Kritik soru: MHP, tuzağa mı çekiyor? Kritik soru: MHP, tuzağa mı çekiyor?

En Sıcak Konular

Kritik soru: MHP, tuzağa mı çekiyor? 20 Mart 2008 09:41 tsi
Kritik soru: MHP, tuzağa mı çekiyor?  Başörtüsüne ilişkin düzenlemede AKP’ye 'koltuk değneği olmakla' eleştirilirken bir anda sürecin tek galibi olarak ön plana çıkan MHP; bugün de parti kapatmayı zorlaştırmak için AKP'ye sinyal gönderiyor. Ama kritik bir soru var: Bu bir tuzak olabi

Bilal Çetin / Vatan

MHP bugüne kadar geçen süreçte gerek kendi tabanının bir bölümünce gerekse de AKP muhalifleri ve laiklik konusundaki hassasiyetleri yüksek çevrelerce “AKP’ye koltuk değneği olmakla” eleştiriliyordu.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde “367 problemi olmaz. Biz Meclis’e girip oylamaya katılırız” açıklamasıyla Abdullah Gül’e Çankaya yolunu açtığı için eleştirildi MHP.

Ardından referandum gündemindeki cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin anayasa değişikliğinin yolda değiştirilmesi gündeme geldi. Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığının tartışmalı hale düşmesini engellemek için halk oylaması gündemindeki değişikliğin değiştirilmesi gerekiyordu. CHP, “Cumhurbaşkanı seçildiğine göre bu değişikliği tümden durduralım” teklifi yaptı. AKP kabul etmedi ama MHP “Ben destek veririm” deyince AKP’nin dediği oldu.

Son olarak AKP’nin öteden beri gündeminde olan ancak bir türlü başaramadığı üniversitelerde türban serbestisinin sağlanması konusu...

MHP “hodri meydan ben anayasa değişikliğine destek vereceğim” dedi ve anayasanın 10 ve 42. maddeleri değiştirildi.

İşte bu noktada da AKP için kapatma iddianamesine giden süreç başlamış oldu.

Birkaç gün öncesine kadar MHP’nin bu yaptıkları hep “iktidar partisine destek” diye yorumlanıyor ve bu parti çok ağır eleştirilerin muhatabı oluyordu.

Ancak dün AKP’li çok önemli bir isim MHP olayına farklı bir bakış ve yorum getirdi:

“MHP gerçekten destek mi oldu yoksa AKP’yi tuzağa mı çekti?”

Söz verdiğim için konuştuğum AKP’linin ismini veremiyorum...

Söyledikleri çok ilginçti.

22 Temmuz gününden başladı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yaptığı zafer konuşmasını hatırlattı. Tüm Türkiye’yi rahatlatan mesajlar vermişti Erdoğan o gün ve Cumhurbaşkanı seçimi konusunda da muhalefetle uzlaşma arayacağını, CHP ve MHP’nin kapılarını çalacağını söylemişti.

Konuştuğum AKP’liye göre Erdoğan, AKP’den Gül dışında bir isim üzerinde muhalefetle uzlaşmayı planlıyordu. Böylelikle Türkiye’nin geçmişte yaşadığı gerilimlerin, kuşku ve kaygıların üstünü kalıcı biçimde örtmeyi hesaplıyordu.

Ancak MHP’nin “uzlaşmaya gerek yok. Kimi isterseniz aday gösterin, biz oylamaya katılacağız” çıkışı bu hesapları bozdu.

Aynı şekilde türban konusunda da “kurumsal mutabakat sağlanmadan, gerilimli bir çözüm”den yana değildi Erdoğan ve AKP. Ama o noktada da MHP’nin “Anayasayı birlikte değiştirelim, bu meseleyi çözelim” çıkışı AKP’yi altyapısı iyi hazırlanmamış, zamansız bir adım atmaya mecbur bıraktı.

MHP’nin iddianame olayından sonra AKP’nin kapatılması riskini bertaraf etmek için yaptığı anayasa değişikliği önerisini de “bir başka tuzak” diye değerlendiriyor aynı AKP’li aynı politikacı ve böyle bir girişimin hem etik olmayacağını hem de anayasanın 138’inci maddesine aykırı olacağını söylüyor.

Bahçeli bu öneriyi, iyi niyetli bir çıkış formülü olarak gündeme getirdi. Geri planında bir tuzak olup olmadığını bilmek mümkün değil.

Ancak türban konusunda verdiği destekle MHP’nin AKP’nin başına ciddi dertler açtığı ortada. Türban olayının yarattığı kurumsal ve toplumsal gerilim ortada. Ayrıca girişim Başsavcının iddianamesinin en temel gerekçelerinden biri durumunda.



Bu haber 1,136 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,820 µs