TAVŞANI yakaladınız mı? | " /> TAVŞANI yakaladınız mı? | "/>

En Sıcak Konular

Çetenin irisi: TAVŞANI yakaladınız mı?

22 Mart 2008 14:09 tsi
Çetenin irisi: TAVŞANI yakaladınız mı? Ergenekon. Türkiye'nin faili meçhullerden, karanlık darbelerden arınması onun tasfiyesine bağlı. İyi ama aylardır tartışıp durduğumuz Ergenekon'u gerçekte ne kadar tanıyoruz. Şamil Tayyar'ın anlattıkları, bildiğimiz herşeyi unutturacak kadar ezber bozu

Ergenekon'un gerçek bir fotoğrafını çekebilmek için, çetenin kitabını yazan gazeteci Şamil Tayyar'a kulak vermek gerekiyor. İşte Şamil Tayyar'ın Taraf'ta Neşe Düzel'e anlattıklarından bazı bölümler:

Bu çetelerin önemli kısmının derin devletle bağlantısı var. Çünkü temel hedef ülkede kaos, güvensizlik, hukuksuzluk yaratmak. Üç, beş bağımsız adamın kurduğu çetenin bile derin devletle dolaylı olarak bağlantısı var. Sonuçta, o da ülkede hukuksuzluk, güvensizlik yaratıyor diye bu küçük çetelerin de faaliyetini sürdürmesine izin veriliyor.

Hem AK Parti Hükümeti'ne, hem de Avrupa Birliği projesine karşı çeteler tavan yaptı.

Çeteler, Türkiye’de büyük bir kaotik ortam oluşturacaktı. Terörün tırmandığı, can ve mal güvenliğinin hiç kalmadığı, insanların düşüncelerinden, inançlarından dolayı öldürüldükleri bir ülke haline getirilecekti Türkiye. Sonuçta Türkiye içine kapanacaktı, demokratikleşme ve AB projesi duracaktı, hak ve özgürlükler kısıtlanacaktı. Asker yönetimde daha etkin olacaktı.

ERGENEKON'UN FİNASÖRÜ KİM?

En büyük finansman uyuşturucu ve haraç, tahsilat çeteleri üzerinden sağlanıyor. İşadamlarından çok iyi besleniyorlar. Mesela Danıştay cinayetinin tetikçisi Alparslan Arslan aslında tipik bir mafya. İcra avukatıyım diyor ama birlikte çalıştığı ekiple çek, senet tahsilatı yapıyor. İşadamlarına şantaj da yapıyorlar. Mesela Danıştay davasının sanıklarından Osman Yıldırım kahve işletiyor gözüküyor ama tahsilat işleri yapıyor. "ATV'den beş milyon dolar alacağım var" diyor.

Amerikan korku filmlerinde küçük böcekler olur. Öldürürsünüz ama onlar bir taraftan üremeye devam ederler ve sonunda yerin altından bir canavar çıkar. Ergenekon işte o büyük canavar. İrili ufaklı çeteler de onun kolları. Bu çeteler hücre bazında örgütlenmişler. Zaman zaman "tetikçi" kullanmışlar. Mesela Danıştay cinayetinde olduğu gibi… Tetiği çeken Alparslan Arslan tamamen Ergenekon'un bir uzantısı. Basın, "Ergenekon'un başı Veli Küçük" diyor. Hayır. O küçük bir eylem grubunun başı.

SÖZÜN BİTTİĞİ YER: 'TEPEDEKİ İSİM!'

Ben Ergenekon’un bir numarasını biliyorum ama söylemem. Bu isim bana asla söylemem kaydıyla açıklandı. Ergenekon'la ilgili sadece eski bir bilgi verebiliyorum. 12 Eylül öncesinin bir numarası Turgut Sunalp'ti… Bugünün bir numarasını ona göre düşünün.

Turgut Sunalp emekli olmadan önce genelkurmay İkinci Başkanı’ydı. 1983'te MDP'yi kurup Özal'a karşı seçimlere girdi. Ergenekon’un adı o dönemde "kontrgerilla"ydı. Bir numara olduğunda emekliydi.

Ergenekon'un bugünkü bir numarasının isminin baş harflerini versem hemen tanıyacaksınız. Emekli bir orgeneral. Geçmişte çok üst düzey, çok ciddi bir görevi vardı. Televizyonlarda, sivil toplum örgütlerinin başında pek görmezsiniz. Çok ortalıkta biri değil.

Belli aralıklarla yenileniyor bir numara. Çünkü devlet içerisinden daha fazla destek sağlayabilmesi için isminin, ilişkilerinin, gücünün ve nüfuzunun eskimemiş olması gerekiyor. On beş yıl önce emekli olmuş bir paşanın bu gücü kullanması çok zor.

BU İKİ EMEKLİ PAŞA EMİR Mİ ALIYOR?

Politikaları tamamen kendileri oluşturuyorlar ve zaman zaman Genelkurmayla da ters düşebiliyorlar. Genelkurmay Başkanı'nın gücü inkar edilemez, son sözü o söyler ama… Alt birimlerin genel yapı içindeki rolleri dikkate alındığında Bir Numara"nın daha etkin olduğu süreçler de yaşandı. Mesela Hilmi Özkök döneminde Bir Numara daha etkindi.

Ergenekon’un bir ve iki numaralarını polis de biliyor, Başbakan da.

'BİR' VE 'İKİ NUMARA' YARGILANIR MI?

Yakalanacaklarını düşünmüyorum. Onları yargı önüne çıkaramazlar. Onları yargı önüne çıkarabilecek hiç bir siyasi güç yok Türkiye'de bugün için.

Ergenekon operasyonu aslında bir safraları atma operasyonudur. Bunlar çok fazla deşifre oldukları için Ergenekon bunları feda etti. Biraz da kurtulma projesi bu.

Veli Küçük atılan safranın en yüksek rütbelisi olacak. Şu anda gözüken o. JİTEM'in kurucusu deniyor. Hayır. JİTEM, asayiş bölge komutanı orgeneral Hulisi Sayın döneminde kuruldu. Emekli tuğgeneral Veli Küçük o sırada Cem Ersever gibi hareketin itici güçlerinden birisiydi. Daha çok eylemci biri.

ŞEMDİNLİ ERGENEKON ÇETESİNİN İŞİ Mİ?

Kesinlikle. Şemdinli Ergenekon'un bir eylemi. Çünkü Doğu ve Güneydoğu"da daha çok JİTEM, JİT ya da Türk İntikam Tugayı denilen TİT üzerinden faaliyete geçildi. Orta Anadolu ve Batı'da ise bu süreç vatansever örgütler, dernekler, vakıflar, STK'lar üzerinden yürütüldü. Şemdinli'de bölge halkıyla devlet karşı karşıya gelsin ve orada yanan ateş Türkiye'yi sarsın istendi. Bir düşünün. Şemdinli olayı öncesinde Hakkari'de 22 bombalama olayı yaşanmıştı. Siz 9 Kasım 2005'teki Şemdinli olayından sonra orada hiçbir patlama duydunuz mu? Hayır.

HİZBULLAH ERGENEKON'UN PARÇASI MI?

Evet. Kesinlikle. O kullanıyor Hizbullah'ı.

MALATYA KATLİAMI

Tabii… Kesinlikle… 2002 -2007 arasındaki ne kadar böyle provokatif hadise varsa, bunların üç aşağı beş yukarı, yaklaşık tamamı Ergenekon’un operasyonudur.

YA HABLEMİTOĞLU CİNAYETİ?

- Ergenekon tarafından yapıldığına dair bir takım ipuçları ve soru işaretleri var. Necip Hablemitoğlu laik, Atatürkçü kesimin önemsediği isimlerden biriydi. Topluma bir mesaj vermek amacıyla 2001 yılında öldürüldü. O dönem AKP’nin güçlenmeye başladığı bir süreçti. . "Dincilerin egemen olduğu atmosfer şiddet ve koru üretmeye başladı" mesajını vermek istemiş olabilirler.

Onların uzun vadeli hedefi 2023'tür. 2023 yapılanması var bunların. Cumhuriyet'in 100’üncü yıl dönümünde, bütün düşmanlardan ve hainlerden arınmış bir Türkiye hedefi bu.

Taraf



Bu haber 4,091 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,926 µs