En Sıcak Konular

Obama ırkçılık tartışmasına noktayı koydu

19 Mart 2008 11:05 tsi
Obama ırkçılık tartışmasına noktayı koydu Obama, gittiği kilisenin vaizinin sözleriyle başlayan tartışmaya yaptığı bir konuşmayla noktayı koydu.

Barack Obama, "ABD'de ırk sorunu yok" demedi ancak "Amerikan hayat tarzının farklılıkları bir araya getirebilme özelliği"ni de övdü.

Obama'nın, "aileden biri" dediği vaiz hakkında yaptığı yazılı açıklamalar medyayı tatmin etmedi. Obama bunun üzerine kamuoyunun merakını kameraların karşında giderdi.

Obama, "Vaiz Wright'ın tartışmaya yol açan sözlerini kınadığımı daha önce söylemiştim. Kilisede kendisinden tartışmalı olarak nitelendirebileceğimiz bazı sözler duydum mu? Evet... Siyasi görüşlerinin çoğuna karşı mıyım? Evet kesinlikle... " dedi.

Obama, vaizle ilgili tartışmaya cevap verirken Afrika'ya uzanan kökenleri ve ABD'deki ırk sorunu hakkındaki görüşlerini de anlatmak zorunda kaldı.

Obama, kendi hazırladığı konuşmayla, ırk konusunu seçim kampanyasının jargonuna aldı. Ancak, seçmene de "ırk ayrımlarının ötesinde, herkesin başkan adayıyım" mesajı verdi.

Barack Obama, "Vaiz Wright'ın konuşmasındaki hata toplumumuzdaki ırkçılıktan söz etmiş olması değil. Hatası, ırkçılıktan toplum bu konuda hiç ilerleme kaydetmemiş gibi söz etmiş olması. Hatası, kendi kilisesinin üyelerinden birini en üst seviye görev için yarışmasını mümkün kılan; siyahisi beyazı, Latini Asyalısı, zengini yoksulu, yaşlısı genci, herkesi kucaklayan bir ülke, hala trajik geçmişte yaşamaya mahkummuş gibi konuşmuş olması..." diye konuştu.

Obama, "Adayların ırkçılık kartını oynadığını iddia etmek, bizi tartışılması gereken konulardan saptırır" sözleriyle medyaya da mesaj verdi.

Demokratların kampanyalarına 'ırkçılık' gölgesi

ABD'de Beyaz Saray için yarışan Demokrat adaylar Barack Obama ve Hillary Clinton'ın kampanyalarına 'ırkçılık' gölgesi düşmüştü.

Clinton'ın danışmanının "Obama, beyaz olsaydı bu konumda olmazdı" sözlerinin ardından, Obama'nın "ruhani danışmanım" dediği bir papazın, "Son zamanlarda neden Obama'dan bu kadar nefret eden var diye düşünüyorum. Çünkü kalıba uymuyor. Ne beyaz, ne zengin, ne de ayrıcalıklı. Hillary ise bu kalıba uyuyor..." şeklindeki sözleri ABD'deki önseçimlerde ırkçılık tartışmalarını gündeme getirmişti.

CNN



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,133 µs