En Sıcak Konular

BP'nin yüreğini ağzına getiren ziyaret

20 Mart 2008 23:27 tsi
BP'nin yüreğini ağzına getiren ziyaret Moskova'da dün iş dünyasında büyük yankı yaratan bir "operasyon" yaşandı. Batılı ajanslar ilk haberi "flaş" olarak geçti

Moskova'da dün iş dünyasında büyük yankı yaratan bir "operasyon" yaşandı. Batılı ajanslar ilk haberi "flaş" olarak şöyle geçti: “Rus polisi BP ve ortağı olduğu TNK-BP ofisini bastı”. Moskova’da hem BP’nin, hem de bazı Rus oligarklarla yarı yarıya ortağı olduğu Rusya’daki petrol şirketi TNK-BP’nin ofisleri, Kommersant gazetesinin KGB'den olduklarını iddia ettiği, sivil giyimli polislerce dün arandı. Soruşturmanın, TNK-BP’nin 1997’de satın aldığı Sidanco petrol şirketinin vergi borçlarıyla ilgili olduğu söyleniyor. Ama hem Rus, hem de Batı medyada başka iddialar ses buldu:

“Kovıtka gaz projesini Gazprom’a devretmekte ağırdan alan BP’ye gözdağı veriliyor. Bunun, devletin yeni bir şirket ele geçirme operasyonu olabileceği kaygıları var.” Rus tarafı ise rutin bir inceleme olduğu görüşünde.

Basına yansıyan haberlere göre, dün öğlenn önce TNK-BP ofisine polisler girdi. Tüm kapıları kapattıran polisler binaya giriş çıkılara da izin vermedi. Personel saat 16.00 civarında, ofiste çalışma ortamı kalmadığı için evlerine yollandı. Yeni Arbat Caddesi’ndeki BP ofisine ise saat 7 sıralarında gelen polisler, ödenmemiş eski vergilerle ilgili bir soruşturmayı gerekçe göstererek içeri girdiler. BP Sözcüsü Vladimir Bulyanov, “Hukuk organlarının temsilcileri ofislerimizi bir soruştuma nedeniyle ziyaret ettiler. Kendileri ile tam bir işbirliği içinde çalışıyoruz” diye sakinleştirici bir açıklama yaptı.

İşçileri Bakanlığı Vergi Polisi birimi sözcüsü İrina Dudukina ise, bazı belgelerin toplandığını, iki TNK-BP şirket yetkilisinin sorugulanmak üzere davet edildiğini doğruladı. Dudinka’nın verdiği bilgiye göre konu, BP’nin 1997 yılında satın aldığı Sidanco adlı bir Rus petrol şirketinin geçmiş dönemdeki bir vergi soruşturmasıyla ilgili.

Kommersant'ın görüştüğü şirket yetkilileri, gelenlerin FSB'den olduklarını düşündüklerini, özellikle kısa süreli kontratlarla çalışan yabancıların durumlarıyla ilgili sorular sorulduğunu belirttiler.

Ancak soruşturmayı hangi birimin yaptığının bile belli olmaması, BP’nin Rusya’daki özel konumu soru işaretlerini arttırıyor. Şirketin Gazprom ile son dönemde yaşadığı sorunlar, baskı iddialarını gündeme getiriyor. TNK (Tümen Neft Kompaniya)-BP ortak şirketinin elinde tuttuğu Kıovıtka gaz yataklarının işletmesinin Gazprom’a devri için hükümetten baskı geldiği ve BP’nin buna mecbur bırakıldığı daha önce medyaya yansımıştı. TNK-BP, projedeki yüzde 63’lük payını Gazprom’a 700-900 milyon dolar arasında bir fiyatla devretmeyi prensipte kabul etmiş, ancak aylardır nihai imzalar atılmamıştı. İmzanın birkaç kere ertelenmesi, medyada “Gazprom BP dışında TNK-BP’nin Rus ortakları Viktor Vekselberg, Lev Blavatnik ve Mikhail Fridman’ın hisselerini (Alfa Group) de tamamen satın alıp BP’yi tümüyle devre dışı bırakmayı düşünüyor” yorumlarına yol açmıştı. Şimdi şirket baskınının, imzaların atılmasını kolaylaştırma amacı taşıdığı iddiaları da var.

TNK-BP, Rusya’nın en büyük üçüncü petrol üretici şirketi. Enerji alanında devletin kayıtsız şartsız egemenliğini hedefleyen Kredmlin’in, siyasi ilişkilerin son derece kötü olduğu dönemde bir İngiliz şirketinin Rusya enerji pazarında önemli pay sahibi olmasından rahatsızlık duyduğu yorumları da sık sık dile getiriliyor.

rotahaber 
 

 



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,556 µs