En Sıcak Konular

ABD'den Kosova'yı silahlandırma kararı

20 Mart 2008 19:50 tsi
ABD'den Kosova'yı silahlandırma kararı Orada neler oluyor? Kosova Radyo-Televizyon Kurumu'nda yayınlanan bir haberde ABD Başkanı George Bush'un Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ya gönderdiği mektupta Kosova'ya silah temin edilmesini istediği belirtildi.

Habere göre, Kosova'ya silah sağlamanın ABD'nin güvenliğine yarayacağı ve barışa katkı olacağı düşüncesini dile getiren Bush, Rice'tan konuyu Kongreye götürmesini istedi.
 
Mektupta Kosova'ya hangi tür silahların verileceği belirtilmese de, silah temininin ABD ile Kosova arasında gelişen ikili ilişkiler çerçevesinde, Kosova'nın güvenliğini ve savunma kapasitesini artırma amacı taşıdığı ifade ediliyor.
 
Kosova liderleri, ABD'nin silah temin etme kararını saygıyla karşıladıklarını açıkladı.
 
Devlet Başkanı Fatmir Seydiu, bunun ABD'nin Kosova'ya sürekli yaptığı yardımın devamı olduğunu, AB ülkelerinin de Kosova devletinin yapılanması için çeşitli alanlarda yardım önerdiklerini söyledi.
 
ABD Başkan Bush'un bu kararını takdirle karşıladığını belirten Başbakan Haşim Taçi de, Priştine ile Washington arasındaki ilişkilerin özel ve çok iyi olduğunu vurguladı.
 
Voyislav Koştunitsa'dan ABD'ye tepki
 
Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa ise, ABD Başkanı George Bush'un Kosova'nın silahlandırılması kararını açıklamasının, Washington'un yasadışı olarak Kosova'nın bağımsızlığını tanımasının ardından yapılan diğer bir hatalı hareket olduğunu söyledi.
 
İktidar yanlısı Vecernye Novosti gazetesine mülakat veren Koştunitsa, Kosova'da zaten gereğinden fazla silah olduğunu, ABD'nin Arnavutları silahlandırmak yerine uluslararası yasaları ve BM sözleşmesine saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.
 
Sırbistan parlamentosunda dün yapılan oturumda ise "Kosova'nın daha fazla silaha değil görüşmelere ihtiyacı var" diyen Koştunitsa, bölgedeki barış ve istikrarın korunmasının silah göndererek değil, sadece uluslararası yasaların yeniden uygulanmasıyla mümkün olabileceğinisöyledi.
 
Bulgaristan tanıdı
 
Bu arada Bulgaristan hükümeti de, Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı.
 
Yaklaşık 4 saat süren toplantıda Kosova meselesini görüşen bakanlar kurulu, Kosova'nın uluslararası gözetim altındaki bağımsızlık statüsünü resmen tanıdığını açıkladı.
 
Bulgaristan, Kosova'yı dün tanıyan Hırvatistan ve Macaristan ile birlikte hareket ederek, Kosova'nın tanınmasına ilişkin üç ülkenin ortak beyanına katılmış, ancak kararının resmileşmesi için bugünkü bakanlar kurulu toplantısını bekleyeceğini bildirmişti.
 
Kosova'nın bağımsızlığının resmen tanınmasıyla ilgili hükümet kararı, parlamentodaki aşırı milliyetçi ve ırkçı ATAKA partisi dışındaki muhalefet dahil tüm siyasi kesimler tarafından destekleniyor.
 
Bulgaristan'daki kültür sanat, bilim ve spor çevrelerinden isimlerin yeraldığı 100 kişilik bir grubun imzaladığı ve basında yayımlanan bildiride ise hükümet kararı sert dille eleştirildi.
 
Bulgaristan'ın Kosova konusunda Hırvatistan ve Macaristan ile ortak tutumunun bildirilmesi üzerine Sırplar, Bulgarlara karşı ilk olumsuz tepkilerini göstermeye başladı.
 
Sırbistan üzerinden Bulgaristan'a dönüş yapan Bulgar TIR şoförleri, Sırbistan otoyollarında taşlandıklarını bildirdiler. Çok sayıda Bulgar plakalı TIR'ın camlarının, Sırpların attığı taşlardan kırıldığı öğrenildi.
 
Sofya ile Belgrad arasında bavul ticareti yapan Sırplar ise Sofya'daki İliyentzi borsasından mal almaktan vazgeçerken, dün Bulgar satıcılarla kavgaya giriştikleri bildirildi.
 
Bu arada Sofya'daki Sırbistan Büyükelçisi Danilo Vuçeviç'in Bulgaristan hükümetinin Kosova ile ilgili aldığı kararı görüşmek üzere Belgrad'a çağrıldığı kaydedildi.
 
Büyükelçi Vuçeviç'in, Sofya'dan ayrılmadan önce Sırbistan hükümeti adına Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'na sert bir protesto notasını ileteceği öğrenildi.
 
Samardzic: "Savaş başlatma girişimi var"

Sırbistan'ın Kosova Bakanı Slobodan Samardzic, Mitroviça'da 17 Mart'taki olayların Kosova'da savaş başlatma girişimi olduğunu iddia etti.
 
Samardzic, hükümet yanlısı Vecerye Novosti gazetesine yaptığı açıklamada, "Birilerinin Kosova'da bir çatışma, bir savaş durumu yaratmak istediğine yönelik güçlü delillerimiz var; fotoğraflar, yaralıların vücutlarındaki mermiler, Sırpları vuran keskin nişancı mermileri" diye konuştu.
 
Samardzic, BM'den Mitroviça'daki olayla ilgili soruşturma başlatmasını istediklerini de belirtti.
 
Kosova bakanı, UNMİK ile KFOR'un 17 Mart'taki operasyonunun amacının, "Kosova'nın bağımsızlığı kararını" yerinde uygulamak, "Yeni bir Arnavutluk devletinin yaratılması niyetlerini" hayata geçirmek ve "Sırplara unutamayacakları bir ders vermek" olduğunu iddia etti.
 
Mitroviça'daki BM mahkeme binasını işgal eden Sırp protestocuların BM polisi tarafından binadan çıkarılarak tutuklanmalarına kızan Kosovalı Sırplar, polis ve NATO barış gücü askerlerine taşlar, bombalar ve molotofkokteylleriyle saldırmış, çatışmalarda 2 kişi ölmüş, 60'dan fazla polis ve askerle 70 protestocu yaralanmıştı.
 
Kosova artık bağımsız
 
Kosova Meclisi, 17 Şubat'ta gerçekleştirilen olağanüstü oturumla Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti.

Kosova'yı şimdiye kadar 20'den fazla ülke tanıdı. AB ülkelerinin çoğu ve ABD'nin de tanıdığı Kosova'nın bağımsızlığına en büyük itiraz Sırbistan ve Rusya'dan geliyor. 



Bu haber 276 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,433 µs