En Sıcak Konular

AKP’den 'odak’ meselisine ‘Venedik Formülü’

20 Mart 2008 12:36 tsi
AKP’den 'odak’ meselisine ‘Venedik Formülü’ AKP, mini anayasa paketini referanduma sunmayı tartışırken, ‘odak’ haline gelme sorununu çözmek için de AB’de uygulanan ‘Venedik Kriterleri’ni inceliyor

MHP ile anayasa değişikliği konusunda yol kat edemeyen AKP, parti kapatmayı zorlaştıracak mini anayasa paketi için “referandum” olasılığını tartışıyor. Partide, referanduma gitmenin, “halk da bizim kapatılmamızı istemiyor” mesajının verilmesi açısından olumlu olacağı düşüncesi öne çıktı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da kurmaylarına, “Oyunları bozmak için sonuna kadar gidilecek. Değişiklik çalışmasını bir an önce yapın. Gerekirse referanduma da gideriz” dedi. Anayasanın parti kapatmalarla ilgili 68 ve 69. maddelerinde değişiklik tasarlayan AKP, “odak” haline gelme konusunda, AB ülkelerinde uygulanan Venedik Kriterleri’ni inceliyor.
Anayasanın parti kapatmalarla ilgili 68. ve 69. maddeleri ve partilerin kapatılması konusunda esas alınan, “laikliğe aykırı eylemlerin odağı olma” düzenlemesinin üzerinde duran AKP, değişikliğin hemen yürürlüğe girmesi ve hakkında açılan davada da uygulanabilmesi için geçici bir madde çıkarmayı da düşünüyor.
Parti kapatma yerine, parti yetkililerine bireysel cezaların verilmesi alternatifinin üzerinde duran AKP, terörle bağlantılı partilerde ise bu kuralın uygulanmaması formülünü tartışıyor. AKP, Yargıtay Başsavcılığı’nın kapatma davası açma yetkilerinin sınırlandırılması ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirilmesine yönelik formüller konusunda ise MHP ile görüş ayrılığı yaşıyor. AKP, anayasada değişiklik yapması halinde, Siyasi Partiler Yasası’nda da buna paralel değişikliklere gidecek.
AKP, ‘odak’ olma kriteri konusunda, AB’nin uyguladığı Venedik Kriterleri’ni incelemeye aldı. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, temelinde, “Siyasi partiler yalnızca şiddet kullanılmasını savunması ya da şiddeti politik bir araç olarak kullanması durumunda kapatılabilir” anlayışı bulunan Venedik Kriterleri konusunda, “Buna benzer şiddete, teröre, ırkçılığa bulaşmamış partilerin kapatılmamasına yönelik bir düzenleme yapılabilir” dedi. 

İşte muhtemel değişiklik önerileri
-  TBMM’den izin alınsın: Başsavcı’nın yetkilerinin kısıtlanmasının amaçlandığı değişiklikte parti kapatmak için TBMM’den izin alınması formülü üzerinde duruluyor.
-  Anayasa Mahkemesi’nin yapısı: Anayasa Mahkemesi üyelerinin sayısının artırılmasının düşünüldüğü değişiklikte karar için üçte iki çoğunluk gerektiği hükme bağlanabilir.
-  Siyaset yasağı olmasın: 5 yıllık yasağın kaldırılması planlanıyor. İddianamede eylemlerin kanıt kabul edilebilmesi için ilgili kişinin ‘mahkûmiyetin kesinleşmesi’ üzerinde duruluyor.

 Milliyet



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,656 µs