En Sıcak Konular

Bedava kitap kimi rahatsız etti?

20 Mart 2008 20:58 tsi
MEB'in bedava kitap dağıttığı son 5 yıllık dönemi değerlendiren rapor hazırlandı. Yayınevleri rekabet edemedikleri gerekçesiyle vatandaşa bedava kitap dağıtılmasına olumsuz bakıyorlar.

TOBB Eğitim Sektör Meclisi raporu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bedava kitap dağıttığı son 5 yıllık dönemi değerlendiriyor.

Raporda, MEB Yayınevinin birim fiyatlarının özel sektöre göre daha yüksek olduğu belirtildi. Fazla birim fiyat ödenmesi nedeniyle son 5 yılda devlet kasasından fazladan 127.7 milyon YTL çıktığı savunuldu.

TOBB Eğitim Sektör Meclisi raporu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim okullarında bedava kitap dağıtımı yaptığı son 5 yıllık dönemde, eğitim yayıcınlığı sektörünün ciddi sermaye kayıpları yaşadığını söylüyor

TOBB Türkiye Eğitim Meclisi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen TOBB Eğitim Çalıştayı sonucu hazırlanan raporda, son beş yılda eğitim yayıncılığı sektörünün ciddi gerileme yaşadığı ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan kitap alım ihalelerinde fiyatların enflasyon artışı göz önüne alındığında gerilediği belirtilen raporda, bunun sonucu olarak sektörde ciddi sermaye erimesi yaşandığı, firmaların borçlarında ve maliyetlerinde artış görüldüğü, dolayısıyla firmaların küçüldüğü ve istihdamda azalma yaşandığı tespitleri yapıldı.

-YAYINCILAR MEB’LE REKABET EDEMİYOR-

Raporda, sektörde küresel rekabetin yakın zamanda artacağı öngörülerek, “Ancak sektör mevcut sıkıntılarıyla bu rekabete hazır değildir. Sıkıntıların giderilmemesi halinde yakın zamanda sektöre yabancı sermayenin hakim olması ihtimali artmaktadır” denildi.

Eğitim yayıncılığı sektörünün her yıl yaklaşık 160 milyon kitap ürettiği belirtilen raporda, 2007 yılında bunun 100 milyon adetten fazlasını Bakanlığın kendi yayınevinden alındığına işaret edildi. Raporda, 80’den fazla özel sektör yayıncısının yaklaşık 60 milyon adet kitap satabildiği vurgulandı.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Yani devlet yayınevi pazara tam anlamı ile hakimdir. Eğitim Yayıncıları kamunun pazar payının en yüksek olduğu sektörlerden birinde rekabet etmeye çalışmaktadır. Bakanlık devlet kitaplarından alacağı kitap miktarını belirledikten sonra özel yayınevlerinin pazar paylarını artırabilmek adına yapabilecekleri hiçbir şey yoktur. Sadece özel sektöre ayrılan bölümde firma bazında pazar paylarını artırabilmektedirler. Ancak özel sektörün aldığı pay her geçen yıl azalmakta devletin payı artmaktadır.”

-KİTAP FİYATLARI ÇİZGİSİZ DEFTERDEN UCUZ-

Özel sektörce sağlanan 60 milyon adet kitabın satış fiyatının son 3 yıldır neredeyse hiç değişmediği kaydedilen raporda, satış fiyatının baskı, kağıt maliyeti üzerinden yapılan bir hesaplama mantığıyla belirlenerek yayınevlerinin katma değeri yok sayıldığı ifade edildi. Raporda, “Kitapların fiyatı çizgisiz defterden daha ucuz hale gelmiştir. Kitabın içeriğinin değeri sıfırın altına inmiştir” denildi.

Yayıncılara da baskı ve kağıt maliyeti üzerinden fiyat verilmesinin, yayınevlerinin katma değerini yok saymak ve yayıncıyla matbaacıyı karıştırmak olduğu anlatılan raporda, “Bu güne kadar izlenen fiyat politikaları sonucu özel sektör yayıncıları son üç yılda ya sermayeden yediler ya da borç harç bugünlere geldiler. Yarını artık göremez noktada bulunmaktadırlar” uyarısı yapıldı.

-ÖZELLEŞTİRME POLİTİKASIYLA UYUMSUZLUK-

Raporda, devlet kitaplarının birim fiyatlarının özel sektöre kıyasla neredeyse yarı yarıya fazla olduğuna dikkat çekildi. Birim fiyatlarının 2003’de devlet kitaplarında 1.95 YTL iken özel sektörde 1.57 YTL, 2004’de ise bu tutarın devlet kitaplarında 2.04 YTL iken özel sektörde 1.67 YTL olduğu kaydedilen raporda, devlet kitaplarının birim fiyatının 2005’te 2.04 YTL’ye mal olurken bu dönemde özel sektörde birim fiyatın 1.10 YTL olduğuna işaret edildi.

Raporda, 2006’da devlet kitaplarında 2.22 YTL birim fiyat ödenirken bu tutarın özel sektörde 1.34 YTL, 2007’de ise devlet kitaplarında 1.46 YTL olan tutarın özel sektörde 1.25 YTL olduğu anlatıldı.

Fazla birim fiyat ödenmesinin son 5 yılda devlet kasasına 127 milyon 791.5 bin YTL'ye mal olduğu ifade edilen raporda, bu tutara dolaylı vergi kayıpları da eklenirse çok daha yüksek tutarlarda olacağı ifade edilirken şu görüşler savunuldu;

“Mevcut durum özelleştirme politikaları ile ciddi çelişki içerisindedir. Fiyatları kontrol edebilme mantığı ile izah edilmeye çalışılan bu durum hükümet politikaları ile de çelişmektedir. Kitaplarımızın fiyatları zaten Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 53 maddesi gereğince Bakanlık tarafından belirlenmektedir. Devlet kitaplarının kitap hazırlama sürecindeki maliyetleri gerçeği yansıtmamaktadır. Bakanlığın tüm imkanları devlet kitapları tarafından kullanılmakta ancak maliyet hesabı yapılırken bu göz ardı edilmektedir.”


 



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,182 µs