En Sıcak Konular

Bir ilaç daha toplatıldı: Heparine

19 Mart 2008 17:49 tsi
İnsan sağlığına zararlıysa ilaçlar neden satışa sunuluyor? Bir ilacın zararlı olduğunu anlamak için neden senelerce satılması bekleniyor? İlaç ayıplarının bir tanesi daha belgelendi, Heparine piyasadan çekildi.

Sağlık sektörü artık tamamen bir “piyasa” haline geldi. Alıcılar, satıcılar, üreticiler, kârlar, tavsiye ediciler, lobi yapıcılar, kanunlara karışanlar… Hala, ilaçların insanları iyileştirmek için üretildiğini düşünüyorsanız yanılıyorsanız. Çünkü ilaçlar, para kazanmak için yapılıyor.

Gün geçmiyor ki, insanların ölümüne sebep olduğu için piyasadan toplatılan bir ilaç haberi duymayalım… Buluğ çağındaki gençlerin küçük bunalmalarını “tedavi edeceğim” derken intiharlarına sebep olan ilaçlar, “ağrı keseceğim” derken böbrekleri mahveden ilaçlar, “kolesterol düşüreceğim” derken kansere sebep olan ilaçlar.

Lütfen ağzınıza bir hap atmadan önce çok iyi düşünün. O ilaçla ilgili yapılmış yayınları bulmaya çalışın. Doğal yoldan kendinizi nasıl tedavi edebileceğinizi araştırın.

Özellikle, küçük çocuklara, bebeklere, gebe ve emziklilere bir hap veriliyorsa çok çok iyi düşünün. Gebelere bile cüretle verilmiş bir hap daha piyasadan toplandı çünkü.

Dünya Sağlık Örgütü’nden sonra Sağlık Bakanlığı da toplattı

Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü’nün dünyada geri çekme uyguladığı, özellikle gebeliklerde ve uzun süre yatan hastalarda uygulanan ve kanın pıhtılaşmasını engelleyen Heparine Sodium Panpharma adlı ilacı Sağlık Bakanlığı geri çekti. Gerekçe ise ilacın, ana maddesinin başka bir madde ile kontamine yani 'kirlenmiş, bulaşmış' olması.

Sağlık Bakanlığı’nın tüm eczane, ecza deposu ve hastanelere ilettiği yazıda şöyle denildi:

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından heparin olmayan ancak heparine benzer bir madde ile üretilen intravenöz heparin preparatlarının tüm serilerine dünyada geri çekme uygulandığı bildirilmiştir. Kontamine etkin madde ile üretilen “Heparine Sodium Panpharma IV Enjeksiyonluk solisyon içeren Flakon” adlı preparatın 70056 (İ.T-S.K.T:05.2007/05.2010) seri numaralıları Vem İlaç San. Tic.Ltd.Şti. tarafından ülkemize ithal edilmiştir. Bu nedenle,“Heparine Sodium Panpharma IV Enjeksiyonluk solisyon içeren Flakon” adlı preparatın 70056 (İ.T-S.K.T:03.2007/03.2010), 70097(İ.T-S.K.T:04.2007/04.2010) ve 70067 (İ.T-S.K.T:05.2007/05.2010) seri numaralılarına 1 sınıf A seviyesinde (tüketici, eczane, ecza deposu, hastane, v.b) geri çekme işlemi uygulanmış ve gereğinin yapılması ilgili firmaya duyurulmuştur.”




Bu haber 891 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,591 µs