PKK ile diyalog kurun, bu iş bitsin' | " /> PKK ile diyalog kurun, bu iş bitsin' | "/>

En Sıcak Konular

'PKK ile diyalog kurun, bu iş bitsin'

20 Mart 2008 09:02 tsi
'PKK ile diyalog kurun, bu iş bitsin' DTP'nin bugün Kars'ta düzenlediği nevruz kutlamasında konuşan Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, hükümeti, PKK ile diyalog kurmaya davet etti, “PKK ile diyalog kurun, bu iş artık bitsin” dedi.

Kent merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı nevruz kutlamasında DTP Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna, DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile Parti Meclisi üyeleri de hazır bulundu. Nevruz ateşini yaktıktan sonra platform olarak kullanılan kamyonun kasasında halka hitap eden Emine Ayna, DTP heyetinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyarnetinden sonra, PKK üst yönetiminin de görüşerek sorunu çözme çağrısında bulunduğunu ileri sürdü. PKK'nın bu yöndeki açıklamasını önemsediklerini belirten Eminre Ayna, hükümete de “Biz de diyoruz ki, diyalog kurun. Onlarla görüşün, konuşun. Bu iş artık bitsin, çözülsün. Ölümler olmasın. Yaşamı yeniden yeşertelim. O diyalog kapısı aralandığı zaman ölümler duracak” dedi.

PKK'LILAR İÇİN PROJE İSTEDİ

Konuşmasını ‘Biji Serok Apo’, ‘Dişe dişe kana kan seninleyiz Öcalan’ sloganları arasında sürdüren Emine Ayna, anayasa değişikliği çalışmalarının sorunun çözümünde son şans olduğunu ileri sürdü. Kürt sorununun çözümünde, tek kimlikten çıkıp çok kimlikli bir anaya değişikliğinin ilk adım olacağını söyleyen Emine Ayna, “Bu Anayasa’da Kürtler kendilerini görmezlerse artık oturup düşünecekler. O yüzden bu Anayasa son şans, iyi değerlendirin, iyi kullanın diyoruz” diye konuştu.

Kürtçe anadilde eğitim hakkı isteyen Emine Ayna, Kürtleri inkar, imha ve asimilasyon politikalarının PKK'yı yarattığını, 30 yıldır bitireceğiz diye diye defalarca operasyon yapıldığı halde PKK'nın bitmediğini kaydetti. Ayna, “Demek ki, çözüm bu değil. Çözüm öldürmek değil, bitirmek değil. Demek ki, çözüm Kürt sorunu. Eğer bu sorunu çözerseniz, Kürtlerin hak ve özgürlüklerini tanırsanız, PKK da bitecektir” diye konuştu.

Kürt sorununu çözerken ‘gerilla’ dediği PKK'lı teröristlerin sosyal ve siyşasal yaşama dahil edilecekleri proje hazırlanması gerektiğini anlatan Emine Ayna, “Gelin birlikte bu projeyi hazırlayalım. Sosyal ve siyasal yaşama katılabilmelerinin toplumsal sözleşmesini yapalım. Bunlar en önemli çözüm noktalarından biridir” diye konuştu.

ÖCALAN'A ‘SAYIN’ DEDİ

İstedikleri çözüm için İmralı Cezaevi'nin koşullarının düzeltilmesini de isteyen Emine Ayna, “Bu halk sayın Abdullah Öcalan konusunda hassastır. Bu hassasiyeti göz önünde bulundurmak zorundalar. Bu hassasiyeti göz önünde bulundurarak İmralı Cezaevi’ndeki koşulları düzeltmek zorundalar” dedi.

PKK’lı töröristlere karşı Kuzey Irak'da gerçekleştiriler kara harekatını eleştiren Emine Ayna, “Kara operasyonunda Genelkurmay’ın açıkladığı rakama göre 300’e yakın insan öldü. Operasyon sonrası yapılan açıklamada, ‘gerekirse yine gireriz’ denildi. Ben bunun cevabını istiyorum. Ne gerekti, ne oldu girdiniz? Ne gerekti, ne oldu çıktınız? 300 insan niye öldü? Başbakan 300 insanın neden öldüğünü açıklamalı” diye konuştu.

“PARTİ KAPATMAK YANLIŞ”

AKP'nin kapatılması için dava açılmasını da eleştiren Emine Ayna, “Siyasi partilerin kapatılması kesinlikle yanlıştır. Bir düşüncenin kendini özgürce ifade edilmesi, örgütlenmesi asla engellenmemelidir” dedi.

Emline Ayna, kapatma davası açılmasını AKP'nin Kürtlerden oy almanın zemini olarak kullanacağını ileri sürerek, “Kürtler 20 yıldır kanıyor bunlara. Bu kez de kanacak mıyız AKP’ye? Biz AKP’nin kapatılması davasının karşında duracağız. AKP’nin kapatılmasını asla istemeyeceğiz ve asla desteklemeyeceğiz. Ama bu asla AKP’ye bir oy anlamına gelmeyecek” diye konuştu.

Hükümetin paket ilan etmesine, 12 milyar dolarlık ekonomik yardım yapma ve Kürtçe kanal açama sözü verme vaadine de değinen Emine Ayna, “Yıllardır bu halk çok paketlerle karşılaştı. O paketlerden çıkan bomba oldu, kurşun oldu, faili meçhuller oldu, o paketlerden kan ve gözyaşı çıktı. Kürtçe televizyon kanalından bahsediyor. Türkiye’de Kürtçe kanal açmak yasaktır. Başbakan bunu Anayasa’yı değiştirmeden yapamaz. Kürtçe bir televizyon kanalı açarak bizi kandırabileceğini sanmasın. Biz çocuk değiliz. Hele hele aptal hiç değiliz” dedi.

Emine Ayna konuşmasının ardından, Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve partililerle bir süre halay çekti. Ayna ve Buldan’ın alandan ayrılmalarının ardından kalabalık, Suriyeli sanatçı Xero Abbas’ın türküleriyle coştu. Kutlamaların ardından gruplar halinde dağılan partililerin slogan atması üzerine polis müdahale etti.

HÜRRİYET
 



Bu haber 226 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,902 µs