.”

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK İÇİN ALMANYA'NIN ÖNEMİ

Kararda ayrıca, terör örgütü PKK'nın o dönemde Türkiye sınırları içerisindeki büyük takibattan kurtulmak ve ülke sınırları dışında yaşayan vatandaşların örgütlenmesini sağlamak için çok sayıda üyesini, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yanı sıra başta Federal Almanya olmak üzere Batı ve Orta Avrupa ülkelerine gönderdiği kaydedildi.

Kararda şöyle denildi:

“PKK için Avrupa ülkelerinde asıl önemli amaç, Avrupa'da bir propaganda desteği sağlamak, Kürtlerin yaşadığı topraklarda bu mücadelesini devam ettirebilmek, Türk Devleti'nin buna karşı yürüttüğü mücadeleyi bulunduğu ülkelerde akamete (başarısızlık) uğratmak ve kamuoyunun düşüncelerine etki etmek suretiyle Avrupa ülkelerinin PKK konusunda Türkiye'ye vermekte olduğu desteği sona erdirmektir. PKK, Almanya'da Türk kurumlarının yanı sıra Alman kurum ve kuruluşlarına da terör saldırıları düzenlemiştir. Bunun amacı Türkiye'de meydana gelen belirli bazı olaylara dikkati çekmektir.”

SANIKLARIN İADESİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Almanya'da 2 yıl 2 ay hapis cezası alan terör örgütü PKK'nın sorumluları olduğu bildirilen 7 sanığın Türkiye'ye iadesinin yapılması için dosya hazırlığına başladı. Hazırlanacak dosyanın önümüzdeki günlerde Adalet Bakanlığına gönderileceği bildirildi.

yeni şafak



Bu haber 350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,687 µs