En Sıcak Konular

Ak Parti tuzaktan korkuyor

19 Mart 2008 11:51 tsi
Ak Parti tuzaktan korkuyor Ak Parti, davayı etkisiz kılma girişimi sürüyor. MHP bir teklifte bulundu. Ancak Ak Parti tuzaktan korkuyor.

AKP yönetimi 'Partiyi kurtaran, ancak Erdoğan'a siyaset yasağı getiren' hiçbir düzenlemeye 'evet' demeyecek.

MHP'NİN ÖNERİSİ
MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı önerilerini şöyle anlattı:
MHP olarak, siyasi partileri kapatmak yerine, siyasi partilerinin kapatılmasını gerektirecek fiilleri işleyen kişilere dava açılmasını öngörüyoruz.
Bunun için bir hukuk kurulu oluşturuldu. Bunu somut hale getirecek çalışmayı yürütüyorlar. Anayasada da, seçim yasasında da, dokunulmazlıklarda da değişiklikler yapılması gerekecek. Bu çalışma yapıldığında bile 71 kişi hakkındaki siyasi yasak istemi devam edecek.
Eylemlerden ötürü odak haline gelme durumunda, odak haline getiren sorumlu tutulsun diyoruz. Onun haricinde Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısını değiştirmek gibi hukuku siyasallaştıran eylemlere sıcak bakmıyoruz. 
AKP, kapatma davasının hemen ardından Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da talimatıyla, iddianameyi incelemek ve izlenecek yeni yol haritasını belirlemek üzere aralarında hukukçu bakan ve milletvekillerinin de bulunduğu bir komisyon oluşturmuştu.

MHP'YE HAYIR DENİLECEK

Ağırlıklı olarak 'Cumhuriyete ve laikliğe karşı odak olma' koşullarını yeniden belirleyerek, siyasi partilerin kapatılmalarını zorlaştıran anayasa değişikliği formülleri geliştirmenin üzerinde duran AKP komisyonu, MHP'den gelen 'parti kapatmayı gündemden kaldıran, sadece suçlanan kişilere siyasi yasak' öngören öneriyi de değerlendirdi.

ÖNERİ TUZAKLARLA DOLU

AKP'nin değerlendirmesinde, MHP'nin bu önerisinin ciddi tuzaklar içerdiği belirtildi. Suçlamaya konu olan siyasi partiyi kapanmaktan kurtaran, ancak bu partinin lider ve yöneticilerine siyaset yasağı getirecek bir anayasa değişikliğinin, Erdoğan ve partinin diğer kurucu kadrolarını siyaset dışında bırakacağına dikkat çekildi. Bu tür formüllerin hiçbirisine 'evet' denmemesi ilkesel olarak benimsendi.

AKP İKİSİ DE "KAPANMASIN" İSTİYOR

AKP komisyonu, genel çerçevede yapılacak anayasa değişikliği hazırlıklarını tamamladıktan sonra Erdoğan'a da sunacak. AKP'ye anayasa taslağı hazırlayan hukukçu akademisyenlerle de bir toplantı yapmayı öngören AKP yönetiminin, bu toplantıdan 'Değişiklikler sorunu çözer' şeklinde bir görüş ya da yeni bir olumlu yaklaşım çıkması halinde, MHP'yle de temasa geçeceği belirtiliyor. Ancak AKP, bu uzlaşma görüşmelerinde hem parti kapatmayı zorlaştıran, hem de siyasi yasak öngörmeyen bir düzenleme üzerinden uzlaşma arayacak.

İnternet haber



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,620 µs