En Sıcak Konular

Küçük esnaf vergiden muaf olacak

20 Mart 2008 09:06 tsi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, önceki gün TESK ziyareti sırasında "yakında küçük esnafa müjdemiz olacak" dediği yeni vergi düzenlemesi netleşti. İşte yeni düzenleme:

KÖY BAKKALI SEVİNECEK

Maliye Bakanlığı ile Vergi Konseyi'nin üzerinde çalıştığı Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılacak halen basit usulde vergilendirilen esnaf, faaliyet gösterdiği yerleşim yerinin büyüklüğüne göre ikiye ayrılacak. Buna göre, nüfusu 2 binin altında olan belde, kasaba ve köy gibi yerleşim yerlerinde faaliyet gösteren her türlü esnaf; yani bakkal, manav, kasap, zücaciye veya tuhafiye gibi küçük dükkan işletenler gelir vergisinden muaf tutulacak. Bu esnaf, kazancı karşılığında devlete tek kuruş vergi ödemeyecek.

MİLYONER ESNAF YANDI

Buna karşılık, nüfusu 2 binin üzerindeki yerleşim yerlerindeki esnafın ise genel olarak mevcut vergi sistemi korunacak. Ancak İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehir sınırları içerisinde taksi veya dolmuşçuluk yapan esnafa basit usul yerine gerçek usulde vergi uygulanacak. Yani araçlarının plaka değeri birkaç yüzbin YTL ile ifade edilen, günlük kazançları çok yüksek olan bu esnaf, gerçek gelirleri üzerinden ve artan oranlarda vergi ödeyecek. Bu sayede Hakk a r i ' d e k i köy bakkalıyla İstanbul'da dolmuş çalıştıran aynı vergiyi ödemeyecek. Maliye, küçük esnaftan uğrayacağı vergi kaybını dolmuş ve taksiciden çıkarmak için işi sıkı tutacak.

TAKSİ- DOLMUŞ FİŞ

Bu amaçla, bütün taksi ve dolmuşlarda yazar kasa fişi uygulamasına başlanacak. Günlük kazancın tespiti amacıyla taksi ve dolmuşlar sürekli takip edilecek. Bu araçlara, net yolcu sayısını gösteren özel elektronik cihazların takılması da düşünülüyor.

200 BİN ESNAF GÜLECEK FİKİR MÜSTEŞARDAN

Maliye'nin üzerinde çalıştığı vergi müjdesi yaklaşık 200 bin bakkal, manav ve kasap gibi küçük esnafı yakından ilgilendiriyor. Türkiye'de halen kayıtlı 1 milyon 750 bin esnaf bulunuyor. Resmi veri olmamakla birlikte bu esnafın yaklaşık 150 ile 200 binin köy ve beldelerde bulunduğu tahmin ediliyor. Yetkililer, köy ve beldelerdeki esnafın büyük bölümünün zaten kayıtdışı çalıştığını, kayıtlı çalışanlardan da çok küçük miktarlarda vergi toplanabildiğini belirterek, Maliye'nin bu muafiyet nedeniyle önemli bir gelir kaybına uğramayacağını belirtiyorlar. Yeni düzenlemeyle, muafiyetten yararlanmak isteyen esnaf Maliye'ye başvuru yapacak.

Edinilen bilgilere göre, köy ve beldelerdeki esnaftan vergi alınmaması fikri, Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan'dan çıktı. Konunun Vergi Konseyi'nde görüşülmesi sırasında, mali müşavirler esnafın basit usulden çıkarılarak gerçek usulde vergilenmesi, bu sayede kayıtdışılığın önlenmesi talebini getirdi. Ancak esnaf temsilcileri, "Bu iş muhasebeciye her ay 70-80 lira defter tutma parası ödeme yükünden başka bir şey sağlamaz" diyerek karşı çıktı. İki kesim tartışırken araya giren Aktan, kendi önerisini ortaya attı. Bu öneriyi benimseyen Maliye Bakanı Unakıtan da üzerinde çalışılması talimatını verdi.

BUGÜN
 



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,244 µs