En Sıcak Konular

Darülaceze belediyeye devredildi

20 Mart 2008 18:41 tsi
TBMM İçişleri Komisyonu, Darülaceze kurumunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı, özel bütçeli ve kamu tüzel kişiliğine haiz müdürlük olarak yeniden düzenleyen yasa tasarısını kabul etti.

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Tevfik Ziyaeddin Akbulut'un başkanlığında toplanan Komisyonda, 22. Dönemde Genel Kurulda görüşülemediği için kadük olan ve bu dönem Hükümet tarafından yenilenen; 1895'de kurulan, 1924'de İstanbul Belediyesine devredilen, 1999'da Danıştay kararıyla İçişleri Bakanlığına bağlanan Darülaceze'nin yönetim yapısı, hizmet ve gelirlerini düzenleyen tasarı görüşüldü. Komisyonda, Darülaceze Müessesesi Müdürlüğünün Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı kabul edildi.

Buna göre, Darülaceze kurumu, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı, özel bütçeli ve kamu tüzel kişiliğine haiz müdürlük olacak.

-KURUMA KABUL EDİLEN KİŞİLER-

Darülaceze, bugüne kadar olduğu gibi İstanbul il sınırları içinde yerleşmiş vatandaşlara, belli koşullarda hizmet verecek.

Malul veya iş göremez durumda olup geçimini sağlayacak mala veya gelire sahip olmayan ve kendilerine bakacak kimseleri bulunmayan yetişkinler ve çocukların bedelsiz olarak beslenme, barınma, giyim, tedavi gibi zorunlu ihtiyaçları ile sosyal ve psikolojik ihtiyaçları Darülaceze tarafından karşılanacak. Malul veya hiçbir iş yapamaz halde olup kendini geçindirebilecek durumda olanlar da talepleri halinde bedeli karşılığında söz konusu hizmetlerden yararlanacak.

Ayrıca, kendilerini geçindirmeye yetecek derecede mallarını ölünceye kadar gözetmek şartıyla Müdürlüğe hibe edenlerin beslenme, barınma, giyim, tedavi gibi zorunlu ihtiyaçları Darülaceze tarafından giderilecek.

Ağır psikiyatrik veya aktif bulaşıcı hastalığı bulunanlar, tedavi edildikten sonra kuruma kabul edilebilecek.

Kuruma kabul edilen ve kanunen kendilerine bakacak kimseleri bulunmayan çocuklar, ilgili mevzuat uyarınca evlatlık verilebilecek.

Darülaceze Müessesesi Müdürlüğüne kabul edilen kişilere ait taşınır ve taşınmaz mallar, para ile maaş ve diğer gelirler Müdürlük tarafından idare edilecek.

Darülaceze'de ölen kimselerin Müdürlük tarafından idare olunan mal ve paraları, maaş ve mal varlıkları, Müdürlük bütçesine gelir kaydedilecek.

-DARÜLACEZE'NİN YÖNETİM ORGANLARI-

Darülaceze, genel kurul, yönetim kurulu, danışma kurulu ve müessese müdürlüğü organlarından oluşacak.

Genel Kurulunu, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin oluşturacağı Darülaceze'nin Müdürü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının onayıyla atanacak ve görevden alınacak.

Yönetim kurulu, 5 kişiden oluşacak, Belediye Başkanı da başkanı olacak.
Danışma kurulu, 30 kişiyi geçmemek üzere, sivil toplum örgütleri, vakıf ve derneklerin temsilcileri ile İstanbul'da vergi rekortmeni olanlardan oluşturulacak. Kurulda yer alanlar, gönüllü olarak görev yapacaklar, hizmetlerinin karşılığında herhangi bir ücret talep edemeyecekler.

Darülaceze'de, Devlet Memurları Kanunu ve Belediye Kanunu hükümlerine göre personel çalıştırılacak. Bu kapsamda memur, sözleşmeli ve işçi statüsünde personel istihdam edilebilecek.

-DARÜLACEZE'NİN GELİRLERİ-

Darülaceze Müessesesi Müdürlüğünün gelirleri; büyükşehir belediye bütçesinden ayrılacak pay, belediyeye bağlı kuruluşların bütçelerinden yüzde 1'den az olmamak üzere ayrılacak paylar ve belediyenin yüzde 50 ortağı olduğu şirketlerin yıllık gelirlerinden yüzde 1 pay ile kuruma ait taşınır veya taşınmazlardan elde edilecek her türlü gelirler, kuruma yapılan bağışlar ve işletme gelirlerinden oluşacak.

-KURUMA AİT TAŞINMAZLAR-

Kuruma ait taşınır ve taşınmazlar, Müdürlüğün amaç ve hizmetleri dışında kullanılamayacak.

Kuruma ait taşınmaz mallar, Genel Kurul kararıyla Devlet İhale Kanunu hükümleri uyarınca satılabilecek. Değeri 100 bin YTL'nin üzerindeki taşınmazların satışı, İçişleri Bakanlığının iznine tabi olacak.

Kurumun taşınır ve taşınmaz malları ile kira da dahil olmak üzere gelirleri haczedilemeyecek



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,033 µs