En Sıcak Konular

Mehmetçik Afganistan yolcusu

20 Mart 2008 09:28 tsi
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Afganistan’a ek asker talebine kapıyı kapatmadı, “Türkiye’nin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bir denge kurup karar vereceğiz” dedi

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, NATO’nun, terörle mücadele için Afganistan’a ek asker talebine kapıyı kapatmadı. Terörle mücadele eden Türkiye’nin NATO üyeliği ve uluslararası terörle mücadele nedeniyle sorumlulukları bulunduğunu vurgulayan Babacan, “Türkiye’nin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bunlarla ilgili bir denge kurup, bir karar vereceğiz. Askeri kararları önümüzdeki günlerde vereceğiz” dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ise hafta başında “Afganistan’a terörle mücadele kapsamında tek asker gönderilmez” dedi.

Konuk bakan Türkçe konuştu
Babacan, Afganistan Dışişleri Bakanı Rengin Spanta ile Dışişleri Bakanlığı’nda 2.5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Babacan, görüşmelerde Afganistan’da istikrar ve güvenliğin sağlanmasını ve Türkiye’nin bu ülkeye yaptığı katkıları değerlendirdiklerini söyledi. Babacan’ın “Ülkemizi ikinci vatanı olarak gören bir Türk dostudur” dediği Spanta, basın toplantısında Türkçe konuştu. Üniversiteyi Türkiye’de okuyan Spanta, “Ben eve geldiğimden dolayı kendimi çok mutlu hissediyorum” dedi.
Türk askerinin Afganistan’da barışın sağlanmasına büyük katkılar sağladığını belirten Bakan Spanta, görüşmelerinde Türkiye’den asker talebinde bulunmadığını kaydetti.
Bakan Rengin Spanta, asker talebi tartışmalarının NATO içerisinde konuşulan bir konu olduğunu ve NATO içinde çözüm bulunacağını belirtti.

“Bu konuyu geçelim”
Babacan, NATO’nun terörle mücadele için Afganistan’a ek asker talebi ile ilgili olarak da, “NATO’nun Afganistan’daki askeri varlığını güçlendirmekle ilgili planları var. NATO’nun Bükreş Zirvesi’nde de Afganistan önemli gündem maddelerinden biri olacak” dedi.
Türkiye’nin terörle mücadele ettiğinin altını çizen Babacan, ancak Türkiye’nin NATO üyeliği ve uluslararası terörle mücadele nedeniyle sorumlulukları bulunduğunu anlattı.
Babacan, “Türkiye’nin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bunlarla ilgili bir denge kurup bir karar vereceğiz. Genel eğilimimizi soruyorsanız, Afganistan’a yardımlarımızın artırılması yönünde. Askeri kararları ise önümüzdeki günlerde vereceğiz” diye konuştu.
Babacan, Büyükanıt’ın, Afganistan’a terörle mücadele için asker göndermeye soğuk baktığının anımsatılması üzerine, “Benim söylediğim çok açık ve net. Kullandığım kelimeleri çok dikkatli değerlendirin lütfen” dedi. Babacan, konuyla ilgili ısrarlı sorular gelmesi üzerine, “Bu konuyu geçelim” diyerek basın toplantısını noktaladı.
Türkiye’nin Afganistan’da Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) kapsamında 1000 kadar askeri bulunuyor. Afganistan’da ISAF’ın dışında Taliban güçleri ile mücadele eden NATO kuvvetleri görev yapıyor. ABD, Afganistan’da terörle mücadele eden NATO askeri sayısının artırılması istiyor. Bu çerçevede Türkiye’den de ek asker talebi bulunuyor.

Büyükanıt karşıydı
Pazartesi günü Star TV’de Uğur Dündar’ın sorularını yanıtlayan Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt, şunları söylemişti: “Ben bu görevime başladıktan bir ay sonra ’Afganistan’a terörle mücadele kapsamında tek asker gönderilmez’ diye bir demeç verdim. Halen aynı görüşü paylaşıyorum. ISAF’taki askerlerin terörle mücadele sorumluluğu yok. Ama şimdi istenen özellikle çarpışmaların şiddetli olduğu yerdedir. Şu anda Silahlı Kuvvetler, 10 binlerce insanıyla terörle mücadele ediyor. Benim kişisel görüşüm; böyle bir şeyin olmamasıdır.”

Operasyonun diyeti mi?
Türkiye’nin PKK’ya yönelik sınır ötesi harekâtını destekleyen ABD’nin bunun karşılığında Afganistan’a ek asker talebinde bulunacağı iddiaları gündeme gelmişti. CHP lideri Deniz Baykal’ın “Muhalefetin destek karşılığında ABD’ye Türkiye’nin bir şey vereceği” eleştirilerine Başbakan Erdoğan sert yanıt vermişti. Erdoğan, “Bu değerlendirmeler hiç şık değil, çok çirkin, çok alçakça. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, bir şeyler vermek karşılığı böyle bir işbirliğine girecek kadar şerefsiz değildir. ABD’ye karşı Türkiye’nin bu noktada en ufak bir borcu yok ki, neyi isteyecek bizden ABD” ifadesini kullanmıştı.

MİLLİYET
 



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,347 µs