En Sıcak Konular

Emeklilik yaşı ne olacak?

21 Mart 2008 11:53 tsi
Mezarda emeklilik rafa kalkıyor gibi. Eylem sonrası, Bakanın sosyal taraflarla görüşmesi sonuç verdi. İşte ayrıntılar:

Meclis Genel Kurulu’na inmesi beklenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası tasarı için Hükümet ile sosyal taraflar arasında görüşmeler sonuç veriyor.

Bakan Çelik ve bürokratları, memurları temsilen KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu ile görüşme yaptı. Hükümet ile işçi-işveren ve memur kesimleri arasında yapılan pazarlıklarda, çalışanlar lehine varılan uzlaşma konuları, bugün sosyal taraflara sunulacak.

PAZARTESİ KARAR ÇIKACAK

Taraflar, Pazartesi'ye kadar metni değerlendirecekler. Dönem Sözcüsü Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, pazartesi saat 10.00'da EP bileşenleri temsilcilerini toplayarak pazarlıkta gelinen son noktayı ve çalışanlar lehine sağlanan gelişmeleri anlatacak. Bunlar toplantıda değerlendirilerek, ortak bir tutum alınmaya çalışılacak. Yine Çelik, aynı gün bürokratlarla bir araya gelecek.

NELER YAPILACAK?

Prim sayısı düşüyor: Hükümet'in, tasarıda işçi ve işveren kesimi ile uzlaştığı temel konulardan biri, halen 7 bin gün, tasarıda 9 bin gün olan prim gün sayısının 8 bin güne indirilmesi şeklinde oldu. Prim gün sayısı tasarıdaki gibi her yıl 100 değil, 50 gün kademeli artacak.

Emeklilik süresi: Bu yıl işe başlayacak 18-20 yaşındaki bir işçi, 22 yıl iki ay aralıksız çalışırsa; 40-42 yaşında 8 bin gün prim koşulunu yerine getirmiş olacak. Ancak, bu işçinin emekli olabilmesi için halen kadın-erkek 58-60 olan yaş koşulunu bekleyecek. Bu da bir çalışanın emekli aylığına hak kazanabilmesi için en az 18-20 yıl beklemesi veya çalışmayı sürdürmesi demek. Bu nedenle sürenin kısaltılması talebine sıcak bakılıyor. Bürokratlar, bunun hesabını yaparak, aylığının biraz daha düşük olma koşuluyla emekli olmasını sağlayacak bir formül geliştirecekler. Mevcut yaş koşulu 58-60 korunacak 65 yaş ileri tarihlere kaydırılacak. Aylık bağlama oranı da çalışanlar lehine yeniden düzenlenecek.

Yıpranmanın durumu: Tasarı ile başta basın çalışanları, bazı meslek gruplarının elinden alınan fiili hizmet zammı kapsamının yeniden genişleme olasılığı da belirdi. Diş protez bedelinin yüzde 50'sinin sigortalıdan alınmasında getirilen yaş sınırlaması kaldırılacak. Bir şekilde işten ayrılan sigortalının alacağı sağlık yardımı süresi 10 günden üç aya çıktı.

İnternet haber



Bu haber 363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,908 µs