En Sıcak Konular

AKP harekete geçiyor

23 Mart 2008 13:35 tsi
AKP, kapatma davasına karşı hazırladığı anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak bu hafta harekete geçiyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açtığı davanın ardından formül arayışına giren AK Parti, kapatma davasına karşı hazırladığı anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak bu hafta harekete geçiyor.

Partinin hukukçu kurmayları tarafından hazırlanan anayasa değişikliği paketi bu hafta başında ilk olarak AK Parti MYK'da tartışılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve parti yetkililerinin onay verdiği düzenlemenin ise Salı günü Meclis'teki siyasi partilere sunulması bekleniyor. AK Parti anayasa değişikliği konusunda MHP'den destek almayı planlarken, beklediği desteği görememesi durumunda referandumu göze alacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açtığı kapatma davasının ardından, siyasi partilerin kapatılması konusunda dünya örneklerini inceleyen ve çeşitli formüller üzerinde duran AK Parti, anayasa değişikliği için bu hafta düğmeye basacak. Kapatma davasının açıldığı 14 Mart'tan bu yana partinin hukukçu kurmayları tarafından üzerinde çalışılan formüller için hafta başından itibaren harekete geçilecek ve hazırlanan alternatifli anayasa değişikliği paketi konusunda, Meclis'teki siyasi partilerin nabzı tutulacak. AK Parti, farklı formüller içeren anayasa değişikliği paketlerini ilk olarak MYK toplantısında masaya yatıracak. Başbakan Erdoğan ve parti yetkililerinin onay vermesi halinde ise anayasa değişikliği teklifinin Salı günü Meclis'teki siyasi partilere sunulması bekleniyor.

AK PARTİ'NİN ALTERNATİFLİ PLANI

AK Parti'nin hukukçu kurmaylarınca günlerdir yürütülen çalışmalar ise iki ayrı pakette toplandı. AK Parti'nin en çok üzerinde durduğu pakette, Anayasa'nın 68 ve 69'ncu maddelerinde değişiklik öngörülürken, mini anayasa değişikliği paketinde, "uyarı mekanizması" getiriliyor. Buna göre, anayasanın ilgili maddelerinde parti kapatmayı gerektiren suçlar tanımlandıktan sonra "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın dava açma yetkisini kullanmadan önce uyarı mekanizmasını" işletmesi öngörülüyor. Uyarıyı dikkate almayan siyasi parti hakkında ise kapatma davası açılabilmesi planlanıyor. AK Parti'nin hazırlığını yürüttüğü anayasa değişikliği paketinde ayrıca "siyasi partilerin üyeleri, parti kapatılmasına neden olan eylem ve açıklamaları çerçevesinde suçlarının mahkeme tarafından kesin olarak tespit edilmesi halinde eylemlerinden sorumlu olması"nı da öngörüyor. Partilerin söz konusu kişilerle ilişiğinin kesilmesi halinde partinin sorumluluğunun olmayacağı da hükme bağlanacak.

"Odak" olma konusunda AB ülkelerinin uyguladığı Venedik Kriterleri'nden de yararlanan AK Parti, bu çerçevede hangi eylemlerin suç sayılacağının anayasada net olarak yazılmasını öngörüyor. Venedik kriterleri ise "terör ve şiddete bulaşmayan partilerin kapatılmayacağı" esasına dayanıyor. AK Parti'nin hazırladığı alternatif pakete göre, terör ve şiddete bulaşan, tüzük ve programları anayasaya aykırı olan, yabancı ülkelerden para yardımı alan siyasi partiler kapatılabilecek. AK Parti'nin tartıştığı bir başka düzenleme de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın dava açmadan önce TBMM'den izin almasını öngörüyor. Buna göre parti kapatılmasına eylem ve açıklamalarıyla yol açan üyeler için Yüce Divan mekanizması gibi bir komisyon devreye girecek. Meclis'te yeni bir komisyon kurulacak. Partinin kapanmasına neden olacak eylem ve açıklamaların sahibi parti üyesi komisyon kurulu kararıyla soruşturulacak.

MHP'NİN TAVRI

AK Parti hakkında kapatma davası açılmasıyla, "istisnai haller dışında siyasi partilerin kapatılmaması ancak siyasilere yasak getirilmesi" önerisini ortaya atan MHP de, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal başkanlığında kurduğu komisyonla, siyasi partilerin kapatılması konusunda dünya örneklerini inceliyor ve hukukçu milletvekilleri ile anayasa hukukçuları aracılığıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, önerinin teknik altyapısını hazırlıyor. Yaklaşık bir haftadır süren çalışmalar da son aşamaya gelen MHP, olası bir anayasa değişikliği konusunda teklifin bu kez AK Parti'den gelmesini bekliyor. MHP, gerek hazırlığını yürüttüğü öneri gerekse de AK Parti'den gelecek anayasa değişikliği teklifinde mutabakata varılması durumunda AK Parti'ye destek verecek. Siyasi parti kapatmalarında, hakkında kapatma davası bulunan DTP'yi kapsam dışı tutacak formüllere sıcak bakan MHP'nin destek vermemesi durumunda ise AK Parti referanduma gitme planları yapıyor.

aktifhaber



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,599 µs