En Sıcak Konular

Em.Org.Çetin Doğan'dan GÜL'e dava

21 Mart 2008 16:38 tsi
İsmi derin yapılanmalarla geçen emekli Orgeneral ve Yesevi üniversitesi Rektörü Çetin Doğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e dava açtı.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi'nin eski Mütevelli Heyeti Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, kendisini görevden alarak, yeni mütevelli heyeti ve başkanı atamasının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı.

Alınan bilgiye göre, Doğan'ın avukatı Tezcan Çakır tarafından Ankara İdare Mahkemesi'nde açılan davanın dilekçesinde, milletlerarası anlaşmayla kurulmasına karar verilen üniversite tüzüğünde, mütevelli heyeti ve başkanının 7 yıllığına atanmasının hükme bağlandığı ifade edildi.

Doğan'ın, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 20 Temmuz 2006 tarihinde atandığına yer verilen dilekçede, ''7 yıllık görev süresi dolmadan görevinden alınmasının ağır yetki yokluğu ile sakatlandığı'' savunuldu.

Cumhurbaşkanı'nın tek başına yapacağı işlemin yargı denetimine tabi olmadığına yer verilen dilekçede, Anayasa'nın bu hükmü eleştirilerek, ''Çünkü dava konusu karar TBMM'ce onaylanmış ve yürürlüğe konulmuş olan uluslararası anlaşmaya aykırıdır'' denildi. Dilekçede, atama kararını yargı denetimine tabi olmamasının ''hukuk devleti ilkesinin çiğnenmesi anlamına geldiği'' de öne sürüldü.

''Üniversite tüzüğünde görev süresi dolmadan önce görevden almaya ilişkin hiçbir kural ya da düzenleme bulunmadığı'' savunulan dilekçede, ''Uluslararası anlaşmayla kurulmuş Türk-Kazak Üniversitesi tüzüğü Anayasa'nın 90. maddesi kapsamında uluslararası anlaşma hükmündedir. Bu nedenle iç hukukta buna aykırı hiçbir düzenlemeyi hiçbir kişi veya makam yapamaz'' denildi.

Doğan'ın görevden alınarak yeni mütevelli heyeti başkanı ve mütevelli heyeti atamasına ilişkin kararının iptali istenen dilekçede, yeni heyetin aldığı kararların hukuki sonuçlarının hemen görülebileceği belirtilerek, yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi de talep edildi.

Cumhurbaşkanı Gül, 8 Mart 2008 tarihinde Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanan kararıyla, Doğan'ı görevinden alarak Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığına Prof. Dr. Osman Horata'yı atamıştı. Gül, üniversitenin mütevelli heyeti üyeleri Prof. Dr. Rıza Ayhan, Dr. Öner Kabasakal ve Feyzullah Budak'ı da görevlerinden alarak, yerlerine Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Naci Ağbal ve Dr. Hakan Fidan getirmişti.

Aktif haber



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,259 µs