5 formül | " /> 5 formül | "/>

En Sıcak Konular

Davayı düşürecek 5 formül

19 Mart 2008 12:45 tsi
Davayı düşürecek 5 formül Başbakan, İspanya ve İtalya’daki uygulamaların incelenmesini istedi. Bu iki ülkede şu iki unsur öne çıkıyor: 1) Kapatma davası ancak teröre destek veren partiler hakkında açılabiliyor. 2) Kapatma davası için hükümet veya Meclis’in izni gerekiy

AKP, parti hakkında açılan kapatma davasına karşı yürüteceği Anayasa değişiklik çalışmasına hız verdi. Başbakan Erdoğan, önceki gün, Meclis’teki makamında kurmaylarıyla değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıya TBMM Başkanı Köksal Toptan, Meclis eski Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ katıldı.

İSPANYA, İTALYA ÖRNEĞİ: Edinilen bilgiye göre Erdoğan, “İspanya ve İtalya’daki uygulamaları inceleyin” talimatı verdi. AKP’nin hukukçu kurmayları, bu iki ülkede siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili düzenlemeleri büyüteç altına aldı. Bu ülkelerde iki temel unsurun öne çıktığına dikkat çekiliyor. Birincisi, kapatma davası teröre destek veren partiler hakkında açılıyor. İkincisi ise kapatma davası için hükümet veya parlamentonun izni gerekiyor. Kurmaylar, bu ülkeleri de dikkate alarak anayasa değişikliği için 5 formül üzerinde çalışıyor. Çalışmada şu formüller öne çıktı:

TERÖRLE SINIRLANSIN: AKP’li hukukçular arasında, Anayasa Mahkemesi’nde parti kapatma davalarının sadece teröre destek veren partilerle sınırlanması formülü üzerinde duruluyor.

MECLİS’TEN İZİN ALINSIN: TBMM veya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’ndan izin alınabileceği görüşü tartışılıyor. Ağırlıklı görüş ise parlamentodan izin alınması yönünde.

KURTARACAK FORMÜL: Anayasa çalışmasında üzerinde durulan en önemli değişiklik ise siyaset yasağıyla ilgili. AKP’liler kapatma davasını “Erdoğan’ın önünü kesmek” olarak değerlendiriyorlar. Bu nedenle, Erdoğan başta olmak üzere AKP’li yöneticilere siyaset yasağı getirilmemesi için Anayasa’nın 69. maddesinin değiştirilmesi düşünülüyor. Anayasa’nın 69. maddesi partinin kapatılmasına neden olanlara siyaset yasağı getirilmesini hükme bağlıyor.

69. MADDE NE DİYOR Maddenin siyaset yasağı ile ilgili fıkrası şöyle: “Bir siyasî partinin temelli kapatılmasına beyan veya faaliyetleriyle sebep olan kurucuları dahil üyeleri, Anayasa Mahkemesinin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararının Resmî Gazetede gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak beş yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamazlar.”

OYBİRLİĞİ: Kapatmayı zorlaştırmak için düşünüler bir değişiklik önerisi ise Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararını kaç üye ile alması gerektiğine yönelik. 11 üyesi bulunan mahkemenin, 7 üyesi ’kapatma’yönünde oy kullanırsa AKP kapanabilecek. Ancak iktidar partisi, bunun oybirliği ile olmasını savunuyor.

GEÇİCİ MADDE: AKP, Anayasa değişikliğine “Bu değişiklik yürürlüğe girdiği tarihte, Anayasa Mahkemesi’nde görülmekte olan siyasi partilerle ilgili kapatma davaları düşer” şeklinde bir geçici madde eklenmesi de değerlendiriliyor.

REFERANDUM PLANI: “Partilerin değil, kişilerin cezalandırılması” esasına dayanan MHP teklifi için ise yarın iki partinin kurmayları bir araya gelecek. AKP’liler öncelikle MHP’yle uzlaşma arayacak. Ancak olmazsa Anayasa değişikliğini tek başına yapıp, referanduma götürme planı devreye sokulacak.

vatan



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,398 µs