OK yaydan çıktı | " /> OK yaydan çıktı | "/>

En Sıcak Konular

Ellerimiz temizleniyor: OK yaydan çıktı

22 Mart 2008 16:43 tsi
Ellerimiz temizleniyor: OK yaydan çıktı Emekli Albay Ümit Kardaş Ergenekon operasyonunu İtalya’daki ‘Temiz Eller'e benzetti: “Bu iş Türkiye’nin varlık-yokluk savaşı. Artık ok yaydan çıktı. Savcıya sahip çıkalım. Güzel günler yakın.” iyibilgi'ye özel röportaj vere

İtalya'da Gladio soruşturmasının savcısı Di Pietro 7 bin 417 kişiyi sorguladı, 911 işadamı ve 2 bin 993 kamu görevlisini adalete sevk etti. Aralarında eski Başbakan Bettino Craxi'nin de bulunduğu 12 eski bakan veya parlamenter hakkında tutuklama kararı verdi, 428 trilyon liralık rüşvet olaylarını ortaya çıkardı.

Ergenekon soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz ise daha yolun başında büyük tepkilerle karşı karşıya. Perinçek ve İlhan Selçuk’un gözaltısını hazmedemeyen kimi ulusalcılar, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’e Şemdinli savcısı Sarıkaya’yı hatırlatmaya başladı bile.

Bu durum hukuk çevrelerinde tepkiyle karşılandı. iyibilgi’nin görüştüğü emekli hakim Albay Ümit Kardaş, linç edilen Şemdinli savcısının bugün hatırlatılmasının vahim bir durum olarak değerlendirdi.

Ergenekon soruşturmasına demokrasiye ve hukuka inanan herkesin sahip çıkması gerektiğine işaret eden Kardaş şöyle konuştu:

İLHAN SELÇUK’UN DARBE ÇAĞRILARI ORTADA

Ergenekon’un tasfiyesi ordu ve hükümet arasında bir dengede gidiyordu ama karşı taraf kapatma davası açınca AKP bu işi varlık yokluk savaşı olarak algıladı.

O noktadan itibaren Ergenekon soruşturmasının kapsamı genişletildi. Tabi İlhan Selçuk’un yazdıkları, sistemle ilişkileri, korunurluğu ve darbe çağrıları ortada.

Eğer ki savcı Zekeriya Öz’ün elinde ciddi deliller varsa ve İlhan Selçuk üzerinden, Doğu Perinçek üzerinden Ergenekon’un tepesindeki odaklara doğru bir yol alınabilecekse bunuz tabiî ki desteklemek lazım.

AKP’NİN SİCİLİ DE TEMİZ DEĞİL

Ama demokratikleşme ve özgürleşme noktasında AKP’nin sicilinde pek temiz değil. Hep kendi çıkarı gerektirdiğinde açılımlar sağladı. Partiler kanunu konusunda, kapatma davası noktasında DTP için adım atmadı. İş kendisine gelince adım attı.

Şimdi son gözaltılarda da, kılıçlar çekildi ve AKP, kapatma davası adımına karşı rest mi çekti, yoksa hakikaten AKP kendisinin varlığının da demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile olacağına kaim oldu da böyle bir irade mi gösteriyor? Hangisi acaba? AKP demokratik bir irade gösteriyorsa onu da desteklememiz gerekir.

ZEKERİYA ÖZ’E SAHİP ÇIKMALIYIZ

Zekeriya Öz’e sahip çıkmamız gerekir. O bu soruşturmaları yaparken Şemdinli savcısının akıbetini hatırlatmak olacak şey değil. Savcı neler yapacak bekleyip göreceğiz. Onu desteklemeliyiz. Hukukun üstünlüğünü savunursak, bu kirlenmişlikle ve hukuksuzlukla yüzleşmemiz şart.

İlhan Selçuk’un gözaltına alınma şeklini tartışabiliriz ya da eleştirebiliriz ama ortadaki gerçeği es geçmemek lazım. Sonuçta ortada bir kızıl elma koalisyonu var. Bütün bunlar olacaktır. Türkiye sancılı bir süreçten geçiyor. Belki bir yol daha sıkıntılı bir dönemden geçebiliriz. Ama bu hesaplaşma yapılabilirse, bunun üzerine gidilirse Türkiye’nin önü açılabilir. Tüm bu olup bitenler iyi şeylere vesile olabilir.

TÜRKİYE’NİN VARLIK-YOKLUK SAVAŞI

Bu süreçte demokrasi cephesinin dirençli olması lazım. Bütün siyasi partilerin, kişilerin, kurumların ideolojisine bakmaksızın demokrat duruşunu sürdürmesi ve bu işin üzerine gitmesi gerekiyor.

Ergenekon, Türkiye’nin varlık-yokluk savaşıdır. Bundan sonra demokrasi ile mi yolumuza devam edeceğiz; yoksa faili meçhuller ve karanlık darbelerlerle zaman mı kaybedeceğiz, bu kısa süreçte ortaya çıkacak. Ama bence ok yaydan çıktı. Türkiye bu hesaplaşmayı bir şekilde yapacak ve önünü açacaktır.

Burada bir uyarıda bulunmak isterim: AKP, bu süreçte kendi müttefiklerini iyi belirlemeli. Demokratikleşme noktasında CHP’nin tavrı kesin olarak belli. Oradan bir destek alamaz. MHP’den de bir destek beklememeli. Burada ancak DTP’den bir destek alabilir.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 3,241 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,565 µs