En Sıcak Konular

Nevruz bitti, olaylar bitmedi: 1 ölü

23 Mart 2008 15:57 tsi
VAN ve Hakkari'de dün DTP'lilerin izinsiz nevruz kutlaması yapmak istemesi üzerine çıkan olaylar bugün Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne sıçradı. Yüksekova'daki olaylarda silahla yaralanan İkbal Yaşar'ın yaşamını yitirdiği bildirildi.

DTP'nin nevruz kutlamasını valiliklerin izin verdiği 21 Mart cuma günü yapmayıp dün izinsiz kutlama girişiminde bulunduğu Van, Hakkari ve Siirt'te çıkan olaylar, bugün de Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne sıçradı. İlçede bu sabah DTP binası önünde toplananların izinsiz gösteri yapmalarına polis müdahale edince ortalık savaş alanına döndü. Polise taş ve molotof kokteyli ile saldıran göstericiler kamu binaları ve işyerlerini tahrip ederken, kalabalığı dağıtmak için polis uyarı ateşi açtı, gözyaşartıcı gaz kullandı. Açılan ateş sırasında kurşun isabet eden 20 yaşındaki İkbal Yaşar öldü. Olayların ilçenin her tarafına yayılması ve polisin yetersiz kalması üzerine, göstericileri dağıtmak için askerler devreye girdi. 4'üncü Sınır Jandarma Tümen Komutanı Tümgeneral Yurdaer Olcan ve 21'inci Sınır Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Süleyman Yüksel de ilçe merkezine gelerek gelişmeleri yakından izledi.       

Van, Hakkari ve Siirt'te izinsiz gösterilerde çıkan olaylara karşın DTP'liler bugün Yüksekova'da izinsiz de olsa nevruz kutlaması yapmak istedi. Kutlamalara katılmak için Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani ve DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır ile bölgedeki yerleşim merkezlerinde DTP'li belediye başkanları ve parti yöneticileri Yüksekova'ya geldi.

Yüksekova'da birkaç gündür süren izinsiz nevruz kutlama gerginliği, bu sabahtan itibaren tırmanırken, ilçede işyerlerinin tamamına yakını açılmadı. Çıkabilecek olaylaraanında müdahale edebilmek için güvenlik güçleri cadde ve sokakları panzerlerle tuttu. Takviye olarak Yüksekova Komando Taburu’ndan gelen askerler de ilçede bazı kritik yerlere yerleştirildi.

KONUŞMALARDAN SONRA OLAYLAR BAŞLADI    

DTP’liler izinsiz de olsa nevruz kutlaması için sabahın erken saatlerden itibaren 23 Nisan Caddesi üzerinde bulunan parti binası önünde toplanmaya başladı. Milletvekilleri Hamit Geylani ile Sevahir Bayındır, parti binası önünde toplanan ve sayıları 4 bini bulan kalabalığa Kürtçe yaptıkları konuşmada sakin olmaları çağrısında bulundu.

Milletvekillerinin ardından Yüksekova Belediye Başkanı DTP'li Salih Yıldız da kalabalığa hitap etti. Dünkü olaylar sırasında Van'da ölenler olduğunu kaydeden Yıldız, bu nedenle kutlama yapmayacaklarını ve partililerin sakin olmasını istedi.

Van'da dünkü olaylarda yetkililer sadece Zeki Erinç'in öldüğünü, ağır yaralı 2 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıklamasına karşın Başkan Yıldız'ın ölü sayısının 2 olduğunu söylemesi, kalabalığı harekete geçirdi. PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atmaya başlayan kalabalık, Eski Cezaevi Sokağı’na doğru yürüyüşe geçince polis müdahale etti ve ortalık bir anda karıştı.

Polisler cop ve göz yaşartıcı gaz kullanarak kalabalığı dağıtmak isterken, göstericiler de taş, sopa ve molotof kokteyli ile karşılık verdi. Göstericiler kamu binaları ile birçok işyeri ve evi tahrip ederken, polis uyarı ateşi açtı. 23 Nisan, Kuruköy Yolu, Sait Bora, Esenyurt, Yeditepe ve Mezarlık mahallelerinin ara sokaklarına kaçan göstericiler, barikatlar kurup ateş yakarak, güvenlik güçlerine direnişi sürdürdü.

KOMUTANLAR İLÇEYE GELDİ    

Yüksekova'nın hemen her yerine olaylar yayılırken, halk evlerine çekildi, sokaklarda göstericilerle güvenlik güçleri kaldı. Barikatlardan güvenlik güçlerine taş ve molotof kokteyli atan göstericileri dağıtmak için uyarı ateşi açan polis, göz yaşartıcı gaz kullanarak, panzerlerden tazyikli su sıktı.

Olayların önlenmesinde polisin yetersiz kalması üzerine Yüksekova Komando Taburu'ndan gelen askerler devreye girdi. Askerler de üzerlerine taş ve molotof kokteyli atan göstericilere karşı cop kullandı.

İlçede olaylar çığrından çıkarken Yüksekova 4’üncü Sınır Jandarma Tümen Komutanı Tümgeneral Yurdaer Olcan ile 21'inci Sınır Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Süleyman Yüksel de ilçe merkezine geldi. Kaymakam Mehmet Ünal ile görüşen komutanlar, Eseryurt Mahallesi Dağlıca Kavşağı'ndan gelişmeleri izledi.

Yüksekova'da saat 10.00'da başlayan olaylar, asker ve polisin yoğun çabası sonucu saat 14.00'ten itibaren kontrol altına alındı. İlçenin bazı semtlerinde küçük grupların eylemi devam ederken, askerler yaklaşık 4 saat estirilen terörü önledikten sonra Milli Egemenlik ve Caddesi Cengiz Topel caddelerinde ‘Ne mutlu Türküm diyene’, ‘Vatan sana vanım feda’, ‘Her Türk asker doğar’ sloganları atarak yürüdü.

1 ÖLÜ, ÇOK SAYIDA YARALI VAR

Yüksekova'da saatlerce süren ve İkbal Yaşar'ın isabet eden kurşunla öldüğü olaylar sırasında çok sayıda gösterici de yaralandı. Polislerden de yaralananlar oldu. Polis çok sayıda göstericiyi gözaltına alırken, ölen İkbal Yaşar'ın cenazesinin bulunduğu Yüksekova Devlet Hastanesi'nin çevresinde askerler güvenlik kordonu oluşturdu.

Olayların büyük çapta önlendiği Yüksekova'da gerginlik sürüyor.

   ADANA'DAKİ KUTLAMA APO MİTİNGİNE DÖNÜŞTÜ

ADANA'da DTP'nin düzenlediği nevruz kutlamaları, terör örgütü PKK ve bölücübaşı Abdullah Öcalan mitingine dönüştürüldü. Yasadışı sloganların atıldığı kutlamada, DTP Diyarbakır Millevekili Gülten Kışanak, bölücübaşı için ‘sayın’ ifadesini kulladı, Başbakan Tayyip Erdoğan'a da seslenerek, “Bu halk ölümden korkmuyor. Bu halk, bedel ödemekten korkmuyor. Bu halk, panzerlere, kurşunlara karşı, tanka, topa karşı her zaman bedenini siper etti. Bundan sonra da edecek. Tayyip Erdoğan bunu duysun. Bu halk ödediği bu bedellere rağmen genececik bedenlerini toprağa vermenin acısını yine özgürlük şarkılarıyla bastırarak direnişini 30 yıldır sürdürüyor” dedi.

Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda yapılan nevruz kutlamaları için sıkı güvenlik önlemleri alındı. 2 bin polisin görev aldığı kutlamalara çoğu çocuk ve genç, yaklaşık 13 bin kişi katıldı. Sabahın erken saatlerinde kutlamaya gelenler, 5 ayrı kapıdan üzerlerinin sıkı şekilde aranmasının ardından içeri alındı. DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, Küçük Dikili Belde Belediye Başkanı DTP'li Leyla Güven, bölücübaşının Öcalan'ın yeğeni olan Yakapınar Belde Belediye Başkanı DTP'li Osman Keser ile ÖDP, ESP ve Eğitim- Sen temsilcilerinin katıldığı kutlamalarda ‘Ortak vatanda özgürce hep birlikte demokratik cumhuriyete’, ‘DTP kapatılamaz, hepimiz inadına DTP'liyiz’, ‘Biz barış dedik, siz zehirlediniz’ pankartları açılıp, ‘Biji serok Apo’, ‘Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan’, ‘Gençlik Apo'nun fedaisidir’ sloganları atıldı. Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın posterleriyle, terör örgütünü temsil eden bez parçaları elden ele gezdirildi.

DTP Diyarbakır Milletvekili Kışanak'ın nevruz ateşini yakmasının ardından bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın avukatları aracılığıyla gönderdiği iddia edilen mektup okundu. Milletvekili Kışanak, Türkçe yaptığı konuşmasında bölücübaşı için ‘Sayın Abdullah Öcalan’ ifadesini kullandı. Kışanak, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı ve AKP'ye seslenerek şöyle konuştu:

“AKP hükümeti, 30 yıldır olduğu gibi bugün de halkın özgürlük isteği üzerine kurşun yagdırmaktadır. AKP hükümeti ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a bir tavsiyemiz var; Bu halk ölümden korkmuyor. Bu halk, bedel ödemekten korkmuyor. Bu halk, panzerlere, kurşunlara karşı, tanka, topa karşı her zaman bedenini siper etti. Bundan sonra da edecek. Tayyip Erdoğan bunu duysun. Ona bir tavsiyemiz var; Bu halk ödediği bu bedellere rağmen genececik bedenlerini toprağa vermenin acısını yine özgürlük şarkılarıyla bastırarak direnişini 30 yıldır sürdürüyor. Onurlu bir barış için, onurlu bir yaşam için hiç bir bedel ödemekten geri durmuyor. Ama bu zulmü yapan onlarca iktidar yıkıldı. Tayyip Erdoğan'a tavsiye ediyoruz, kaç hükümet gelip geçti, kaç iktidar yıkıldı. Bu halk, Van'da halkın bayramını kana bulayan AKP'yi ve Tayyip Erdoğan'ı affetmeyecek. Bu halk, Erdoğan'ın ekonomik paketlerini de geçmiş paketlerde olduğu gibi paketleyip Ankara'ya geri gönderecek. Bu halk, makarna, un, kömür istemiyor. Bu halk özgürlüğünü istiyor. Bu halk, kimliğini istiyor. Bu halk, sayın Abdullah Öcalan'ın barış talebine yanıt verilmesini istiyor. Bu halk, İmralı'nın kapatılmasını istiyor. Tayyip Erdoğan'a sesleniyoruz; Zararın neresinden dönerse kârdır. Bu yol, yol değildir.”

Sözleri sık sık ‘AKP şaşırma bizi dağa taşırma’ sloganıyla kesilen Milletvekili Kışanak, Ergenekon operasyonuna da değinerek, “Eğer çeteleri temizlemeye niyetin varsa önce Şemdinli'de halkımızın canı pahasına yakalayıp size teslim ettiği çeteleri içeri tıkın” dedi. Kışanak, konuşmasını Kürtçe selamla bitirdi.

Konuşmaların ardından Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekilerek kutlamalara devam edildi.

İZMİR'DE NEVRUZ GERGİNLİĞİ

İZMİR'de bu sabah saatlerinden itibaren DTP Konak İlçe binası önünde toplanan ve Gündoğdu Meydanı'nda izinsiz nevruz kutlaması yapmak isteyen grupta bulunanlara polis izin vermedi. Gruplar halinde ara sokaklara dağılan göstericiler, polise, bazı işyerlerine ve belediye otobüslerine taş attı.

İzmir Gündoğdu Meydanı'nda nevruz kutlaması yapmak isteyen grup adına tertip komitesi İzmir Valiliği'ne başvuruda bulundu. Valilik burada kutlama yapılmasına izin vermedi. Buna rağmen Gündoğdu Meydanı'nda bugün nevruzu kutlamak isteyen yaklaşık 1000 kişi, sabah saatlerinden itibaren Şehit Fethibey Caddesi'ndeki DTP Konak İlçe binası önünde toplandı. Sıkı güvenlik önlemi alan yaklaşık 500 polis, grubu çevreleyip, yolları kapattı, başka yere gitmelerine izin vermedi.

Gruptakiler, bulundukları noktada terör örgütü ve bölücübaşı Abdullah Öcalan lehinde Türkçe ve Kürtçe sloganlar attı. DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da polis müdürleriyle konuşarak, gruba hakim olduklarını, kutlama için meydana gitmelerine izin verilmesini istedi. İzmir Valiliği'nin kutlama için izin vermediğini hatırlatan polis, bu istemi çevirdi.

Uzun süre bulundukları yerde bekleyen grup, polisin kararlı olduğunu anlayınca dağılmaya başladı. Çevik Kuvvet ekipleri de çevredeki işyerleri ve araçlara zarar vermemeleri için grubu takibe aldı. Birden dönen gruptakıler polise taş atmaya başladı. Polis ekipleri de göz yaşartıcı gaz kullanarak karşılık verdi. Göstericiler işyerlerinin camlarını kırdı, belediye otobüslerini taşladı. Polisin cop kullandığı olaylar, kısa süre sonra yatıştı. Ancak ekipler, yeni olayların çıkmasını önlemek için sokak aralarında ve caddelerde grupların dağılımını takip etmeyi sürdürdü.

 

KAZLIÇEŞME'DE NEVRUZ KUTLAMASI

 

Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı’nda DTP'nin organize ettiği "nevruz" kutlaması için gruplar gelmeye başladı.

 

Saat 08.00'dan itibaren Kazlıçeşme Meydanı’na çok sayıda polis panzeri, çevik kuvvet ekibi ve jandarma timleri sevk edildi.

 Güvenlik güçleri, kordon altına alınan bölgenin daha önceden belirlenen noktalarında konuşlandı.

 Zeytinburnu Kzlıçeşme Meydanı’nda düzenlenen nevruz kutlamalarına gelen gruplar, bölücü örgüt ve bölücübaşı lehine sloganlar atarak arama noktalarına ulaştı.

 Arama noktalarında bazı katılımcıların üzerinde bölücü örgütün sözde bayrağı ve bölücübaşının posteri çıktı. Aramalar sırasında şuana kadar 14 gözaltına alındı. Bir kişinin üzerinden de makas ve sustalı bıçak çıktı.

 Nevruz kutlamaları için resmi izin verilen Kazlıçeşme Meydanı’nda şu ana kadar toplanan yaklaşık 20 bin kişi, sloganlar ve türkülerle kutlamaya başladı.

 Ttoplanan kalabalık arasındaki bazı kişilerin Abdullah Öcalan posterleri açtığı görüldü.

Hürriyet



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,822 µs