En Sıcak Konular

ÜAK Başkanı'nIn 'kapatma' yorumu

20 Mart 2008 12:41 tsi
Üniversitelerarası Kurul Başkanı Mustafa Akaydın, AK parti'ye açılan kapatma davasını yorumladı. Akaydın, Türkiye'de laik rejimin tehdit altında olduğunu ileri sürdü ve ekledi:

Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Türkiye'de laik rejimin tehdit altında olduğunu ileri sürerek, "Dünya demokrasilerinde her ülke kendi rejimini korumak için kendi anayasalarında, yasalarında benzer önlemlerini almıştır, benzer işlemlerde yapmıştır" dedi.

Prof. Dr. Akaydın, Antalya Kaleiçi Rotary Kulübü tarafından Cam Piramit'te açılan 8. Akdeniz Uluslararası Yükseköğretim Tanıtım Fuarını gezdi.

Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Akaydın, AK Partiye açılan kapatma davasını değerlendirdi. Demokrasilerde partilere kapatma davası açmanın son derece üzücü olduğunu belirten Akaydın, "Bir siyasi partinin kapatılması için dava açılması üzücüdür. Ama dünya demokrasilerinde her ülke kendi rejimini korumak için kendi anayasalarında, yasalarında benzer önlemlerini almıştır, benzer işlemlerde yapmıştır. Türkiye'de laik rejimin tehdit altında olduğu, değiştirilmekte olduğu, bir karşı devrimin var olduğu somut bir gerçek. Ben bunu son iki ayda özel misyonum gereği Üniversitelerarısı Kurul Başkanı olarak dile getirdim. Böyle bir durum ortaya çıktığı zaman da elbette ki bunun en önemli makamı olan Yargıtay Başsavcısı bunun gereğini yapacaktır. Böyle bir faaliyette bulunması Başsavcı adına övünülecek bir şeydir. Böyle bir olayın Türkiye'de yaşatılması üzücüdür. Ben siyasilerin bundan sonra çok daha özenli davranmaları gerektiğini düşünüyorum. Oy toplamak için Türk halkını son derece yumuşak karınlı kabul edilebilecek bazı ülke değerlerini tahrik etmeme gerektiği inancındayım. Herkes bundan ders çıkartması lazım, toplumu germemesi lazım, Yargıtay Başsavcısını da çok yakışıksız üsluplarla incitmemeleri lazım. Hukuka saygısı olan bir ülke aynı zamanda demokrasiye, cumhuriyete saygısı olan ülke demektir. Bu saygıyı koruma görevi önce siyaset adamalarına aittir" dedi.

Siyasilerin yargıya müdahale etmesini çok yanlış bulduğunu ifade eden Akaydın, "Herkesin bir gün o yargıya ihtiyacı olacaktır. Tabi ki yargıyı zaman zaman eleştirebilirsiniz. Ama saygıyı korumak zorundasınız. Toplumun saygısını korumak zorundasınız. Bu da en çok devlet adamlarına düşer" diye konuştu.

Parti kapatmayı zorlaştırıcı çalışmalar olduğunun hatırlatılması üzerine Akaydın, böyle bir sürecin içine girdikten sonra yapılacak hamlelerin, gene hukuka karşı bir incitme çabası olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.

Haber 7
 



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,919 µs