En Sıcak Konular

Yargıtay üyesi: Davadan utanç duydum

20 Mart 2008 11:36 tsi
20 Mart 2008 10:37‘Bu iddianame Ferhat Sarıkaya’nın hazırladığı iddianamenin ötesine geçen bir durum.... Bu beni içinizden gelen biri olarak- utandırıyor... Artık darbe yapamıyor bunu yapıyorlar...

'Bu iddianame Ferhat Sarıkaya'nın hazırladığı iddianamenin ötesine geçen bir durum'

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti'nin kapatılması için hazırladığı iddianamede Cumhurnbaşaknı Abdullah Gül için de siyaset yasağı istemesi, Şemdinli Davası ile ilgili iddianameyi hazırlayan ve daha sonra meslekten men edilen Van eski Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya olayını tekrar gündeme taşıdı. İddianamede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın da adını geçiren Sarıkaya Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından meslekten atılmıştı.

YARGITAY ONURSAL ÜYESİNİN İSYANI

Yargıtay Onursal Üyesi Mehmet Kaşıkçı, son dönemde hukuk adına yaşanan gelişmelerin ve yargının tepesindeki bazı kişilerin eylem ve söylemlerine 'hukukun perişanlığı' diye isyan etti. Başta Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan'ın açıklamaları ve Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın hazırladığı AK Parti'nin kapatılmasını isteyen iddianameyi eleştiren Kaşıkçı 'İçinizden biri olarak tüm bunlardan utanıyorum' dedi.

BAĞIMSIZ MI OLUYORLAR?

Yargıtay 8.Hukuk Dairesi üyesi iken emekli olan Mehmet Kaşıkçı yaptığı açıklamada, yargı sisteminde belli yerlere gelenlerin kendilerini hiçbir şeyle bağlı hissetmediklerini belirterek 'Belli yerlere gelen kişiler kendilerini hiçbir şeyle bağlı hissetmez duruma mı geliyorlar acaba? Mesela hukuk ilmi, hukukun menşei, hukukun var oluş sebebi, hukuk mantığı ve hukuk felsefesi ile yorum metotları artık bu kişileri bağlamaz mı oluyor' diye sordu.

UMURUNUZDA DEĞİL Mİ?

Kaşıkçı şu görüşlere yer verdi: Attıkları adımın, hukuku ne hale getirdiklerini bilmiyorlar mı? Yoksa umurlarında mı değil? Bu hareketlerinin kendilerini ne duruma düşürdüğünü düşünmüyorlar mı? Tarihin haklarında neler yazacağını düşünmüyorlar mı? 60 darbesine ihtilal diyen kaç kişi kaldı? O hareketin bu yüce millete ve devlete kaça mal olduğu hiç mi umurlarında değil?

BU BENİ UTANDIRIYOR

Hukuk fakültelerinde en iyi devlet yönetiminin demokrasi olduğu, devlet mekanizmasının onu oluşturan halkın 'ortak şuuru' olduğu şeklinde dersler verildiğini hatırlatan Kaşıkçı 'Halkın sizin nazarınızda bir değeri olması gerekmez mi? Onun görüşlerine değer vermek hiç mi içinizden gelmiyor. Bu soruların hiçbirine olumlu yanıt verebileceğinizi düşünemiyorum. Ve bu beni -içinizden gelen biri olarak- utandırıyor' diye sitem etti.

DAVA REDDEDİLEBİLİR

Dicle Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem ise, 'Özellikle Cumhurbaşkanı'na ilişkin iddianamede yer alan değerlendirmeden hareketle bunun bir usuli hata olduğunu ve Anayasa Mahkemesi tarafından iddianamenin iade edilebileceği ve reddedileceği söylenebilir' diye konuştu.

HERKESE AYNI DAVRANILMALI

Hukuki analizi zayıf, delilleri hukuki olmaktan uzak bir iddianameyle karşı karşıya olunduğunu belirten Prof. Dr. Erdem 'Bu olay Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın iddianamesine yönelik söylenenlerin ötesine geçen bir iddianamedir. Ferhat Sarıkaya'nın iddianamesi aleyhine başlatılan o hukuki sürecin başlatılmasından yana değilim, ancak orada da işin içine siyaset girmişti. Adı üzerinde iddianame, bir iddiayı öne sürüyor. Ama Sarıkaya'ya böyle bir şey yapılmış ve bu savunuluyorsa benzeri Yargıtay Başsavcısı için de yapılabilir. Ama karşı çıkılması gerekiyorsa, herkes için karşı çıkılması gerekiyor' diye konuştu.

ARTIK DARBE YAPAMIYOR BUNLARI YAPIYORLAR

Prof. Dr. Baskın Oran ise 1930 zihniyetine sahip olanların bir eyleminin söz konusu olduğunu ifade ederek, 'Artık askeri darbe yapılamıyor, böyle şeyler yapılıyor. 'O zihniyetin elinde her türlü imkan var 12 Eylül'ün kanunlarıyla. Bunun için önce 12 Eylül yasalarını temizlemek lazım' dedi.

Oran, 'Bir şahıs bir şeyi söylediği zaman dava açılmıyor, aynı şahıs parti başkanı olduğu zaman dava açabiliyorsan bu olacak iş değildir. Başbakan bunları söylediği zaman kendisine şahsi dava açıldı mı? Ne kadar zamandır söylenmiş şeyleri toplamışlar iddianameye, hepsi gazete haberi, hepsi gazetede çıkmış, duyulmuş. Ama kanunlar buna uygun. Bir memleket 2008 yılında 12 Eylül yönetiminin kanunlarıyla idare edilir mi' diye konuştu.


Star



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,961 µs