demokrasi çıkar mı? | " /> " /> demokrasi çıkar mı? | "/> "/>

En Sıcak Konular

Bu çatışmadan demokrasi çıkar mı?

22 Mart 2008 18:19 tsi
Bu çatışmadan demokrasi  çıkar mı? Devlet içindeki çatışmada saflar netleşiyor. Bir taraf derin devletin devamını istiyor, diğer taraf bu illegal yapılanmayı tasfiye etme gayretinde. Peki bu tartışma nereye varır? Demokrasimizin kaderi bu kapışmaya bağlı...

Son dönemde Ergenekon operasyonu çerçevesinde yaşanan gelişmelerin devlet içerisinde bir çatışmanın türevi olduğu açık. Fakat biz bunun ideolojik bir tartışmanın ürünü olduğu kanaatindeyiz.

Ancak kritik mesele bu çatışmanın Türkiye demokrasisi için sonucunun ne olacağı…

Çatışan taraflardan biri olan Ergenekon’un demokrasi karşıtı olduğu, darbe planları yaptığı biliniyor.

Diğer tarafın ise bu darbe planlarını ortaya çıkartıp önlediği de ortada…

Fakat yine de, Ergenekon’un karşısındaki tarafın bunu demokrasi yanlıları oldukları için yaptıkları o kadar kesin değil. Bu konudaki ilk analizimiz için tıklayınız.

Çünkü demokrasi karşıtı bir gruba-aktöre karşı mücadele etmek, o mücadeleyi yürüten kişiyi/aktörü kendiliğinden demokrat kılmıyor; fakat demokratlaşmasının önünü de açabilir.

Ancak şu risk de var aynı zamanda:

Mücadele sürecinde, mücadeleyi meşrulaştırma aracı olarak sahiplenilen demokrat söylemler ve değerler, mücadele kazanıldıktan sonra unutulabilir.

Yani bu mücadeleyi yürütenler “köprüyü geçene kadar ayıya dayı” dercesine, “yeni efendiler” olmak için mi demokratik görünüme bürünüyorlar?

Bunu bilemiyoruz. Ancak bilemediğimizden dolayı veya önyargılarımız nedeniyle demokrasi yanlısı tutumun safiyane bir biçimde bu derin çetenin bertaraf edilmesi sürecine karşı olmasının bir anlamı yok…

Nitekim çatışan taraflar demokrat olamayabilirler fakat, bu çatışmanın yaratacağı “ara alan” demokratikleşme için geniş bir alan olma niteliği arz edebilir.

Öte yandan, bu çatışmalardan, tartışmalarla örülü sivil yöntemlerle değil, daha çok militer yöntemlerle yürütüldüğünden demokrasi çıkmayabilir fakat, demokrasi de mevcut derin devletle çatışmadan, onu bertaraf etmeden de çıkmaz.

Velhasıl, bu çatışmanın üç ihtimali var:

Bir: Ergenekoncular kazanacak ve on yılda bir darbe yapmaya devam edeceklar,

İki: Ergenekoncular kaybedecek ama yerini yeni efendiler alacak. Onlar darbe yapmayacak olsalar da, kendi ideolojilerince demokrasiye sınır çizecekler...

Üç: Ergenekoncular kaybedecek ve karşı taraf da derin devlet yapılanmasına gitmeyecek, Türkiye tam demokrasiye, demokratik bir devlet yapısına kavuşacak.

Üçüncü ihtimalin gerçekleşmesi için demokratların yapacağı iş, anti-demokratik yapılara karşı mücadele eden hareketin demokratlaşmalarına veya otoriterleşmemelerine yönelik sivil baskıları devrede tutmaktır.

Bunun özellikle, şuanda derin devleti bertaraf etmeye çalışan tarafın, başka bir derin devlet olmasını engellemek için yapılması gerekiyor.

www.iyibilgi.com analiz İlhan Döğüş



Bu haber 1,530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,504 µs