En Sıcak Konular

Gül onayladı. İşte 43 yeni ilçe...

21 Mart 2008 21:08 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 4 kanunu onayladı. Nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesi kaldırılıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı 5747 sayılı, ''Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun''la, nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ve 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılıyor, 43 yeni ilçe kuruluyor.

Kanuna göre, çeşitli ilk kademe, belde belediyeleri ve mahallelerin birleştirilmesiyle, Adana'da 2, Ankara'da 1, Antalya'da 5, Diyarbakır'da 4, Erzurum'da 2, Eskişehir'de 2, İstanbul'da 8, İzmir'de 2, Kocaeli'nde 6, Mersin'de 4, Sakarya'da 4 ve Samsun'da 3 yeni ilçe kuruluyor.

Kurulan 43 yeni ilçe şöyle:
Adana'da; Çukurova, Sarıçam, Ankara'da; Pursaklar, Antalya'da; Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Diyarbakır'da; Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir, Kocaeli'nde; Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit ve Kartepe, İstanbul'da; Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi, İzmir'de; Bayraklı, Karabağlar, Mersin'de; Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir, Sakarya'da; Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan, Samsun'da; Atakum, Canik ve İlkadım, Erzurum'da; Palandöken, Yakutiye, Eskişehir'de; Odunpazarı, Tepebaşı.

-KATILMA VE BAĞLANMA-

Kanun, büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak diğer ilçelerin mahallelerine dönüştürülmesi veya katılmalarını da düzenliyor.

Büyükşehir belediyelerinin sınırları içinde bulunan 283 ilk kademe belediyesinin 239'unun tüzel kişiliği sona erdirilirken, 35'i ilçe belediyesine dönüştürülüyor. İlk kademe belediyelerinin 9'u büyükşehir sınırları dışına çıkarılırken bunlardan 8'i belde belediyesine, 1'i de köy statüsüne getiriliyor.

Ayrıca büyükşehir sınırları içindeki çeşitli mahallelerin birleştirilmesiyle 8 yeni ilçe kuruluyor.

İstanbul'un Eminönü ilçesi kaldırılarak, mahallesiyle birlikte Fatih İlçesine katılıyor.

Kanunla, Adapazarı Büyükşehir Belediyesinin adı Sakarya, İzmit Büyükşehir Belediyesinin adı da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak değiştiriliyor. Büyükşehir sınırları içindeki orman köylerine de büyükşehir belediye seçimlerinde oy kullanma hakkı veriliyor.

Ayrıca 862 belde belediyesinin tüzel kişilikleri, ilk genel mahalli idareler seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak köye dönüştürülüyor.

-PERSONELİN DEVRİ-

Mahalleye veya köye dönüştürülen belediyelerin memur ve sözleşmeli personel ve geçici işçi statüsündeki personel, büyükşehir belediyesine veya ilgili bağlı kuruluşa devrediliyor.

Köye dönüştürülen belediyelerin taşınmazları ile ihtiyaç duyduklar araç ve gereçler, kurulan komisyonca ilgili köy tüzel kişiliğine bırakılıyor.

Yeni kurulacak ilçelerin kaymakamlarına 43 yeni otomobil alınıyor.

İçişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına 688, Maliye Bakanlığının taşra teşkilatlarına 387, Milli Eğitim Bakanlığının taşra teşkilatlarına 473, Sağlık Bakanlığının taşra teşkilatlarına 774, Emniyet Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına 43, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 215, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 129, Diyanet İşleri Başkanlığının taşra teşkilatlarına 215, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına da 301 yeni kadro ihdas ediliyor.

Kanunla Türkiye, 16 büyükşehir, 142 büyükşehir ilçesi, 65 il, 750 ilçe, 1130 belde belediyesi olmak üzere toplam 2103 belediyeden oluşacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı 5748 sayılı ''Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun''la, eğitim ve araştırma hastanelerine klinik şefi ve şef yardımcısı atamalarına ilişkin esaslar yeniden düzenleniyor.

Kanuna göre, Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde, tıpta uzmanlık eğitimi klinik şefi, klinik şef yardımcısı, ilgili dalda profesör ve doçent unvanına sahip kişiler tarafından verilecek. Bu kişiler, eğitim sorumlusu olarak nitelendirilecek.

Klinik şefi, klinik şef yardımcısı, başasistan ve asistan kadrolarına açıktan atama izni alınmaksızın ilgili mevzuatı çerçevesinde atama yapılacak. Klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadrolarına atamalar, ilgili dalda uzman olan tabipler arasından Sağlık Bakanlığınca yapılacak veya yaptırılacak yazılı ve sözlü mesleki sınav sonuçlarına göre yapılacak. Bu sınavlara mesleki çalışma, bilimsel yayın ve yabancı dilde yeterliliği bulunanlar katılabilecek.

Yeterlilik kriterleri ile sınavlara ilişkin usul ve esaslar, yönetmelikle düzenlenecek.

Profesör veya doçentlerden klinik şefi veya klinik şef yardımcısı kadrolarına atanmak isteyenler için ayrılacak kadro, mevcut kadroların yüzde 35'ini geçemeyecek.

İlgili uzmanlık alanlarında profesör veya doçentlik unvanını almış olanlar Sağlık Bakanlığınca yapılacak ilanda belirtilen kadrolardan sadece birisine müracaat edebilecekler. Müracaat eden adayların bilimsel çalışmalarını ve eğitimci niteliklerini değerlendirmek üzere Bakanlık tarafından ilgili uzmanlık alanlarında üç profesör veya klinik şefi tespit edilecek.

Klinik ve laboratuvar şefi veya şef yardımcısı tabipler ile tıp alanında doçent veya profesör unvanlı tabipler, eğitim ve araştırma hastanelerine; uzman tabipler veya tıp alanında doktora yapmış tabipler veya hukuk, kamu yönetimi, işletme ve sağlık yönetimi alanında lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi almış tabipler diğer hastanelere baştabip olarak atanabilecekler. Ancak 100 yatağın altındaki hastanelerin baştabipliklerine atamada tabip olma şartı dışında diğer şartlar aranmayacak.

Eğitim ve araştırma hastanelerinde en az altı ay klinik şefliği veya klinik şef yardımcılığı görevini yürütmüş profesör ve doçentler kanundan yararlanabilecek. Kanunun çıkmasının ardından bir ay içinde atanma talebinde bulunacak olanlar, Sağlık Bakanlığının belirlediği ilgili uzmanlık alanlarındaki üç profesör veya klinik şefinden oluşan komisyon tarafından bilimsel çalışmalar ve eğitimci kimlikler dikkate alınarak değerlendirilecek. Yeterli bulunanlar, fiilen yürüttükleri görevleri hariç kadro unvanlarına göre atanacak.

samanyoluhaber



Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,938 µs