En Sıcak Konular

Milliyet'e göre AKP çoktan kapandı!

19 Mart 2008 10:55 tsi
Milliyet'e göre AKP çoktan kapandı! Pazartesi günkü başyazısında ilginç bir şekilde, Başsavcı'nın kapatıma girişimi 'AK Parti’nin yelkenlerini şişirecek' diyen Milliyet Gazetesi bu gün de AK Parti’yi resmen kapattı.

Anayasa Mahkemesi daha davayı görüşmeyi kabul etmeden Milliyet Gazetesi AK Parti'yi resmen kapattı.

Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın, AK Parti’nin kapatılması ve aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan R. Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç, Bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanlarının olduğu 71 kişi hakkında 5 yıl siyasi yasak istemi ile açtığı davanın iddianamesi daha Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmeden, Milliyet kapatma sonrasını masaya yatırdı.

“5 Soru 5 Cevap” başlıklı haberinde, “Siyasi yasaklı ‘bağımsız’ aday olabiliyor mu? Erdoğan ile birlikte siyaset yasağı istenen 71 siyasetçi, yeniden aday olup seçilebilecek mi?”şeklindeki soru ile, AK Parti’nin kesin kapatılacağı izlenimini vererek, kapatılma ile birlikte siyasi yasaklı olanların ne yapacağını irdeleyen Milliyet Gazetesi’nin, daha iddianame aşamasında olan bire davayı sonuçlandırmış gibi göstermesi kafalarda soru işareti bıraktı.

AK PARTİ KAPANDI, ŞİMDİ NE OLACAK?

AK Parti’yi kapatılmış ve hakkında siyasi yasak istenen 71 kişiyi siyasi yasak almış gibi gösterip, yasaklanan kişilerin tekrar siyaset yapıp yapamayacağını sorgulayan Milliyet daha önceki örneklerden yola çıkarak 71 kişinin akıbetinin ne olacağını da söyledi.

Haberinde, “Siyasi partilerin mensuplarına siyaset yasağı nasıl konuluyor?, Yasak kararı nasıl uygulanıyor?, Siyaset yasağı konulan kişi, seçime bağımsız olarak girebiliyor mu?, Siyaset yasağı olmasına rağmen TBMM’ye girebilen kimse oldu mu? ve Geçmiş yıllarda eski RP lideri Necmettin Erbakan gibi siyaset yasağı bulunan isimlerin bağımsız aday bile olamamalarının nedeni neydi?” sorularını soran Milliyet’e göre, Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül ve diğer siyasi yasaklılar siyasete devam edebilecekler…

İşte Milliyet’e göre kapatma sonrası oluşacak tablo:

1- Siyasi partilerin mensuplarına siyaset yasağı nasıl konuluyor?

Cevap: Siyasi partilerin genel başkan dahil, yönetici ve üyelerine siyaset yasağı konulabilmesi için Yargıtay Başsavcısı’nın ilgili partiye yönelik olarak kapatma davası açması gerekiyor. Anayasa Mahkemesi, açılan davada ilgili partinin kapatılmasına karar verirse, söz ve eylemleriyle kapatmaya neden olan parti mensuplarına 5 yıl süreyle siyaset yasağı koyabiliyor.

2- Yasak kararı nasıl uygulanıyor?

Cevap: İlgili parti hakkındaki kapatma kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 5 yıllık siyaset yasağı başlıyor. Anayasa’nın 69. ve Siyasi Partiler Yasası’nın 95. maddelerinde yer alan, “Bir siyasi partinin kapatılmasına söz veya eylemleriyle neden olan kurucuları dahil üyeleri, Anayasa Mahkemesi’nin kapatmaya ilişkin kesin kararının Resmi Gazete’de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetçisi olamazlar. Siyasi partiler bu kişileri hiçbir suretle seçimlerde aday gösteremezler” düzenlemesi uyarınca, siyaset yasağı konulan kişiler, hiçbir partiye üye olamıyor.

3- Siyaset yasağı konulan kişi, seçime bağımsız olarak girebiliyor mu?

Cevap: Evet. Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası’nda siyaset yasağı kavramı, sadece partilere üye olmak şeklinde algılanıyor. Anayasa ve Milletvekili Seçimi Kanunu’nda yer alan, kimlerin milletvekili seçilebileceğine yönelik düzenlemelerde ise “siyaset yasağı konulmuş kişiler” gibi bir ifade yer almıyor. Bu nedenle, siyaset yasağı konulan kişiler bağımsız olarak hem genel hem de yerel seçimlere girebiliyor.

4- Siyaset yasağı olmasına rağmen TBMM’ye girebilen kimse oldu mu?

Cevap: HADEP’in kapatıldığı dönemde, söz ve eylemleriyle partinin kapatılmasında etkili olduğu gerekçesiyle 5 yıl siyaset yasağı konulan Hamit Geylani, 22 Temmuz’daki seçime bağımsız olarak girdi. Milletvekili seçilen Geylani, halen TBMM’de bağımsız olarak yer alıyor. Siyaset yasağının bitmemesi nedeniyle Geylani, DTP saflarında yer alamıyor.

5- Geçmiş yıllarda eski RP lideri Necmettin Erbakan gibi siyaset yasağı bulunan isimlerin bağımsız aday bile olamamalarının nedeni neydi?

Cevap: Erbakan’ın bağımsız adaylığı, Anayasa Mahkemesi’nin koyduğu siyaset yasağından dolayı değil, eski TCK’nın 312. maddesinden hapse mahkum edilmiş olmasından dolayı reddedildi. Anayasa’nın 76. ve Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 11. maddeleri, bu tip mahkûmiyetlerin milletvekili seçilmeye engel oluşturduğunu düzenlediğinden Erbakan ve benzer durumdaki isimler aday olamadı.

Milliyet pazartesi günkü, "Parti kapatmak, hukuk, demokrasi" başlıklı başyazıda ise kapatma girişiminin AK Parti'nin işine yarayacağını ileri sürüp savcının zamanlamasına dikkat çekmişti.

Milliyet'in başyazısındaki ilginç bölüm:

"...Düşündürücü olan bir nokta da, bu hamlenin zamanlamasıdır. Başsavcı’nın girişimi, AKP’ye karşı toplumsal muhalefetin uç verdiği, AKP hakkındaki yargıların büyük ölçüde tersyüz olmaya başladığı bir döneme denk geliyor.
AKP’nin AB’ye tam üyelik hedefinde samimi olmadığı yolunda bir kanaatin şekillendiği, AKP’ye açık çek vermiş olan aydınların hükümetten desteklerini çekmeye başladıkları bir döneme rastlıyor davanın açılması.
Belki de sivil dinamiklerle çok farklı bir seyre girebilecek olan bir süreç, şimdi yargıdaki sürpriz gelişme nedeniyle bambaşka bir düzleme kaymak üzeredir.

Bu hamlenin, 27 Nisan e-bildirisinde olduğu gibi AKP’nin yelkenlerine rüzgâr doldurması göz ardı edilmemesi gereken bir olasılıktır. AKP ve lideri Recep Tayip Erdoğan, bir kez daha mağdur konumundadır. Yakın siyasi tarihimiz, Sayın Erdoğan’ın bu konumu en iyi şekilde kendi siyasi kazanımlarına tahvil etmesinin de öyküsüdür bir bakıma."

Haber 7 



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,494 µs