Birleşmiş Kıbrıs | " /> Birleşmiş Kıbrıs | "/>

En Sıcak Konular

Olur mu olur! Birleşmiş Kıbrıs

23 Mart 2008 03:43 tsi
Olur mu olur! Birleşmiş Kıbrıs KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın vardıkları mutabakat çerçevesinde, Kıbrıs'ta yeni süreç 24 Mart Pazartesi günü başlıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Dimitris Hristofyas'ın görüşmelerine ilişkin haberler, bugünkü Rum gazetelerinin ana konusu oldu. Ayrıca, Rum Kesimi yetkilileri de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Alithia Gazetesi dünkü görüşmeyi, "Talat-Hristofyas görüşmesi, her ikisinin de karlı çıkması, hiçbirinin kamuoyuna yaptıkları açıklamalar nedeniyle teşhir olmamasıyla tamamlandı. Aksine her ikisi de, Kıbrıs sorununda önümüzdeki aylarda ilerleme perspektifini açık bırakan bir 'al-ver'den karlı çıktı" şeklinde yorumladı.

Politis, manşet haberine, "Bir Saat İçinde Belirlediler-Doğrudan Görüşmeler 3 Ay İçerisinde Başlıyor-Ledra'yı Açtılar, Sıra Limnidi'de" başlığını attı.

Mahi ise "Kıbrıs Sorunu İçin Bahar Mı Koktu?" başlığını attığı manşet haberinde, Rum tarafındaki bazı çevrelerin baştaki düşük beklentilerine rağmen, Talat ve Hristofyas'ın Kıbrıs sorununun bundan sonraki gidişatını belirleyen ilk görüşmelerinin bu beklentileri yalanladığını yazdı.

MÜZAKERELERİN 3 AY İÇİNDE BAŞLAMASI TEMENNİSİ

Kıbrıs Rum Kesimi çiçeği burnunda Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, bu görüşmenin çok olumlu sonuçlar doğurduğunu ve 3 ay içerisinde müzakerlerin başlayacağını ümit ettiğini belirtti. Kiprianu, Anan Planı'nın Kıbrıs halkının bir bölümü tarafından reddedilmesi sebebiyle artık geçerli olamayacağını, ancak olumlu şartlarının masaya yatırılabileceğini belirtti.

Kipriyanu, "Bu görüşmenin olumlu taraflarına bakmak lazım. Teknik heyetler ve komisyonlar birbirleri ile buluşacaklar ve 3 ay sonra müzakerelere başlayabiliriz. Diyalog olmadan çözüm bulunamaz, işte şimdi diyalog başladı. Annan Planı Kıbrıs halkının bir bölümü tarafından reddedildi. Artık masaya yatırılamaz. Ancak bu planın olumlu şartları masaya yatırılabilir. Tabii ki gelecek dönemdeki süreçte bu konuları ele alacağız. Kıbrıs Rum Kesimi liderinin Türkiye Başbakanı ile görüşme ihtimali elbette ki önemlidir. Çünkü Ankara sorunun çözümü için kilit durumdadır, hem bölge açısından hem de Türk askerinin adadaki varlığı sebebiyle. Diyaloğa destek vermesi halinde sorunlarımza daha kolay çözümler bulabileceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.

ADANIN TEKRAR BİRLEŞMESİ HEDEFLENMELİ

Kıbrıs Rum Kesimi Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu da, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin iki tarafa da ait olması gerektiğini savunarak, sorunun çözümü halinde bölgenin hatta tüm Ortadoğu bölgesi için bir barış köprüsü olabileceğini belirtti.

Stefanu, "İki taraf arasında diyalog başlamıştır. Mehmet Ali Talat ile Dimitris Hristofyas tekrar görüşüp her konuyu ele alacaklar. Esas hedef adanın tekrar birleşmesidir. Kıbrıs halkının tek devlet çatısı altında huzur içerisinde yaşamasıdır. Elbette ki görüş ayrılıkları mevcut. Ama diyalog yolu ile bu sorunlara çözüm bulunabilir. İnanıyorum ki iki taraf da Kıbrıslı gibi davranırlarsa bu sorunlar daha çabuk çözülebilir. Bu sorunun çözümü iki halk arasında bir barış köprüsü olur ve aynı zamanda Ortadoğu için de barış köprüsü olur. Başkanımız Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ile görüşmeye her zaman hazırdır, ancak bu Erdoğan'ın isteğine de bağlıdır. Ancak Kıbrıs sorunu Kıbrıslılar arasında BM kararları çerçevesinde çözülmelidir" diye konuştu.

MAÇAKİS, HER TÜRLÜ ÇÖZÜME KARŞI

Kıbrıs Rum Kesimi Avrupa Parlamentosu milletvekili Markos Maçakis de, "Tasos Papadopulos'un seçimleri kaybetmesi iyi oldu. Hristofyas ve Talat yeni bir diyalog, yeni bir ümit getirdiler. Ancak ben Annan Planı'na karşıydım. Önümüze getirilecek her çözüm önerisinde de karşı olacağım çünkü yine aleyhimize işleyecek bir plan hazırlayacaklarını düşünüyorum" dedi.

Politis Gazetesi Haber Müdürü Dionisis Dionisiu Papadopulos, "Tabii Kıbrıslı Rumlar arasında da bu görüşme sonrası görüş ayrılıkları bulunmakta. Papadopulos ile Denktaş'ın ortadan çıkması ile artık Kıbrıslılar kendi geleceklerini kendileri belirleyebilecek" dedi.

Sokakataki Rumlar içinde de görüş ayrılıkları bulunmakta. Bazıları yeni bir dönemin açıldığını söylerken, bazıları ise Ledra kapısının açılmasına olumla gözle bakıyorlar.



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,379 µs