En Sıcak Konular

'Bush İranla ilgili yanlış beyanda bulundu'

21 Mart 2008 17:17 tsi
'Bush İranla ilgili yanlış beyanda bulundu' Amerikan The Seattle Times yayın kuruluşu, ABD Başkanı George W. Bush'un 'İran'ın nükleer silah elde etmek istediğini söylerken yanlış beyanatta bulunduğunu bildirdi.

ABD Başkanı George W. Bush'un 'İran halkı yok etmek için bir nükleer silaha sahip olmak istediğini açıkladı' ve İran gizli bir programı saklıyor olabilir' sözlerinin yanlış ifadeler olduğunu yazan Amerikan The Seattle Times, İran'ın hiç bir zaman nükleer silaha sahip olmak istediğini söylemediğini belirtti.

İran'ın hiç bir zaman açıktan nükleer silahlara sahip olmak istediğini söylemediğini aksine uranyumu sivil amaçla enerji santralleri için zenginleştirdiğini sık sık tekrarladığını belirten Amerikan yayın kuruluşu, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in 2005'te kitle imha silahlarının üretilmesi, depolanması ve kullanılmasını yasaklayan bir fetva yayımladığını hatırlattı.

The Seattle Times'ın haberine göre, Bush, Çarşamba günü, İran'a yönelik Farsça yayın yapan ABD hükümetinin finansmanını sağladığı Radio Farda'ya İran Yeni Yılı vesilesi ile yaptığı konuşmada, İran'ın nükleer silahlara sahip olmak istediğini ilan ettiğini söyledi. İran'ın sivil nükleer enerjiye sahip olmaya hakkının olduğunu kabul eden Bush, ancak İran'ın nükleer santralleri için az zenginleştirilmiş uranyumu Rusya'dan alması gerektiğini söyledi. Tahran bu teklifi kabul etmiyor.

Bush'un Radio Farda'ya verdiği mülakat hakkında Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, İran'ın 'İsrail'i haritadan silmek istediğini' açıkça belirttiğini bu sebeple Bush'un İran'ın nükleer silahlara sahip olmak istediğini ilan ettiğini söylediğini ileri sürdü. Gordon Johndroe, ayrıca, İran'ın BM Güvenlik Konseyi'nin uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdur çağralırını reddettiğini ve balistik füzeleri geliştirmeye devam ettiğine işaret etti.

Ekim 2005'te "Siyonizmin Olmadığı Dünya" adı verilen konferansta, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran medyasının haberine göre, "İsrail haritadan mutlaka silinmeli." dedi. Ancak bazı uzmanlar konuşmanın yanlış tercüme edildiğini söylediler.

Bu arada, Amerikan Dışişleri Bakanlığı Bahreyn'de merkezi İran'da bulunan Bank Melli tarafından kontrol edilen bir bankaya yeni kısıtlamalar getirdi. Ayrıca yakınlarda İran'ı ziyaret eden herhangi bir gemi ABD limanlarında sıkı kontrolden geçirilecek. ABD, İran'ın limanlarında etkili anti terörizm tedbirleri almadığını iddia ediyor.

Amerikan yayın kuruluşuna göre, İran nükleer çalışmalarını 18 yıl gizli yürüttü ancak 2002'de İranlı bir muhalefet grubu tarafından açıklandı.

Dünya bülteni



Bu haber 318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,857 µs