Ergenekon sorgusu | " /> Ergenekon sorgusu | "/>

En Sıcak Konular

'Başsavcının Arslanı'na Ergenekon sorgusu

20 Mart 2008 16:16 tsi
'Başsavcının Arslanı'na Ergenekon sorgusu Son günlerde attığı hemen her manşet olay olan Taraf, Ergenekon yapılanması hakkında ifade veren Alparslan Arslan'ı anlatırken, 'Başsavcının Arslanı' ifadesini kullandı. Bu ifade çok tartışılacağa benziyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın Ak Parti’ye açtığı kapatma davasında kanıtlar arasında gösterdiği Danıştay saldırısı, Ergenekon soruşturması kapsamında yeniden gündeme geldi. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılardan Zekeriya Öz davada müebbet hapis cezasına çarptırılan ve dava sürecinde birkaç kez “önemli açıklamalar yapacağını”söyleyip sonra bilgi vermekten vazgeçen Osman Yıldırım’ın üç gün boyunca ifadesini aldı. Öz , Yıldırım’dan aldığı bilgiler doğrultusunda Danıştay saldırısını gerçekleştiren ve iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan avukat Alparslan Arslan’ı da sorguladı. Bu gelişmelerin ardından dün de “çıkar amaçlı suç örgütü elebaşı” olduğu iddiasıyla yargılanan Sedat Peker’in ifadesi alındı.

ÖZ SORGULAMA

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcı Zekeriya Öz ile üç uzman polisten oluşan ekibi geçen hafta salı günü Ankara’ya giderek Yıldırım ve Arslan’ı Sincan Cezaevi’nde üç gün boyunca sorguladı. Kamuoyundan titizlikle gizlenen sorgulama yazılı ve görüntülü olarak kayıt altına alındı. Sanıklardan Osman Yıldırım’ın savcı Zekeriya Öz’e verdiği ifadede özellikle Necip Hablemitoğlu cinayeti, Ergenekon örgütü tarafından taşeron olarak kullanılan mafya grupları ve bunların eylemleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulunduğu öğrenildi. Taraf’ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre Savcı Öz, Yıldırım’dan aldığı bilgiler doğrultusunda Alparslan Arslan’ı da sorguladı. “Ergenekon toplantıları” ile ilgili geniş bilgi veren Yıldırım’ın ifadelerinden yola çıkılarak  kamuoyunca bilinen bazı ünlü isimlerin gözaltına alınabileceği söyleniyor. Yalçınkaya Ak Parti’ye açtığı kapatma davasının iddianamesinde Danıştay saldırısını da önemli kanıtlardan biri olarak gösterdi.

DANIŞTAY YENİDEN

Danıştay’a 17 Mayıs 2006’da silahlı baskın düzenleyen avukat Alparslan Arslan 2. Daire üyelerini toplantı halindeyken kurşun yağmuruna tutmuştu. Saldırı sonucunda 2. Daire Başkanı Mustafa Yücel Özbilgin ölmüş, üyelerden Mustafa Birden, Alper Özdemir, Ahmet Çobanoğlu ve Ayla Gönenç yaralanmıştı. Saldırının türban yasağı nedeniyle dini motiflerle yapıldığı öne sürülmüş ve Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan, Arslan’ın saldırı sırasında tekbir getirdiğini açıklamıştı. Saldırıya uğrayan tanıklar ise bu iddiayı doğrulamamıştı. Arslan da polis ifadesinde tekbir getirdiğinden bahsetmemiş, Çölaşan’ı ancak dava aşamasında doğrulamıştı. Danıştay saldırısını gerçekleştiren sanıkların İstanbul’da 6 mayıs ve 11 mayıs 2006’da Cumhuriyet gazetesine bomba atılmasının da failleri olduğu saptanmıştı. Dava süresince sanıkların Ergenekon soruşturmasının ünlü isimleri ile bağlantıları ortaya çıktığı halde mahkeme eylemin dini motiflerle gerçekleştirildiği görüşünü değiştirmemiş ve sanıklar da bu gerekçeyle cezalandırılmıştı. Sanıklardan Süleyman Esen’in avukatı Mehmet Ener, cezaevinde 6 şubatta görüştüğü Osman Yıldırım’ın kendisine önemli açıklamalarda bulunduğunu söylemişti. Ancak 13 şubattaki duruşmada  açıklama yapması beklenen Yıldırım konuşmamıştı.

VELİ KÜÇÜK ARTIK KANDIRALI

“Ergenekon” operasyonu kapsamında tutuklanıp önce Kartal, ardından Tekirdağ Cezaevi’ne konulan emekli tuğgeneral Veli Küçük, Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’ne sevk edildi.  Yüksek güvenlikli  Kandıra F Tipi Cezaevi’ne Alaattin Çakıcı, Kürşat Yılmaz, Sedat Peker, Vedat Ergin, Erol Evcil, Louai Sakka, O.S., Hadi Özcan ile Sedat Şahin gibi “ünlü”ler bulunuyor. Ergenekon soruşturmasında tutuklanan Sami Hoştan, avukat Kemal Kerinçssiz, Hüseyin Gazi Oğuz ve Erkut Ersoy da daha önce aynı cezaevine getirilmişti.

SEDAT PEKER SORGULANDI

Yıldırım ve Arslan’ın sorgularından ardından Sedat Peker de dün İstanbul’da sorgulandı. Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve sabah saatlerinde jandarma eşliğinde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirilen Peker, Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün odasına çıkarıldı. Geçen yıl ‘’Kelebek Operasyonu’’ davasında 108 sanık ile yargılanan Peker, ‘’Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek’’, ‘’gasba eksik  teşebbüs’’, ‘’hürriyetinden yoksun bırakmak’’ ve ‘’evrakta sahtecilik’’ suçlarından toplam 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Taraf



Bu haber 1,789 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs