En Sıcak Konular

'Kapatma davasının gerekçeleri zayıf!'

21 Mart 2008 10:12 tsi
'Kapatma davasının gerekçeleri zayıf!' Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı dava başvurusuna Batı'dan gelen eleştirilere basın da katıldı.

Dünyaca ünlü İngiliz The Economist dergisi, Yalçınkaya'nın sunduğu iddiaların zayıf olduğunu, bunlardan bir 'İslam devrimi' teşebbüsünü görmenin zor olduğunu belirtti. AK Parti'nin daha önce kapatılan İslami kökenlere sahip partilerden çok farklı olduğunu vurgulayan dergi, "Hiçbir İslami parti, Adalet ve Kalkınma Partisi kadar ılımlı ve Batı yanlısı olmadı. Buna karşın ülkenin laik eliti, Atatürk'ün laik cumhuriyetini batırmak istediği yolunda, güçsüz dayanağı olan suçlamalar ile AKP hükümetini iktidardan uzaklaştırmak için hâlâ mücadele vermeyi sürdürüyor." yorumunda bulundu. Economist, Amerika ile AB'nin AK Parti'yi "savunmaya koştuğunu" vurguladı.

Dergi, AK Parti'nin kapatılması girişimine ilişkin bir yazıyı sayfalarına taşıdı. Müslüman dünyasındaki otokrat rejimlerde yasaklanan partilerin şiddete yöneldiğini; ancak Türkiye'deki Müslümanların farklı bir yol takip ettiğini vurguladı. Yazıda, "Durmadan yasaklanmalarına ve iktidardan uzaklaştırılmalarına rağmen dindar siyasetçiler şiddetten uzak kalarak demokrasiyi tercih ederek merkeze doğru yöneldi." değerlendirmesinde bulunuldu.

Davanın akıbetinin henüz belli olmamasına rağmen mali piyasaların "ürktüğünü" yazan dergi, "Mahkeme, davayı kabul ederse mücadele bir yıl kadar sürecek. Bu durum Türkiye'yi istikrarsızlığa itecek, reformları yavaşlatacak ve AB ile üyelik görüşmelerini tehdit edecek." diye kaydetti. The Economist, gelişmelerin farkında olan TÜSİAD'ın dava girişimine tepki gösterdiğini vurguladı. "Yargıtay Başsavcısı neden şimdi harekete geçti?" sorusuna da cevap aranan yazıda, "Bazıları bunu, elitlerin iktidarda kalmak için son çaresi olarak gördü." ifadelerine yer verildi. AK Parti iktidarında yeni ve dindar Anadolu girişimcilerinin elitlere meydan okuduğunu belirten Economist, örnek olarak Çalık Grubu'nun Sabah Gazetesi'ni satın almasını verdi. Yazıda, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da gelişmeyi Ergenekon davasına bağladığı hatırlatıldı. Bazılarının ise davayı başörtülülerin üniversiteye girmelerinin önünü açan yasal değişikliklere bağladığı ifade edildi. "Bu iddialarda 'İslam devrimi' görmek zor." yorumunda bulunan dergi, hükümete yönelik ise şu eleştiride bulundu: "Buna rağmen AK Parti'nin yakın müttefikleri bile Erdoğan'ın laik muhaliflerine ulaşmak için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini düşünüyor. Başörtüsü konusunda, başını örtmeyen kadınların haklarını korumak için daha fazlasını yapabilirdi. Erdoğan, 301. maddeyi de değiştirebilirdi. Erdoğan, ifade özgürlüğünün değerini görmeli. Erdoğan'ın laik muhalifleri de fildişi kulelerinden inip normal halk ile daha fazla vakit geçirebilir."

Kapatma girişimine, Avrupa'nın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) de tepki gösterdi. Kuruluştan yapılan yazılı açıklamada, iddianamenin şahsi yorumlara dayandığı, AK Parti'nin laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği iddiasının bir yorum konusu olduğu ifade edildi. Yargının, yasama ve yürütme makamlarının yetkilerini tahrif ve yetki alanına müdahale etmemesi gerektiği kaydedilerek, "Kapatma iddianamesi, davanın hukuki de- ğil, siyasi olduğunun delilidir." denildi.
 
zaman



Bu haber 180 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,768 µs