En Sıcak Konular

Türk çocukları artık daha uzun

20 Mart 2008 23:17 tsi
Türk çocukları artık daha uzun İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin yaptığı araştırmada, Türk çocuklarının 30 yıl öncesine göre daha uzun olduğu tespit edildi. Kız çocukları ise daha fazla uzadı. Yeni neslin daha uzun olmasında etken faktörler şöyle sıralandı:

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nın Çocuk Sağlığı Derneği ile iş birliğiyle yaptığı araştırmada, Türk çocuklarının 30 yıl öncesine göre daha uzun olduğu tespit edildi.

Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında, Türk çocuklarının ilk 5 yaştaki güncel büyüme standartları ve gelişmelerini değerlendiren araştırmanın sonuçları açıklandı.

Toplantıda konuşan İÜ Çocuk Sağlığı Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Gülbin Gökçay, Çocuk Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Olcay Neyzi'nin 1978 yılında oluşturduğu ''Türk Çocukları Büyüme Eğrileri''nin halen kullanıldığına işaret ederek, araştırmanın son 30 yılda ortaya çıkan değişiklikleri belirlemek için yapıldığını anlattı.

Prof. Dr. Gökçay, araştırmanın İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sağlam Çocuk Polikliniği'ne 1992-2006 yılları arasında devam eden orta ve üst gelir grubunda, 5 yaşındaki 2 bin 391 erkek ve 2 bin 102 kız çocukla yapıldığını kaydederek, son 30 yılda ortaya çıkan gelişmeleri kapsayan araştırmanın sonuçlarına göre, anne sütü, aşı ve vitamin desteğine sahip çocukların, büyüme ve gelişme kapasitelerinin tamamını en iyi biçimde kullandıklarının görüldüğünü ifade etti.

Türk çocuklarının yeni standardını oluşturan ve araştırmaya katılan çocukların büyük bir kısmının orta gelir düzeyinde, doğumdan itibaren 6 ay yalnız anne sütü ile beslenmiş, 2 yaşına kadar emzirilmeleri desteklenmiş, gerekli vitamin destekleri yapılmış, aşıları yaşına uygun eksiksiz yapılmış çocuklar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gülbin Gökçay, elde edilen sonuçların, Türk çocuklarının 1978 yılına ait değerlerinin yanı sıra İsveç ve ABD'de yaşayan çocukların güncel değerleri ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulan büyüme eğrileriyle de karşılaştırıldığını belirtti.

Araştırmada ele alınan 5 yaşındaki çocukların boylarının 30 yıl öncesine göre değerlendirildiğinde erkeklerde 0,9 santimetre, kızlarda 1,1 santimetre daha uzun olduğunun görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Gökçay, vücut ağırlığı açısından ise kızların 30 yıl öncesine göre 220 gram daha ağır, erkeklerin ise 160 gram daha hafif bulunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Gökçay, Türk çocuklarının ilk 6 ayda ABD ve İsveç'teki çocuklardan daha kilolu olduğunun görüldüğünü de belirterek, Türk çocuklarının baş çevresinin de ABD ve İsveçli'den belirgin büyük olduğunun tespit edildiğini vurguladı.

Araştırmada ele alınan çocukların, düzenli olarak izlenen ve bakımları yapılan, beslenmede güvenlik ağı olan çocuklar olduğunu dile getiren Gökçay, güvenlik ağını da, ''ilk 6 ay tek başına anne sütü almış, 2 yaşına kadar emzirilmiş, aşıları eksiksiz, doğumdan itibaren 5 yaşına kadar düzenli vitamin desteği sağlanmış'' olarak açıkladı.

Gökçay, Türk çocuklarının baş çevresinin büyük olmasına ilişkin de başın büyük olmasının beynin büyük olduğunu gösterdiğini, ancak bunda zeka ile ilgili bir şey söylemenin zor olduğunu ifade etti.

-ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ-

Araştırmaya göre, Türk çocuklarının bir kısmında kansızlık görüldüğünü, bunun genelde annelerden kaynaklandığını belirten Gökçay, anne sütü ve emzirmenin de önemini vurguladı.

Gökçay, özellikle iş yerlerinin ve toplumun kadınlara emzirme imkanlarını sağlamaları gerektiğini belirterek, çalışan kadınların ilk 6 ay bebeklerinden ayrılmamaları için ücretli izin verilmesi gerektiğine işaret etti.

Çocukları 2 yaşına kadar emzirmenin önemine vurgu yapan Gökçay, bazı iş yerlerinde çocuklarını emziren annelerin bebeklerinin daha az hastalandığı ve iş gücü kaybının olmadığının görüldüğünü, bunun için de emzirme odaları kurulduğunu anlattı.

Gökçay, iş yerlerinde kreş kurulması konusunda da kadın milletvekillerinden destek istediklerini söyledi.

Çocuk Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Olcay Neyzi de 1978 yılında muayenehanelere getirilen çocuklarla yapılan araştırma sonucunda bir büyüme eğrisi oluşturduklarını anımsatarak, bu tür büyüme standartlarının orta ve üst gelir grubu çocuklardan hazırlanabileceğini söyledi.

Neyzi, araştırmanın sonuçlarına dikkat çekerek, çocuklara anne sütü, aşıların tam olması ve gerekli vitamin desteği verilmesinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.



Bu haber 365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,779 µs