En Sıcak Konular

Türkiye'yi "Altın Kapı" ilan ettiler

20 Mart 2008 10:32 tsi
Türkiye'yi Türkiye’yi Avrupa yolunda "altın kapı" ilan eden Hintli işadamları yatırıma geliyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye’ye toplam 30 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

1 milyar 200 milyonluk nüfusu, yüzde 3 enflasyonuyla dünya ekonomisinde öne çıkan Hindistan'ın Türkiye ile ticareti yeni bir döneme giriyor. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Hindistan'a çıkarma yapan 100'den fazla işadamı yeni ticaret ve yatırım anlaşmalarına imza atıyor. Hintli işadamlarının Türkiye'ye 5 yılda 30 milyar dolarlık yatırım yapması öngörülüyor. Türkiye ile ticaret ilişkilerinin çok eskiye dayandığını söyleyen Hindistan ve Türk İşadamları Derneği Başkanı Hadi Alam, özellikle demir çelik üretiminde Hindistan'ın büyük şirketlerinin Türkiye'de yatırım yapmak için fırsat kolladığını bunun yanı sıra tekstil sektöründe Türkiye ile işbirliği yapmaya hazır işadamları olduğunu söyledi.

400 MİLYONU EĞİTİMLİ

Derneğin Genel Sekreteri Talip Yener ise, 1 milyar 200 milyonluk nüfusun 100 milyonunun çok zengin olduğunu, 500 milyonunu ise eğitimli ve orta sınıfın oluşturduğunu söyledi. 600 milyon kişinin ise aylık gelirinin 100 dolara yakın olduğunu anlatan Yener, şöyle konuştu: "Bakan Tüzmen 5 yılda iki ülke arasında 50 milyar dolarlık yatırım potansiyeli bulunduğunu söylüyor. Ülkedeki işadamları Türkiye'ye 30 milyar dolar yatırım yapacaktır. Bu ülkedeki işadamları Avrupa başta olmak üzere dünyaya mal satabilmek için Türkiye'yi bir sınır kapısı gibi görüyor ve bizimle iş birliği yapmak istiyor. Türkiye'de bu ülkelere fırsatlar tanıdığı taktirde daha çok yatırım çekecektir."


51 MİLYAR DOLARLIK SEKTÖR

Dünyada 12'nci sırada yer alan Hindistan ekonomisinin daha çok ABD'ye yaptığı ihracatla büyüdüğünü söyleyen Hadi Alam, bölgedeki iş fırsatlarını ise şöyle özetledi: "Hindistan'da yatırımcı için büyük bir potansiyel bulunuyor. Özellikle inşaat sektörünün yıllık 51 milyar dolarlık hacmi var. Burada Türk müteahhitlerine yönelik çok iş fırsatı var. Sektör 32 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Sadece Başkent Yeni Delhi'de alt gelir grubuna yönelik 40 bin konut yapılacak. Bunun yanı sıra otel yatırımlarına da ihtiyacı olan bir ülke. Önümüzdeki dönemde yeni projelerde start alacak. Türklerin tecrübesi bizim için çok önemli."

500 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Hindistan Ticaret ve Endüstri Bakanı Kamal Natlı ise, ülkenin önümüzdeki 5 yıl içerisinde 500 milyar dolarlık bir alt yapı yatırımına ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bu yatırımlarda Türk inşaat sektör temsilcilerine çok iş düşüyor. Onların tecrübeleri bizim için çok önemli" diye konuştu.

3 yılda 5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşacağız

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, dünya ekonomisinin yükselen iki yıldız ülkesinin Türkiye ve Hindistan olduğunu söyledi. Meral, dünya ticareti açısından iki ülkenin biraraya gelmesinin çok önemli olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Burada atılan serbest ticaret anlaşmasının ilk adımı ikili ticaretin gelişmesini sağlayacaktır. Bu anlaşmalardan sonra Türkiye'nin ticareti her zaman artmaktadır. TUSKON olarak bu tür girişimleri ve anlaşmaları sonuna kadar destekliyoruz. Hindistan ile olan ticaretimizin 3 yılda 5 milyar dolara çıkartmak için konulan stratejiler çok önemli. 12 bin üyeli TUSKON'un en büyük hedefi Türk iş dünyasının ticaret hacmini artırmaktır. Bu yıl içinde bu adımın devamı ise 16-18 Haziran tarihlerinde TUSKON'un düzenleyeceği 2'nci Türkiye Asya Pasifik Dış Ticaret Köprüsü programı olacaktır. Programa Hindistan'ın da içerisinde bulunduğu 22 Asya Pasifik ülkesinden 450 firma ve 30 Bakan katılacak. 16 bin ikili iş görüşmesinin yapılacağı programda 500 milyon dolarlık ticaret hacminin oluşmasını öngörüyoruz."

2.5 milyar dolarlık ticaret hacmi büyüyecek

İki ülkenin 2.5 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu ve artırılmasına yönelik çalışmalar başlattıklarını söyleyen Kürşad Tüzmen, şöyle konuştu: "Hindistan 400 milyar dolar ticaret hacmine sahip. Türkiye'nin 285 milyar dolarlık bir ticaret hacmi bulunuyor. 685 milyar dolarlık ticaret hacmini tam olarak kullanamıyoruz. Bunu artırabilmek yatırımları artırmak için "Serbest ticaret anlaşmasını" imzalamamızın başlangıç olacağını düşündük."

Hürriyet



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,302 µs