En Sıcak Konular

Avukatlar Vali, polis İl Başkanı peşinde

22 Mart 2008 18:33 tsi
Van Barosu'nda biraraya gelen bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, yaşanan olayların sebebi olarak gördükleri Vali'yi istifaya çağırdı. Van Emniyet Müdürü ise gözaltı için DTP İl Başkanı'nın peşine düştü.

Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, 22 Mart'ta Van Kalesi civarında yapılmak istenen Nevruz kutlamalarının yasaklanması sebebiyle DTP il binasında yapılan kutlamalara güvenlik görevlilerinin müdahale ettiğini söyledi.

Çabuk, "Cadde ve sokaklara taşan olaylar sonrasında bir kısmı ateşli silahla olmak üzere 100'e yakın sivil ve güvenlik görevlisi yaralanmıştır. Yüzlerce insan gözaltına alınmıştır. 1992 yılından bu yana Nevruz kutlamaları Van Kalesi civarında yapılmaktaydı. Burada yapılan kutlamaları hiçbirinde her hangi bir olumsuzluk yaşanmamıştı. Van Valiliği hazırlığı tamamlanmış olan kutlamaları keyfi şekilde yasaklayarak bugün yaşanan olayların çıkmasına adeta davetiye çıkarmıştır. Güvenlik görevlilerin göstericilere karşı orantısız ve aşırı güç kullandığı, düşmanca tutum takınıldığı gözlenmiştir. Van gibi hassas bir ili yönetme yetkinliğine ve deneyimine sahip olmayan valinin derhal istifa etmesini istiyoruz." dedi.

Basın açıklamasına Van Barosu dışında KESK, TMMOB, Mazlum-Der, İHD, ÇHD, Göç-der, VANGİAD; TUYADDER, Helsinki Yurttaşlar Derneği imza attı.

EMNİYET MÜDÜRÜ'NDEN AÇIKLAMA

Van Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, ''Her zaman olduğu gibi olayı provake ettikten sonra kayıplara karışan DTP il başkanı bulunduğunda gözaltına alınacaktır'' dedi.

Emniyet Müdürü Kesmez, DTP'nin Nevruzu bahane ederek, yaptığı izinsiz gösteri ve ardından yaşanan olaylarla ilgili Emniyet Müdürlüğü salonunda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kesmez, Nevruz Bayramı'yla ilgili DTP sorumluluğunda 7 kişilik bir heyetin, 2911 sayılı kanun gereği Emniyet Müdürlüğüne müracaat ederek, kutlamalar için izin istediğini, kendilerinin de kutlamarın 21 Mart günü yapılması amacıyla izin verdiklerini anımsattı.

DTP il yöneticilerinin Nevruz kutlamasını 22 Martta yapmak için ısrar ettiğini belirten Kesmez, polislerin dün Nevruz alanında tertibat almasına rağmen DTP'lilerin hiçbir faaliyetinin olmadığını, bugün ise parti binasında toplanıp, sokağa taştıklarını ve yolu trafiğe kapattıklarını söyledi.

''Terör örgütünün sloganlarını atan ve her türlü yasa dışı faaliyette bulunan, aralarında DTP'li milletvekilleri de bulunan kişilere karşı uyarı yaptık'' diyen Kesmez, tüm uyarılara rağmen kalabalığın halay çekip, ateş yakmaya devam ettiğini ve dağılmamakta ısrar ettiğini kaydetti.

Kesmez, polislere taş atılmasının ardından grubu dağıtmaya başladıklarını bildirerek, olaylarda 15 polisin yaralandığını ve bir polisin başına gelen taşla ağır bir şekilde yaralandığını ifade etti.

Olaylarda 3'ü ağır biçimde 38 göstericinin de yaralandığını bildiren Kesmez, şöyle konuştu:

''Göstericilerden 3 kişi ile 1 polisimiz şu an yoğun bakımda ve tedavileri devam ediyor. Gösterinin ardından olaylara karıştığı saptanan 130 gösterici de gözaltına alınmıştır. Bu olayı yorumlamak gerekirse dünden bu yana yaptıkları basın açıklamalarıyla DTP'li yöneticiler ortamı germiş, olayı provoke etmiştir. Bu olayı çıkaranlar ve provake edenler tamamen DTP yönetimi ve il başkanı olan şahıstır. Hiç kimsenin sorumsuzca açıklama yapmaya hakkı yoktur. Bu yaptığı sorumsuz açıklamaların hesabı sorulacaktır. Nasıl sorulacaktır? Kendileri gözaltına alınıp, adliyeye sevk edilecektir. Haklarında kışkırtıcılıktan, provake etmekten işlem yapılacaktır.''

Gazetecilerin, DTP İl Başkanı Abdurrahman Doğar'ın gözaltına alınıp alınmadığını sorması üzerine Kesmez, Nevruz Bayramı'nı kutlamak için müracaat eden tertip kurulu başkanının gözaltına alındığını dile getirerek, ''Her zaman olduğu gibi olayı provake ettikten sonra kayıplara karışan DTP il başkanı bulunduğunda gözaltına alınacaktır. Bu sorumsuzluğun hesabını adliyeye verecektir'' şeklinde konuştu.

Kesmez, ''Gözaltında yabancı uyruklu kişi var mı?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

''Gözaltına alınan 130 kişi arasında yabancı uyruklu kişi bulunmamaktadır. Ancak İnsan Hakları Derneğinden ve İtalya'dan 5 kişilik gözlemci gelmişti. İtalyan gözlemciler, mütemadiyen olayların içine girmeye, takip etmeye çalışıyordu. Kendilerinin can güvenliği Türkiye Cumhuriyeti devletine ait olduğu için biz de can güvenliklerini sağlamak üzere kendilerini 1-2 saat uygun bir yerde tuttuk. Güvenliklerini sağladıktan sonra bıraktık.''

 


 

 



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,706 µs