En Sıcak Konular

Piramit sırtlı ninja Kaplumbağa ‘tuş’ olur mu?

19 Mart 2008 17:04 tsi
Piramit sırtlı ninja Kaplumbağa ‘tuş’ olur mu? Osman Hamdi gibi Mutasyonlu Ninja Kaplumbağalar’ı yaratan “kişinin” seçtiği isimler arasında mesleki ilinti bulunmaktadır! Hadi daha ileri götürelim, bu Rönesans ressamlarının “işlediği konular” ile Osman Hamdi’nin eser

“Yabani”sini görmüş değiliz henüz ama “Bio-genica” isimli bir firma, oyuncak veya robot olmayan bir “oyuncağı”, “mutant evcil yaratıklar” olarak Amerika’da piyasaya sürdü.

“Genetiği değiştirilen mutant oyuncaklar evcil canlılar gibi pazarlanıyor” başlığıyla da-oyuncaklar nasıl mutasyonu uğruyorsa?-dünyaya duyuruldu.

Firmanın isminden de anlaşılacağı gibi  “biyoloji ve genetik” üzerine yoğunlaşan bir şirket söz konusu. Türkiye’ye yansıyan haberlere göre, “bir grup çılgın genetikçiye yaptırdığı bu garip yaratıklar, yine firmanın iddasına göre canlı”.

Tabii bu çok ciddi bir iddia ve arkasının boş çıkacağı çok muhtemel. Aksi hal zaten “sözün bittiği yer” oluyor.

Bu “oyuncaklar”, (başka bir tanım kullanamıyoruz, çünkü ne oldukları belli olmadığı gibi, “çocuklar için” tasarlanmışlar) “yeni çağın evcil hayvanları” olarak adlandırılıyor.

Ama iddia şu; “projede kullanılan hayvanlar da genetik değişime uğramış mutant hayvanlar ve içlerinde chip de takılı”. Demek 3 parçalı bir “yaratık” ile karşı karşıyayız.

Hayvan, genetik değişim ve teknolojik chip. Tersine okumayla, insan değil, tam hayvan değil, beyni veya enerji “doğal” değil! Peki bu hangi hayvan? (Bu sorunun açılımlarına geleceğiz.)

Blade: ‘Neyle besleniyorlar?’

Yine firmanın ve haberlerin iddialarına göre bu yaratıklar; “Nefes alıp verebilen, kalp atışları değişen ve beslenilebilen bu canlılar, minimal bir yaşam destek ünetisiyle birlikte satılıyor.

Bu yaratıkların hepsinin karakterleri de birbirinden farklı. Markette 'raflardaki' hayvanlar, bir boru ile özel yapım raftaki besleme sisteminden besleniyorlar ve sürekli 'taze' kalıyorlar. “Beslenme ve tazelik” konusu önemli.

Anlaşılıyor ki bir “nekahat dönemleri” var. Besleniyorlar ve tazelik bu hayvanlar (yaratıklar) için önemli. Tıpkı Vampirler gibi! Gündüzleri dinleniyorlar, kanla besleniyorlar ve ölümsüzler (tazelik). Kan’ın tazeliği de önemli elbette vampirler için.

Ama bu sadece bir benzetme. Öte yandan bu yaratıkların neyle beslendiği firmanın resmi sitesinde bile yazmıyor. Ama muhakkak besleniyorlar, çünkü kutuların üzerinde bile bu yazıyor. Bahsedilen sadece bir “nutrient pack” olduğu?

Yani bir tür besleme paketi ve yaratıklar bunun dışında bir şey yemiyor!

Esasen satış sırasında da canlılar. Bir şeffaf paketin içinde görünüyorlar ama o sırada da besleniyorlar (bir hortum vasıtasıyla yavaşça besleniyorlar) ve paket açıldıktan sonra, (tabuttan çıktıktan sonra da denebilir) 15 Dk. İçinde uyanıyorlar!

Ve bu yaratıkların/hayvanların karakterleri de var. Daha doğrusu 6 ayrı karakter mevcut. O karakteler de “renklerle” tasnif edilmiş. Kırmızı: Atletik ve enerjik, Yeşil: Yardımsever, uyumlu ve barışçıl, Mor: Gelişime açık ve ruhsal olarak gelişkin, Mavi: İletişimci, Turuncu: Maceracı, kendinden emin ve meraklı, Sarı: Oyuncu ve eğlenceli.

Büyümüyorlar, konuşmuyorlar ama ses çıkarabiliyorlar, duygularını ifade edebiliyorlar, gözlerini açıyorlar. Tüm genpet'lerde (oyuncağın ismi bu) uzaktan iletişime imkanı veren bir iletişim ve kontrol çipi takılı.

Böylece Bio-Genica ağına doğrudan bağlı (!) olarak güncelleme işlemi sizi meşkul etmeden yapılabiliyor. Yani bir tür Matrix! Aynı merkezden izleniyorlar. 

Peşinen söylemek gerekiyor ki, bu tür bir hayvanın ya da ismine ne derseniz, dünya kamuoyuna sunulduğu gibi olamayacağı bir gerçek.

Bu numarayı yutmamak gerekiyor. Elimizde canlı özellikle gösteren bir şey var ama canlı değil. Çocuklar için ama oyuncak değil. Üstelik mutasyonu uğramış ama uğrayan canlı değil! Oysa “genetiği” olmayan bir şeyin mutasyona uğraması imkansız.

Biraz uçalım!

Peki bu hayvan ne? Biz daha çok bir kaplumbağa yavrusuna benzettik! Sadece şekli açıdan değil, öykü açısından da!

Renklerle ifade edilen karakterler bir başka “hayal ürünü”, çocuklar için üretilmiş hayali kahramanlara benziyor.

1990’lı yıllarda bir furya halinde esen, filmleri çekilen, oyuncakları kapış kapış satılan, 2000’li yılların gençliğinin önemli eğlence karakterleri olan, “Teenage Mutant Ninja Turtles”, yani “Genç ve Mutasyona uğramıy Ninje Kaplumbağalar”ı oluşturan dört karakter de “renklerle” tarif ediliyordu.

Bu dört kaplumbağanın isimleri ve anıldığı renkler şöyleydi; Leonardo-Mavi, Raphael Kırmızı, Michelangelo-Turuncu ve Donatello-Mor. Ve her birinin ayrı karakteri vardı. (İsimlerin Rönesans ressamlarına ait olması da ayrı bir inceleme konusu.)

Darwin'in 'Harriet'i mutasyona uğramış mıydı? 176 yaşındaki kaplumbağanın sırrı için TIKLAYINIZ...

Yani her renk yine bir karaktere denk geliyor ve o karakterler “Genpet”in karakterleri ile çakışıyor! İlginç değil mi? Tek fark genpet’lerde karakter sayısın iki artmış olması ki o da normal sayılmalı.

Özünde çocuklarınız, geleceğin “mutant kaplumbağaları olacak bu yavruların terbiyecisi”, daha açıkcası “mutant, Çip’le çalışan, beslenen, karakterleri olan ve ‘yaşayan’” yaratıkların, “kaplumbağa terbiyecisi olacaklar!

Kaplumbağa terbiyecisi!

Gerçekte böyle bir iş-meslek var mı, yani “kaplumbağa terbiyeciliği” mevcut mu tartışmalı. Kadim Mısır’da “yılan terbiyecisi” olduğu ve büyü yaptıkları biliniyor. Ama genel olarak veya Türkiye’de böyle bir meslek yok.

Yok ama bir başka “kaplumbağa terbiyecisi” var. O da Ninja Kaplumbağalar’ın terbiyecisi olan karakter. Adı “Splinter”. Onları yavruyken buluyor, eğitiyor, besliyor, karakterlerinin doğru düzgün olmasına dikkat ediyor. Çizgi filmdeki “ana karakterler”den en “ana”sı. Mutasyonlu Ninja Kaplumbağalar ona büyük saygi gösteriyorlar ve sözünden çıkmıyorlar.

Mutasyona uğramış kaplumbağalar nasıl eğitilir? Bir fenomenin ustasından dersler için TIKLAYINIZ!

Tıpkı Osmanlı’nın “Kaplumbağa Terbiyecisi” gibi! Yani Kaplumbağa Terbiyecisi  Osman Hamdi gibi.

Hemen anımsanacağı gibi Türk resim tarihinin en kıymetli ve meşhur eserlerinden olan "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosu, Osman Hamdi’nin en ilgi çeken ve özgün eserlerinden biri.

1906 tarihli eser, birkaç Osmanlı kurumunun en üst düzeyinde yönetici olan Hamdi Bey’in kendi iş yapma alışkanlığı ile astlarının yaklaşımlarına ilişkin bir allegori akla getirir.

Osman Hamdi’nin kendisi olan "Terbiyeci" elinde neyi, boynunda maşası sırtında "keşkül-ü fıkarası" (dervişane bir tevekkülü akla getirmektedir.) Hafif öne eğilmiş olarak yapraklarını yiyen üç kaplumbağaya nezaret etmektedir. Ciddi tasavvufi göndermeler içerir.

Kaplumbağalarla ilişkisi açık olmakla beraber, Osman Hamdi’nin ressamlığı ile kaplumbağaların “isimleri” ile de açık bir bağ dikkate değer!

Yani Osman Hamdi gibi Mutasyonlu Ninja Kaplumbağalar’ı yaratan “kişinin” seçtiği isimler arasında mesleki ilinti bulunmaktadır! Kaplumbağalar ve ressamlık, hadi daha ileri götürelim, bu Rönesans ressamlarının “işlediği konular” ile Osman Hamdi’nin eserine hakim olan hava arasında da bir bağ var gibidir!

Zihin çakmaları…

Buraya kadar ABD’de piyasaya sürülen bir oyuncak üzerine, farklı göndermeler içinde zihin çakmaları oluşturduk ve biraz da fantezi yorumlar getirdik. İçerdiği bilgiler dışındaki tesüdüfler bir şey ifade etmiyor olabilir.

Ama günümüz dünyasında ve elbette öncesinde “hiçbir şey” “göründüğü gibi” değil. Belki görünmeyenleri görmeye değer bir bakış yaratabilmişizdir.

Ama şu gerçek… Bu oyuncak ya da neyse, iyi bir fikir değil. Bir moda olarak dünyayı sarar ve Türkiye’ye gelirse, bizim tavsiyemiz bu oyuncaklardan çocuklarınızı uzak tutmanız. Zira oyuncak değiller. Oyun da değiller.

Çok belli ki bu oyuncaklar gerçek değil. Hatta ABD'de piyasaya sunulduğu bile çok şüpheli. Muhtemelen yaratıcı bir tasarımcının hayal ürünü olarak tasarlanmış, resimlenmiş ve gerçek olmayan ürünler. Ve yine muhtemelen bu yaratıkları piyasada görmeyeceğiz. Yani, ürün de, haberler de hayal ürünü.

Fakat buna benzer oyuncaklar yıllardar piyasaya sürülüyor ve çocuklara satılıyor. İşte bunları ve bundan sonrasına dikkat gerekiyor.

Bakın uzmanlar ilgili haberler de söylüyor; “Genetik canlıların evde bulunması fikrine karşı çıkanlar bu yaratıkların hemen yasaklanmasını isterken özellikle psikologlar, Genpet’lerin çocukların psikolojik gelişiminde kapanmaz yara ve travmalara neden olacağını savunuyor. Bu yaratıkların yetişme çağındaki çocukları gerçekle hayal dünyası arasında bırakacağını belirten psikologlar, ürünün yasaklanmasından yana görüş bildirdi.”



Bu haber 7,551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,062 µs