En Sıcak Konular

Sosyal güvenlik reformunda “orta yol”

20 Mart 2008 16:48 tsi
Sosyal güvenlik reformunda “orta yol” Çalışma Bakanı Çelik, sosyal güvenlik reformunda “orta yol” bulmak için işçi ve işveren temsilcileriyle biraraya geldi. Toplantıda 9000 gün olarak öngörülen prim gün sayısının 8000’e indirilebileceği belirtilirken, aylık bağlama konusund

Çalışma Bakanı Çelik, sosyal güvenlik reformunda “orta yol” bulmak için işçi ve işveren temsilcileriyle biraraya geldi. Toplantıda 9000 gün olarak öngörülen prim gün sayısının 8000’e indirilebileceği belirtilirken, aylık bağlama konusunda alternatifler sunuldu

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenlik reformunda yoğun tartışmalara neden olan bazı maddelerde görüşlerini almak üzere taraflarla biraraya geldi. Basına kapalı olarak yapılan toplantıda taraflara, bazı maddelerde ‘esneme’ olarak nitelenibilecek öneriler sunulduğu öğrenildi.
Çalışma Bakanlığı’ndaki, toplantıya, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, konfederasyonların uzmanları ve bakanlık bürokratları katıdı. Toplantıda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na ilişkin uzmanlar düzeyindeki çalışma değerlendirildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işçi örgütlerinin taleplerini karşılamak amacıyla alternatifli önerilerin yer aldığı bir çalışma sunuldu. Tasarıda öngörülen 9000 prim ödeme gün sayısının, her yıl 100 yerine 50 gün artırılarak uzun yıllara yayılabileceği önerisi getirilirken, Emek Platformu’nun 58-60 yaş ve 7000 gündeki ısrarının sürmesi üzerine prim ödeme gün sayısının 8000’e düşürülmesi ve kademeli olarak her yıl 100’er gün artırılması önerisinin gündeme getirildiği kaydedildi.
AYLIK BAĞLAMA • Aylık bağlama oranı konusunda ise sosyal taraflara üç öneri getirildi. Halen çalışan sigortalıların aylık bağlama oranlarının, Sosyal Sigortalar Kanunu’nda öngörüldüğü üzere ilk 10 yılda her yıl için yüzde 3.5, takip eden yıllar için yüzde 2, ilk defa işe başlayacak sigortalılar için de yüzde 2 olarak düzenlenmesi önerisi getirildi. İşçi örgütlerinin, bu önerinin kanunun yürürlük tarihinde sigortalılığının ilk 10 yılını tamamlamış olan veya bir iki yılı kalan sigortalılar için lehte bir durum getirmediği ve uygulamasının zor olacağı görüşünü ilettiği belirtildi.
Bakanlık, ikinci olarak, aylık bağlama oranının, yasa tasarısının yürürlüğe girmesinden 2015 yılına kadar yüzde 2.5, 2016 yılından sonra yüzde 2 olarak uygulanması önerisini getirdi. Bu öneriye de işçi örgütleri, tasarıda 9000 prim günü için aylık bağlama oranını yüzde 53.5 olarak düzenlediğini, mevcut durumda bu oranın yüzde 65 olduğuna dikkat çekti. Bakanlık çalışanların emeklilikteki hak kayıpları için gündeme getirilen önerilere karşılık bir üçüncü öneri daha getirdi. Bu öneri ise aylık bağlama oranının ilk 10 yıl için yüzde 2.5, takip eden yıllarda yüzde 2 olarak uygulanmasını kapsıyor. 9000 prim günü için aylık bağlama oranı da yüzde 55 olarak öneriliyor.
PLATFORMUN ÖNERİSİ • Emek Platformu ise sigortalıların sistemde uzun kalmaları için aylık bağlama oranının her yıl için yüzde 2’den başlayıp kademeli olarak yüzde 2.5 ve yüzde 3’e yükseltilmesini önerdi. Bu arada, Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası yasa tasarısıyla ilgili olarak Bakan Faruk Çelik, nihai açıklamanın pazartesi günü yapılacağını söyledi.

Taraf



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,706 µs