Suikaste komutandan örtbas emri | " /> iyibilgi zoom" /> Suikaste komutandan örtbas emri | "/> iyibilgi zoom"/>

En Sıcak Konular

Suikaste komutandan örtbas emri

21 Mart 2008 15:42 tsi
Suikaste komutandan örtbas emri Dink Cinayeti nedeniyle yargılanan iki TSK görevlisi, Alay Komutanı Albay Ali Öz hakkında ortalığı sarsacak itiraflarda bulundu. İşte şok itiraflar... iyibilgi zoom

Dink'in öldürüleceği istihbaratını önceden alan astsubay Okan Şimşek, cinayetin ardından yüzbaşı Yıldız'ın, Alay Komutanı Ali Öz'ün yanında, "olayı örtbas etmelerini" istediğini anlattı..

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürüleceği bilgisini, Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci'den aldıkları, ancak verilen istihbaratı değerlendirmedikleri iddiasıyla "görevi ihmal ve kötüye kullanma" suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan jandarma astsubay Okan Şimşek ve jandarma uzman çavuş Veysal Şahin, ilk kez verdikleri ifadelerde
 
şok itiraflarda bulundular. Şimşek ve Şahin'in ifadeleri, Dink cinayeti davasında "cinayete yardım etmek ve örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuksuz yargılanan Yasin Hayal'in
eniştesi Coşkun İğci'nin, "Cinayetin olacağını aylar öncesinde tüm ayrıntılarıyla jandarmaya söyledim. Üzerime düşen görevi yaptım, ama onlar gereğini yapmadılar" iddialarını doğruladı.

TEMMUZ 2006'DA COŞKUN İĞCİ ARADI
Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dün görülen davanın ikinci duruşmasına katılan sanıklardan, jandarma astsubay Şimşek, İğci'nin kendilerine, Dink'in öldürüleceği istihbaratını 2006 temmuzunda verdiğini belirterek, "2006 yılı temmuz ayı içerisinde, personelim Veysal Şahin ile birlikte şehir merkezindeyken, Veysal'ı, Coşkun İğci isimli biri aradı ve görüşmek istediğini söyledi. İğci ile görüşmemizde, bize, akrabası olan Hayal'in, Agos gazetesinin sahibi olduğunu söylediği, Ermeni asıllı bir gazeteciyi öldüreceğine yönelik bilgiler verer e k , Dink'in i n t e r - netten çıkarılmış fotoğraflarını Yasin Hayal'in kendisine gösterdiğini, Hayal'in 3-4 kişilik arkadaş grubunun olduğunu, fakat Hayal haricindekileri tanımadığını, Hayal'in İstanbul'a gittiğini, Agos gazetesi ile Dink'in evi arasındaki güzergâhın krokisini çıkardığını, hatta kendisine, el yapımı silah alınması için 500 YTL para verdiğini bize anlattı..." dedi. Hayal'in eniştesi İğci'den aldıkları istihbaratı önce İstihbarat Şube Müdürü Kd. Yzb. Metin Yıldız'a ilettiklerini belirten Şimşek şöyle devam etti: "Konuyu hemen telefonla randevulaştığımız şube müdürümüz Metin Yıldız'a anlattık. Şube müdürü de bize, Hayal'in, 2004'te McDonald's'ı bombalaması eyleminden dolayı, istihbarat şube müdürlüğü emrinde görevli jandarma astsubay Hüseyin Yılmaz tarafından daha önceden takip edildiğini söyleyerek, konuyu Hüseyin Yılmaz'a iletmemizi söyledi.

ALAY KOMUTANI KONUYU KAPATTI
Ertesi sabah asayiş toplantısı öncesi konuyu Hüseyin astsubaya aktardım. Toplantıya ben de katıldım. Toplantıya Jandarma Kd. Albay Ali Öz, İstihbarat Şube Müdürü Kd. Yzb. Metin Yıldız, Asayiş Şubesi'nden Ali Oğuz Çağlar ve Kaçakçılık Organize Suçlar Müdürü Jandarma Yzb. Hüsamettin Polat, jandarma astsubay Gazi Günay, jandarma astsubay Yılmaz, jandarma astsubay Gökhan Aslan da katıldı. Toplantı esnasında şube müdürümüz Metin Yıldız, İl Jandarma Komutanı Ali Öz'e hitaben, 'Komutanım, 2004'te McDonald's'ı bombalayan, Pelitli'de oturan Hayal'in, İstanbul'da bir Ermeni asıllı gazeteciyi öldüreceğine yönelik arkadaşların edinmiş olduğu bilgiler var' diyerek, beni ve Veysal'ı kastetti. Bunun üzerine alay Komutanımız Öz de 'Bu konuyu sonra özel olarak görüşürüz' dedi ve konu kapandı."

AGOS'A TEHDİDE 3 YIL HAPİS CEZASI
Bu arada elektronik postayla Agos gazetesine yönelik tehdit ve hakarette bulunduğu iddiasıyla yargılanan sanık Zafer Filiz, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şişli 9. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Filiz'e "tehdit"ten 2 , "hakaret" suçundan da 1 yıl ceza verildi.
Cinayet sonrası: Ne olacak?
İstihbari bilgileri üst makamlara ilettikleri halde, herhangi bir işlem yapılmadığını belirten sanık Şimşek, "Ben istihbarat elemanı olarak bilgi toplarım. Amirim şube müdürü Metin Yıldız'ı bilgilendiririm. Konu daha sonra kendisi tarafından değerlendirmeye alınır. Ve bu noktadan sonra, çalışılması konusunda verilen emir ve talimatlar doğrultusunda çalışma yaparız. Bu konudaki istihbaratımızı yazılı bir metne dökmedik. Bilgileri şifahen verdik. Bunun nedeni ise, konuyu, Yasin Hayal'in istihbaratını yapan jandarma başçavuş Hüseyin Yılmaz'a devretmiş olmamızdır" dedi. 19 Ocak 2007'de Hrant Dink'in öldürüldüğünü, bir operasyon sonrasında dinlenmek için gittikleri balıkçı barınağında, televizyondan öğrendiklerini belirten Şimşek, "Hemen şube müdürüm Metin Yıldız'ı arayarak, kendisine haberleri izlemesini söyledim. Aynı şekilde jandarma başçavuş Hüseyin Yılmaz'ı da aradım. Yılmaz bana 'Abi ne olacak?' diye sordu. Ben de 'Bilmiyorum?' dedim" şeklinde konuştu.
 
KOMUTANIM "BİLGİYİ PAYLAŞMASIN" DEDİ

Şimşek, ifadesine şöyle devam etti: "22 Ocak 2007 günü sabah toplantısı sonrasında, alay komutanım Ali Öz ve şube müdürüm Metin Yıldız'ın emir ve talimatları doğrultusunda, Coşkun İğci ile tekrar görüşmemiz istendi. Şube müdürü bize, 'Coşkun'u bulun ve size daha önce anlattığı istihbari bilgileri başkasıyla paylaşmamasını söyleyin' dedi. Daha doğrusu Metin Yıldız, alay komutanına hitap ederek 'Komutanım, istihbaratçı arkadaşlar gidip Coşkun ile görüşsünler. Eğer uygun görüyorsanız, Coşkun bu bilgilerini başkalarıyla paylaşmasın' dedi. Komutanımız da mimikleriyle istemi onayladı."
 
Uzman Çavuş da doğruladı
Hrant Dink cinayetiyle ilgili dava kapsamında ifade veren jandarma istihbarat görevlisi astsubay Okan Şimşek 20 Ocak'ta soruşturma kapsamında düzenlenen görev sonuç raporunun "kesinlikle doğruyu yansıtmadığını" belirtti. Başçavuş Şimşek, "Mülkiye müfettişleri ve jandarma müfettişlerine vermiş olduğumuz ifadeler, bizim kendi hür irademize dayalı olarak vermiş olduğumuz ifadeler değildir. Ben bu nedenden dolayı, mahkemenizin yazmış olduğu talimat bugüne kadar elime ulaşmadığı halde, mahkemeniz huzuruna tüm samimiyetimle bu doğruları beyanda bulunmak üzere geldim" diye konuştu. Sanık Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin de, Coşkun İğci ile 2004'te tanıştığını, arkadaş olarak ara ara görüştüğünü, İğci'nin istihbarat elemanı "olmadığını" belirterek, olayın, Şimşek'in anlattığı şekilde gerçekleştiğini, Şimşek'in ifadesine aynen katıldığını söyledi.
 
HAKİM SORUŞTURMA İSTEDİ
Hâkim, iki sanığın ifadelerinde ismi geçen albay Ali Öz, yüzbaşı Metin Yıldız, astsubay Hüseyin Yılmaz, binbaşı Ali Oğuz Çağlar, uzman çavuş Hacı Ömer Ünalır, yüzbaşı Hüsamettin Polat, astsubay Gazi Günay, jandarma astsubay Gökhan Aslan, uzman çavuş. Uğur Erdoğan, uzman çavuş Önder Aras hakkında, adli soruşturma açılması için, "müzekkere yazılmasına" karar verdi. Adli soruşturma başlatılması için Cumhuriyet Başsavcısı'na yazı gönderildi. Cinayetten sonra, sanık olarak yargılanan iki jandarma görevlisinden Okan Şimşek'in tayini İstanbul'a, Veysal Şahin'in tayini ise Adana'ya çıkmıştı..



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,115 µs