iyibilgi özel iyibilgi özel

En Sıcak Konular

Reklam Kurulu Cumhuriyet okuru çıktı

20 Mart 2008 16:53 tsi
Reklam Kurulu Cumhuriyet okuru çıktı Başörtülü kadınları aşağıladığı, halk içinde korku duygusu yarattığı, dini duyguları kötülediği gerekçesiyle Cumhuriyet Reklamları hakkında şikayette bulunanlar aldıkları cevaptan memnun olmadı. iyibilgi özel

Cumhuriyet Reklamları'nın dini duyguları aşağıladığı, insanlar arasında korku duygusu saldığı iddiasıyla çok sayıda kişi Reklam Özdenetim Kurulu'na şikayette bulundu.

İyibilgi'nin ulaştığı  başvuru sahiplerinin aynı cevabı aldıkları anlaşıldı. Ekte bir örneği bulunan cevabi mektubun bir cumhuriyet okuru gibi kaleme alındığını söyleyen şikayetçiler, Reklam Özdenetim Kurulu'nun hiç bir güvenilirliği kalmadığı konusunda ortak bir düşünce ortaya koydular.

Gelen mektupta "...iddialara katılmak mümkün değildir." gibi taraflı ifadeler gözden kaçmadı. Ayrıca reklamın, etik kurallarla değil medyanın haber düzeyiyle karşılaştırılması ise anlaşılamadı.

İşte o mektup:

Sayın ..........,
 
Kurulumuza Cumhuriyet Gazetesi için hazırlanan reklamlarla ilgili olarak yapmış olduğunuz başvuru değerlendirilmiş ve aşağıdaki sonuca varılmıştır;
 
“Cumhuriyet gazetesi günlük siyasi bir gazetedir. Toplumumuzun yaşadığı olayları politik değerlendirmelerle okuyucusuna aktarmaktadır. Bunu belli bir yayın politikası doğrultusunda yürütmektedir. Yıllardır değişmeyen bu yayın politikasının ne yönde olduğu da bellidir. Ayrıca her gazete okur sayısını artırmak için kendi hedef kitlesini oluşturabilecek kişilere ulaşmak için tanıtım yapmak durumundadır.
 
Şikayet konusu reklamlarda, toplumca yaşadığımız güncel olaylara değinen ve gazetenin fotoğrafı da gösterilerek Cumhuriyet gazetesinin okunmasını teşvik eden bir mesaj verildiği sonucuna varılmıştır. Reklamın  ayrımcılığa yol açtığı, korku duygusu yarattığı, dini inanç ve duyguları kötülediği yolundaki  iddialara katılmak mümkün değildir.  Çünkü reklamda ele alınan konu, medyada her gün yaygın olarak  haber, söyleşi vb. biçimlerde ve daha da sert üslupla yer almaktadır.
 
Bu nedenlerle Cumhuriyet gazetesi reklamlarının bu hali ile yayınlanmasında Uluslararası Reklam Uygulama Esasları’na aykırı bir durum görülmemiştir.”
 
Kurul görüşünü bilginize sunar, Reklam Özdenetim Kurulu’na göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz.
 
Saygılarımızla,
 
Çetin Ziylan
Reklam Özdenetim Kurulu adına
Başkan

iyibilgi özel Emin Değer



Bu haber 1,059 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,819 µs