ÇİN olması mı isteniyor? | " /> ÇİN olması mı isteniyor? | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'nin ÇİN olması mı isteniyor?

20 Mart 2008 11:30 tsi
Türkiye'nin ÇİN olması mı isteniyor? Hürriyet'in internet sitesinde Yükselen Dev Çin başlıklı bir yazı yayımlandı. Öve öve bitirilemeyen Çin'in başarısı altında ise baskıcı, otokratik bir sistemin olduğu demeye getiriliyor. Hürriyet, Türkiye'ye istikamet mi gösteriyor?

Tam da bu dönemde bu haber niye?
Hürriyet.com.tr dün manşetten öyle bir haber girdi ki akıllara tam da bu dönemde niye böyle bir haber? sorusunu getirdi.

Yargıtay başsavcısı tarafından son seçimlerde halkın yüzde 47 ‘sinin oyu ile iktidara gelen bir partiye kapatma davasının yankıları sürerken dün hurriyet.com.tr’nin manşet bölümünde akıllara soru işareti getiren ilginç bir habere yer verildi. Kamer Özbucak imzalı haberde YÜKSELEN DEV ÇİN anlatılmış.İlk bakışta sıradan bir ülke tanıtımı gibi gözüken haberin detaylarına inildiğinde durumun hiçte öyle olmadığı hemen anlaşılıyor.

Çünkü haberde daha çok Çin’in yönetim şekli ön plana çıkarılmış. Habere göre Çin’in dev bir ekonomi olmasının arkasındaki asıl gerçek Çin’i yönetenlerin kimliğinde saklıymış.Peki bu kimlikte saklı olan özellik ne? İşte virgülüne bile dokunmadığımız o özellik Çünkü Çin POLİTBÜRO tarafından yönetiliyor. Politbüro’nun çekirdek kadrosu, Devlet Başkanı ve Başbakan dahil 9 kişiden kurulu. Işte bu 9 kişiden 8’i, siyasetçi oldukları gibi aynı zamanda birer mühendis. Yani Çin’i mühendisler yönetiyor…

Gazete bir de tablo hazırlayarak Çin modeli yönetim şeklini ortaya koymuş. Her biri geleceği şekillendiren alanlarda meslek sahibi diyerek Çinli yöneticileri övmeyi de ihmal etmeyen gazete artık zamanın değiştiğini, eskiden bir ülkeyi muasır medeniyet seviyesine çıkarmak, bir güç haline getirmek için liderlerin iyi birer siyasetçi olmaları yeterli olabiliyorken, günümüzde ise, geleceği görebilme yeteneğini kazandıran bir mesleği yoksa o liderin işinin zor olduğunu savundu.

1. Hu Jintao- Devlet Başkanı: “Hidrolelektik mühendisi.”

2. Wu Bangguou- Ulusal Halk Kongresi Başkanı: “Radyo-Elektonik Mühendisliği” elektron bölümü mezunu.

3. Wen Jiabao- Başbakan: “Jeomekanik mühendisi.”

4. Jia Qinling- Çin Halk Siyasal Danışmanlık Konferansı Başkanı: “Elektrikli motorlar ve uygulamalı dizayn ve üretim mühendisliği.”

5. Li Changchun- Çin Komünist Partisi Propaganda Şefi: “Harbin Teknoloji Enstitüsü elektik mühendisliği.”

6. Zi Jinping- Komünist Parti Komitesi’nin Politbüro Temsilcisi: “Kimya mühendisi.”

7. Li Keqiang- Resmi görevi yok: “Hukuk ve Ekonomi profesörü.”

8. He Guoqiang- Merkez Komisyon Disiplin Denetim Şefi: “Kimya mühendisi.”

9. Zhao Yongkang- Siyasi İşler Komitesi Başkanı: Beijing Petrol Enstitüsü’nün “Petrol Kaynakları Jeofiziği Gözetim ve İnceleme Mühendisliği bölümü mezun

Hürriyet’in öve öve bitiremediği kominist Çin’de ülkeyi yönetenlerin eğitim durumu böyle iken her yıl yayımlanan insan hakları raporunda, "otoriter bir yönetimin bulunduğu bu ülkede temel insan hakları ihlalleri ve işkencenin sürdüğü, Çin’de hızlı ekonomik büyümenin toplumda da dönüşümlere yol açtığı ancak, bu ülkenin insan haklarının dünyada en çok ihlal edildiği ülkelerden biri olarak kalmaya devam ettiği belirtildi.Raporda, ülkede gazetecilerin ve yabancı yardım kuruluşu mensuplarının tehdit altında olduğu, gözaltında işkence yapıldığı ifade edildi."

İşkence yöntemleri olarak da elektrik şoku, dayak, zincire vurma gibi yöntemler sayıldı, ayrıca "kaplan mengenesi" adlı yöntemden söz edildi.Gazetenin Çin’in bu özelliğinden hiç bahsetmemesi ise manidar bulundu.

Samanyolu Haber



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,165 µs