En Sıcak Konular

Avukatlardan kapatmaya karşı ilginç eylem

21 Mart 2008 15:31 tsi
Adana bugün ilginç bir protestoya sahne oldu.. Adana Barosu'na bağlı yaklaşık 15 avukat AK Parti'nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianameyi protesto için bugün davalara girmedi..

Adana Barosu’na bağlı yaklaşık 15 avukat AK Parti’nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianameyi protesto için bugün davalara girmedi. Avukatların Adana Adliyesi’nin merdivenlerinde okudukları bildiride, Yargıtay Cumhuriyet başsavcısı tarafından hazırlanan iddianamenin hukukun temel değerler ve kurallarına uygun olmadığı savunuldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Anayasamıza göre; siyaset üstü, tarafsız ve devletin başı olduğu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin üye tam sayısının ¾’ünün oyu ile ancak vatana ihanet suçundan yargılanabileceği hatırlatılarak T.C. Cumhurbaşkanı hakkında isnatlarda bulunulması ve siyaset yasağı istenmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

İddia edilen hususların hukuk tekniği açısından maddi delil niteliği taşımayan belge ve bilgilere üstelik tekzip edilmiş gazete haberlerine dayandırıldığı böylece zorlama delil tesis edildiği savunuldu.

Toplumsal barış ve adalet duygusunun tesisinden sorumlu olan Yüksek yargı mensubu bir başsavcının hukuksal meşruiyeti son derece tartışmalı bir iddianame ile yargıya olan güveni tartışılır hale getiren bir izlenim uyandırıldığına dikkat çekildi. Adana Barosu Avukatları’nın AK Parti’nin kapatılmasıyla ilgili hazırladığı protesto bildirisinde şu görüşlere yer verildi:

“Bizce tasvibi mümkün olmayan vahim hukuk hatasıdır.Unutulmamalıdır ki adalet duygusunun varlığı ve yargının güvenilirliği toplumsal düzenin devamı açısından olmazsa olmazdır. Ne yazık ki sırf 1980 darbesini yapanlar hakkında iddianame hazırladığı için, hazırladığı iddianamede sırf dönemin kara kuvvetleri komutanın ismi geçtiği için meslekten ihraç edilen cumhuriyet savcılarının maruz kaldıkları durum vicdanları kanatmaya devam ederken, yargının itibarının bu denli tartışılır hale getirilmesi son derece üzüntü vericidir. Demokratik toplumsal düzenin vazgeçilmez unsurları olan siyasi partiler hakkında üstelik son derece zorlama delillerle kapatma davası açılması hukukun üstünlüğüne inanan herkes için yeni bir umutsuzluk kaynağı olmuştur.”

Bildiride, Adalet duygusunun, yargıya olan güven ve saygının daha fazla zedelenmemesi için Anayasa Mahkemesi’nin usul ve esas yönünden hukuka aykırı iddianameyi reddetmesi gerektiği savunuldu. Yasanın kendisine verdiği yetkinin sınırını aşarak zorlama delil tesis ederek hazırladığı iddianamede T.C. Cumhurbaşkanı hakkında isnat ve siyaset yasağı talebinde bulunan Yargıtay cumhuriyet başsavcısının hakkında inceleme başlatılması gerektiği savunularak gerektiğinde yargılanması istendi.

Bildiri şöyle sona erdi: “Milletin irade ve kararının tek geçerli meşruiyet kaynağı olduğu, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlediği, haksızlıklara karşı duyarlı yurttaşların kardeşçe birlikte yaşadığı bir Türkiye’yi hak ettiğimizi düşünüyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. “

Adana Barosu'na kayıtlı avukatlardan Yusuf Özer (önde ortada) ve avukat arkadaşları AK Parti'ye kapatma davasını protesto etmek amacıyla bugün duruşmalara girmedi..


Cafesiyaset



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,677 µs