En Sıcak Konular

Nükleer reaktör açtık

21 Mart 2008 15:35 tsi
Türkiye'de bir ilk. Nükleer enerjide yeni bir adım daha. İTÜ'de 1979 yılında kurulan nükleer reaktör yeniden işletime alındı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde, 1979 yılında kurulmuş olan ''TRIGA MARK-II'' eğitim ve araştırma reaktörü yeniden işletime alındı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Ülkemizin nükleer enerji ile buluşmasındaki önemli randevulardan birinin daha adımlarını yakında gerçekleştirmiş olacağız'' dedi.

Ayrıca İTÜ Enerji Enstitüsü'nün yeni nükleer araştırma laboratuvarlarının açılışı, Bakan Güler'in de katıldığı törenle yapıldı. Güler, "Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, kendi hızlandırıcısının 2 ay içinde temelini atarak gerçekleştirecek. Bu çok önemli. Çekmece'deki reaktörün kapasitesini 10 megavata çıkarıyoruz" şeklinde konuştu.

NÜKLEER ENERJİ İLE İLGİLİ 9 KRİTER

Nükleer enerji konusunda teknik ve bilimsel altyapıyı düzenli bir şekilde gerçekleştirdiklerini ifade eden Güler, nükleer enerji ile ilgili 9 kriterin yayınlandığını söyledi.

Bununla ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlandığını, şartnamenin hazır olduğunu anlatan Güler, Cumartesi günü TETAŞ'ın yönetim kurulunda şartnamenin görüşüp kararlaştırılacağını kaydetti.

Kurulacak nükleer reaktörüne kapasitesinin artı eksi yüzde 25'lik şarta göre 3-5 bin megavat olacağını belirten Güler, "Dolayısıyla ülkemizin nükleer enerji ile buluşmasındaki önemli randevulardan birinin daha adımlarını yakında gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

TEK REAKTÖR

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan da yeniden açılan reaktörün bilimsel deneysel çalışmalara büyük katkısı olacağını söyledi.

İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Satman da İTÜ'nün Türkiye'de enerji enstitüsüne sahip tek üniversite, enstitünün de eğitim ve araştırma amaçlı nükleer reaktöre sahip tek enstitü olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Satman, açılan reaktörünün sürekli çalışma gücünün 250 kw olduğunu vurgulayarak, enstitü olarak amaçlarının Türkiye'de uygulanabilir, yenilenebilir enerji kaynakları ile ilişkili, araştırma ve uygulamalara ağırlık vermek olduğunu kaydetti.

Bakan Güler daha sonra beraberindekilerle birlikte "TRIGA MARK-II" adlı reaktörü ve Rüzgar Tribününü gezerek, incelemelerde bulundu.

İnternet haber



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,725 µs