NEVROZ'un olaylısını severim! | " /> NEVROZ'un olaylısını severim! | "/>

En Sıcak Konular

Ben NEVROZ'un olaylısını severim!

22 Mart 2008 14:10 tsi
Ben NEVROZ'un olaylısını severim! Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları medyaya, Ahmet Türk'ün giydiği şepik ve Aysel Tuğluk'un üzerindeki fistan ile yansıdı. Oysa onbinlerce kişinin toplandığı meydandan başka mesajlar yankılanıyordu. iyibilgi, Diyarbakır'ın Nevruz'undan bildiriyor... <

Nevroz bayramı, Ortadoğu ve Orta Asya halkları için iki farklı efsaneye sahiptir ama iki efsanede de anlamı aynıdır: Özgürlük, barış ve yenilenme...

Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve baharın habercisi sayılan Nevruz dün Türkiye'de coşkuyla kutlandı.

Kutlamalardan bir önceki gün çok sayıda televizyon kanalı Diyarbakır'a gönderdiği muhabiriyle canlı yayın yaparak kutlamaların nasıl geçeceği yönünden tahminler alıyor, muhtemel gelişmeleri ekrana taşıyordu.

Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı bölgesindeki kutlamaları yabancılarla birlikte yüze yakın basın mensubu izledi. Ancak günler öncesinden tahmin edilen olaylar çıkmayınca, kutlamalar da ulusal televizyon ve gazeteler yer almadı.

Nevruz genellikle olaysız kutlanırken medya olaysız geçen kutlamaları öne çıkartıp barışa katkı sunmaktansa küçük olaylarla atlatılan kutlamaları öne çıkartarak toplumsal çatışmayı tetiklemeyi yeğledi.

İşte çatışmayı öne çıkartmayı seven medyanın büyüteceği bazı kentlerde yaşananlar şöyle:

Siirt: Valiliğin Nevruz'un bugün kutlanması için verdiği izne karşın DTP'liler sokağa çıkmadı. DTP'li yöneticiler kutlamayı bugün yapmakta ısrarlı olduklarını söyledi. Gelen ihbar üzerine toprak altında dedektörle yapılan aramada Abdullah Öcalan'a ait posterle PKK flamaları bulundu. Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın, önceki akşam Roj TV'ye konuşan, halkı izinsiz gösterilere davet eden DTP İl Başkanı Abdurahman Taşçı hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti. Aydın, "DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik'i, slogan atan ve ateş yakan bir grupla birlikte gördük. Milletvekiline halkı germemesi için ricada bulundum" dedi.

Şırnak: Cizre'de önceki gece gösteri yapan grup, polise taş attı. Dün de Cizre ve Silopi'de olaylar çıktı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Hakkâri: Yüksekova'da bir grup Dağlıca karayolu üzerinde barikat kurdu. Güvenlik güçleri, grubu biber gazı ve su kullanarak dağıttı.

Şanlıurfa: Viranşehir'de bir yolu kapatmak isteyen grup, polisin uyarılarına taş atarak karşılık verdi. 16 kişi gözaltına alındı, 10 polis yaralandı.

Mersin: Korsan gösteri yapan grubu polis panzer ve gaz bombasıyla dağıttı.

Ağrı: Doğubayazıt ilçesinde güvenlik güçlerine taşlarla saldıran gruba polis müdahale etti. Nevruz ateşinin yakıldığı yerdeki direğin devrilmesi sonucu bir çocuğun vücudunda yaralar oluştu..

Mardin: Nusaybin ilçesinde Endüstri Meslek Lisesi'nin çatısına molotofkokteyli atıldı.

İstanbul: Beyoğlu'nda önceki gece ateş yakarak PKK lehine slogan atan grup, polis tarafından göz yaşartıcı gaz kullanılarak dağıtıldı.

İzmir: Önceki gece Buca'da ara sokaklarda ateş yakarak izinsiz gösteri yapmak isteyen gruplara polis müdahalede bulundu.

(DHA ve CHA'dan derlenmiştir)

Sonuç olarak, toplumsal barışımız ve paylaştığımız özgürlüklerimiz için özellikle de medyanın yenilenmesi, özgürleşmesi gerekiyor.

www.iyibilgi.com zoom



Bu haber 4,537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,420 µs