En Sıcak Konular

Asker'den 'derin kulağa' özel önlem

19 Mart 2008 12:44 tsi
Genelkurmay Başkanlığı son dönemde YouTube'a düşen kayıtlar için harekete geçti

Son dönemde önce Elektronik Harp Dairesi Başkanı Tuğgeneral Münir Erten, sonra Tümamiral Kadir Sağdıç'ın ses kasetlerinin YouTube'a düşmesi üzerine Genelkurmay Başkanlığı bir yandan soruşturmayı yürütürken, diğer yandan da telefon konuşmalarının dinlenmesini önleyici çare aradı. Çzüm TÜBİTAK'tan geldi. TÜBİTAK, matematiksel fonksiyonları kullanarak ses çözünürlüğü yapan ve sesleri kriptolayan özel bir telefon geliştirdi. Dinleme imkanı çok az olan bu telefondan ilk siparişi Genelkurmay Başkanlığı verdi.

TÜBİTAK UEKAE’nin (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) gizli telefon görüşmelerinin dinlenmesini engellemek için üzerinde 3 yıldır çalışarak geliştirdiği kriptolu telefon projesi tamamlandı.

Telefonun prototipi testleri başarıyla geçti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt kriptolu cep telefonu çalışmaları hakkında sürekli bilgilendirildi. TÜBİTAK UEKAE’den adının yazılmasını istemeyen bir üst düzey yetkili kriptolu cep telefonunun seri üretimine bir hafta içinde başlanacağını açıkladı. Aynı yetkili Genelkurmay Başkanlığı’nın projeye çok önem verdiğini ve 1000 kriptolu cep telefonu siparişi verdiğini de söyledi.

DEVLETİN ZİRVESİ DE VAR: Telefon öncelikle Genelkurmay Başkanlığı ve TSK’da görevli üst düzey komutanlara dağıtılacak. Daha sonra Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan olmak üzere devletin üst kadrosunun da kullanımına sunulacak. Kripto yetkisi kanunen Genelkurmay Başkanlığı’nda olduğu için bu hizmetten sadece devlet yöneticileri yararlanabilecek. Kriptolu cep telefonu sayesinde Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı gizli görüşmelerini dinlenme endişesi yaşamadan gerçekleştirebilecek.

VERİ KANALINI KULLANIYOR: Kriptolu cep telefonundan alınan ses, matematiksel fonksiyonlardan oluşan kriptoloji algoritmalarıyla verilere dönüştürülüyor. Matematiksel bilgiler ses kanalından değil, GSM şebekesinin veri kanalından diğer telefona aktarılıyor. Diğer telefondaki kripto anahtarı, bu matematiksel verileri tekrar sese dönüştürüyor. Dinlenilmeye çalışılan telefonun ses kanalına girmeye çalışanlar herhangi bir bilgiye ulaşamıyor. Veri bilgisine bile ulaşılsa matematiksel bilgiler kripto anahtarı bulunmadığı için sese dönüştürülemiyor.

Ses kayıtları rahatsız etmişti

SON yıllarda internet sitelerinde yayınlanan ve üst düzey komutanlara ait olduğu iddia edilen ses kayıtları Genelkurmay Başkanlığı’nda güvenlik açığı olup olmadığı sorusunu akıllara getirdi. Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistemler Komutanı Tuğgeneral Münir Erten’e ait olduğu iddia edilen ses kaydı, henüz belirlenemeyen kişilerce Kuzey Irak’a yönelik kara harekátından 2 gün önce www.youtube.com adlı video paylaşım sitesinde yayına verildi. Ses kaydında, harekátın başlangıç tarihi bildiriliyordu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Öğretim Komutanı Tümamiral Kadir Sağdıç’a ait olduğu öne sürülen bir ses kaydı da youtube da yayınlanmıştı.

Vatan



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,909 µs