En Sıcak Konular

NATO'dan Türkiye'ye füze kalkanı

19 Mart 2008 11:04 tsi
NATO'dan Türkiye'ye füze kalkanı ABD, Avrupa’da füze savunma sistemi kurma çalışmaları yürütürken, NATO Genel Sekreteri, Türkiye’yi de kapsayacak bir NATO füze savunma sisteminin hazırlığının yapıldığını açıkladı.

Romanya’nın başkenti Bükreş’te nisan ayında yapılacak NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde Brüksel’de Türk gazetecilerle bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, İttifak’ın kısa menzilli bir savunma sistemi üzerinde çalıştığını ve bunun Türkiye’yi de kapsayacağını söyledi.

ABD’nin Avrupa’da Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne yerleştirmeyi öngördüğü uzun menzilli füze savunma sisteminin bütün Avrupa’yı kapsamadığına işaret eden Scheffer, NATO’nun planladığı kısa menzilli füze sistemin ise Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’yı kapsayacağını kaydetti. NATO Genel Sekreteri, sistemin ABD’nin füze savunma sistemiyle birleştirilebileceğini de sözlerine ekledi.

ANKARA DESTEKLİYOR

Füzelerin uzun, orta, kısa menzilli çeşitlerinin bulunduğunu ifade eden Scheffer, NATO’nun, “güvenliğin bölünmezliği’’ prensibine göre bütün müttefiklerini bu tehditlere karşı koruması gerektiğini söyledi. Füze savunma sistemi konusunda NATO’nun önemli sorumluluğu bulunduğunun altını çizen Scheffer, bu konunun Türkiye’yi çok yakından ilgilendirdiğini belirtti. Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Tacan İldem de, Türkiye’nin NATO’nun kısa menzilli füze savunma sistemini desteklediğini, ancak şu aşamada bu konuda herhangi bir karar alınmadığını belirtti.

İldem, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye’nin ABD sisteminin dışında kaldığını söyledi. Türkiye’nin NATO’nun “güvenliğin bölünmezliği’’ ilkesi çerçevesinde konuyu değerlendirdiğini ifade eden İldem, bazı ülkelerin bu kalkanın dışında kalmasının, ittifak güvenliği yönünden sıkıntı yaratacağını belirtti.

Beş ayda iki kez geldiler Rusları ikna edemediler

ABD’nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı konusunda Rusya’nın endişelerini gidermek amacıyla 5 ay içinde ikinci kez Moskova’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates, Rusları yine ikna edemedi. Moskova ve Washington arasında, önceki gün iyimser bir havada başlayan temaslar iyi niyet temennileriyle bitti.
 
8 sütun



Bu haber 314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,962 µs