En Sıcak Konular

İşte laiklik karşıtı eylemlerin odağı CHP

19 Mart 2008 11:54 tsi
AKP'den sonra CHP'nin de laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiğini ortaya çıkartan "savcıya göre belgeler" sıralandı. İşte fotoğraflarla o belgeler...

Başörtüsü ve Kur'an-ı Kerim dağıtan, seçim otobüsüne türbanlı kadın fotoğrafı koyan ve genel merkezde aşure pişiren CHP yönetimi, başsavcının 'laiklik tanımı'nı çiğniyor.

İddianamedeki suç isnatları, aslında tüm partilerin kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Bu çerçevede özellikle CHP'nin dosyası kabarık. CHP, 22 Temmuz seçimleri öncesinde vatandaşın gözündeki 'başörtüsü karşıtı' imajını kırmak için Yozgat'ta başörtüsü dağıttı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarında da Trabzon'da aynı yola başvuruldu. Sakarya örgütü, üzerinde türbanlı kadın fotoğrafı olan seçim otobüsüyle vatandaştan oy topladı. CHP Genel Başkanı Baykal, çeşitli tarihlerde türbanlı üniversite öğrencileriyle fotoğraf çektirdi.

Bu fotoğraflar, CHP'nin resmî bülteninde ve internet sitesinde defalarca yayınlandı. Anamuhalefet partisi, yıllardır parti genel merkezinde dinî bir gelenek olarak kabul edilen aşure tatlısı dağıtıyor. CHP'nin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) raporuna göre CHP'li milletvekilleri, 50'yi aşkın bölgede aşure törenlerine katıldı. CHP, başsavcının kapatma gerekçesi gördüğü dinî bayramlaşmaları da yıllardır parti genel merkezinde sürdürüyor.

Baykal, büyük günahları saydı; İmamı Azam'ı anlattı

İddianameyi, "objektif ve tarafsız" bulduğunu söyleyen Baykal'ın anamuhalefet liderliği sürecinde kullandığı birçok ifade, başsavcıya göre 'laikliğe aykırı.' Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında başörtüsüyle ilgili görüşlerini anlatırken Kur'an-ı Kerim'i ve hadisleri kaynak gösterdi. Hanefi mezhebinin kurucusu Ebu Hanife'den örnekler verdi.

İmamı Azam Ebu Hanife'nin namaz kılarken dahi saçın dörtte birinin görünmesinin namazı bozmadığını söylediğini hatırlatarak, "Ne oldu şimdi? Türban anlayışının en azından bu söylediğimiz büyük düşünürler tarafından benimsenmediği ortaya çıktı. Ben bunu hatırlatıyorum. Boş konuşmuyorum, bir şeye dayanarak söylüyorum. Başbakan çıksın, Ebu Hanife ile tartışsın. Ebu Hanife söyleyeceğini söylemiş." diye konuştu.

Baykal, aynı grup toplantısında anamuhalefet lideri sıfatıyla İslamiyet'teki büyük günahları saydı: "Allah'a ortak olma, büyü yapma, adam öldürme, faiz ve yetim hakkı yeme, savaştan kaçma, namuslu kadınlara iftirada bulunma, yalan şahitlik, sözünde durmama, emanete ihanet; İslamiyet'teki büyük günahlar arasındadır." Baykal, 30 Ocak'ta ise "Biz türban takan kızlarımıza sahip çıkıyoruz, onları koruyoruz." ifadesini kullandı.

 


Sefa Sirmen'den hacılara Kur'an-ı Kerim
Ocak 1993: CHP İzmit Belediye Başkanı Sefa Sirmen, hacca gidenlere Kur'an-ı Kerim dağıttı. Kur'an'ın iç sayfasında "Bu Kur'an-ı Kerim, İzmit Belediye Başkanı Sefa Sirmen'in 1993 yılında hacca giden Kocaelililere armağanıdır." yazısı yer aldı. Kur'an-ı Kerim'in, İstanbul'da bulunan Şenyıldız Yayınevi tarafından Sel Matbaacılık'a 50 bin adet bastırıldığı ortaya çıktı.


 

Yozgat ve Trabzon'da başörtüsü dağıtıldı
13 Temmuz 2007: CHP, Yozgat'ta farklı bir seçim çalışması yürüterek vatandaşlara başörtüsü dağıttı. Kadın Kolları İl Başkanı Özgür Karslıoğlu, "Başörtüsü karşıtı gibi gösteriliyorduk. Bundan rahatsızlık duyduğumuz için gittiğimiz yerlerde eşarp dağıtmaya başladık." dedi.
8 Mart 2008: Trabzon Kadın Kolları Başkanı Sevgi Erol, kadınlara başörtüsü dağıttı.

 

Seçim otobüsünde türbanlı kadın kullanıldı
21 Temmuz 2007: CHP Sakarya İl Örgütü, üzerinde kapalı kadın fotoğrafı olan seçim otobüsüyle halktan oy istedi. Parti yönetimi konuyla ilgili tatmin edici bir açıklama yapamadı.

 

Genel merkezde aşure merasimi
23 Ocak 2008: Alevilerin yas orucunun sona ermesi nedeniyle, CHP Genel Merkezi'nde aşure dağıtıldı. İlk aşure tasını CHP Genel Başkanı Deniz Baykal doldurdu.

 İnternet haber



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,771 µs