'Ergenekon' baskısı ! | " /> 'Ergenekon' baskısı ! | "/>

En Sıcak Konular

Savcıya 'Ergenekon' baskısı !

23 Mart 2008 09:21 tsi
Savcıya  'Ergenekon' baskısı !

Ergenekon terör örgütüyle ilgili soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan zanlılardan bir kısmı serbest kaldı ama operasyondaki 'baskılar' hafızalara kazındı.

Kamuoyunda büyük yankı bulan operasyon, bazı çevrelerce protesto edilirken, dün Cumhuriyet Gazetesi, Ulusal Kanal ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde gösteriler düzenlendi. En ilginç açıklama ise İstanbul Barosu'ndan geldi. Baro Başkanı Kazım Kolcuoğlu, düzenlediği basın toplantısında soruşturmanın 'bir an önce' bitirilmesini istedi. Tartışmaların toplumda yargıya karşı güveni sarstığını ileri süren Kolcuoğlu, ortada silahlı bir örgüt olmadığını da iddia etti. Söz konusu açıklamalar savcıya baskı olarak değerlendirilirken, baro başkanı bu yorumlara karşı çıktı.


Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'e 'soruşturmayı bitir' baskısı

Ümraniye'de ele geçirilen bombalarla ilgili derin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün üzerindeki baskı son gözaltılarla birlikte artmaya başladı. Son olarak İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, soruşturmanın 'bir an önce' bitirilerek, yargılamanın başlaması gerektiğini savundu. İlk olarak İşçi Partisi, soruşturmayı yürüten Zekeriya Öz hakkında, 'suç ve suçlu imal etme girişiminde bulunma' ve 'görevi kötüye kullanma' iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Önceki gün gerçekleştirilen şafak operasyonuyla aralarında Doğu Perinçek, İlhan Selçuk ve Kemal Alemdaroğlu'nun da bulunduğu 12 kişinin gözaltına alınmasının ardından savcıya yapılan baskılar daha da arttı. Her fırsatta 'yargıya müdahale edilmemesi' gerektiği üzerinde duran İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, bu kez operasyonun bir an evvel bitirilmesi gerektiğini ileri sürdü. Kolcuoğlu, 8 ay önce başlayan 'Ergenekon' soruşturmasının bugüne kadar devam ettirilmesinin ve savunmanın görevini yapmaya yönelik kısıtlamaların kaldırılmamasının, adil yargılama hakkını zedelediğini ve şüphelilerin ne ile suçlandığını öğrenme hakkını da ortadan kaldırdığını anlattı. Kazım Kolcuoğlu, Beyoğlu'ndaki İstanbul Barosu'nda yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla yaptığı basın toplantısında, "Soruşturmanın sonuçlandırılması, eğer dava açılması gerekmekteyse iddianame hazırlanarak bir an önce mahkemeye sunulması ve yargılamanın başlatılması, endişelerin ortadan kalkmasını sağlayacaktır." dedi.


'Yargıya siyaset bulaştı'

Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Uğur Yaralı, Kazım Kolcuoğlu'nun açıklamasını eleştirdi. Kolcuoğlu'nun Ergenekon soruşturması ile kapatma davasını karşılaştırdığını söyleyen Yaralı, "Kapatma davası ile Ergenekon soruşturmasını yan yana koyduğunuzda; biri ne olursa olsun savcının yanında ve müdahale etmeyen, diğeri ise karşısında ve yönlendirmeye çalışan iki farklı anlayışı görüyorsunuz. Ne yazık ki hukukçularımız olaylara hukukun evrensel penceresinden değil, kendi dünya görüşlerinin penceresinden bakarak, olumlu veya olumsuz tavır alıyorlar. Aklı başında bir hukukçunun dosyadaki, çoğu gazete kupürlerinden derlenen belgeleri incelediğinde yapacağı tek yorum, davanın siyasi olduğu şeklindedir." dedi.


Cumhurbaşkanı Gül'e İlhan Selçuk ricası

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın, İlhan Selçuk'un gözaltına alındığı gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü arayarak, Selçuk'la ilgili bilgi alamadıklarını söylediği ve Cumhurbaşkanı'ndan devreye girmesi için yardım istediği öğrenildi. Gül'ün ise Balbay'a, olaya şaşırdığını ve üzüldüğünü, en kısa sürede sonuçlanmasını istediğini söylediği aktarıldı. Cumhurbaşkanı'nın ayrıca, "Adalet Bakanı'nı arayacağım, bilgi alacağım." diye söz verdiği ifade edildi. Görüşmenin ardından Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'i arayan Gül, bakandan hem bilgi aldı hem de Balbay'ı bilgilendirmesini istedi. Bunun üzerine Bakan Şahin, aradığı Balbay'a, Selçuk'un sağlık durumu ve gözaltı süreciyle ilgili bilgi verdi.

zaman
 



Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,782 µs