En Sıcak Konular

Emeklilik primi kaç güne indi?

20 Mart 2008 11:39 tsi
Hükümet ve memur emeklilik primi ve emeklilik yaşında uzlaşma sinyali verdi. İşte yeni gün sayısı ve emeklilik yaşı...

İşçileri sokağa döken sosyal güvenlik reformunda kritik viraj dönüldü. Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile emek platformu üyesi işçi sendikaları ve işveren sendikaları konfederasyonunun dün gerçekleştirdiği zirveden uzlaşma umudu çıktı.

Teknik çalışmaların tamamlanmasından sonra, hafta başında nihai şekli açıklanacak olan pakette, şu düzenlemelerin yer alması bekleniyor:

PRİM GÜN SAYISI: "Mezarda emeklilik" eleştirilerine hedef olan 9 bin prim gün şartının esnetilmesi ve 8 bine çekilmesi gündemde. Halen 7 bin olan prim gün sayısının yeni işe girecekler için 8 bin güne indirilmesi halinde bile kademeli geçiş uygulanacak. Geçiş sürecinde gün sayısı artışı da düşük tutulacak.

EMEKLİLİK YAŞI: Bugün kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı, reformun ilk şeklindeki gibi 65'e yükseltilecek. Ancak 65 yaş uygulaması oldukça ileri bir tarihe ötelenecek. Böylece, 58-60 yaş barajı fiilen uzun süre devam edecek.

AYLIK BAĞLAMA ORANI: Reform düzenlemesi ile düşürülen aylık bağlama oranına farklı bir kriter getiriliyor. İlke olarak sigortalılık süresinin uzatılması hedefleniyor. Böylece, sigortalı çalışma süresi fazla olan için aylık bağlama oranı kademeli olarak daha yüksek tutulacak. Emekliliğe hak kazanır kazanmaz dilekçe veren düşük oranlı aylık bağlama oranı ile aylık alırken, geç emekliliği tercih edene daha yüksek oranda emekli aylığı bağlanacak.

ÖN UZLAŞMA SİNYALİ

Çalışma Bakanı Çelik, görüşmeden sonra, "Bugün uzlaşılan, yani hepimizin müspet gördüğü, 'bu uygundur' dediğimiz maddeler var, 'bu maddeler üzerinde çalışılmalı' dediğimiz maddeler var. Teknik heyet nihai toplamayı yapacak ve pazartesi günü de o toparlama çerçevesinde görüşmeler yapacağız" dedi.

Sabah

 



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,465 µs