Hangisi daha yaşlı? | " /> Hangisi daha yaşlı? | "/>

En Sıcak Konular

Hangisi daha yaşlı?

19 Mart 2008 10:25 tsi
Hangisi daha yaşlı? Anahaber bültenleri yıllar sonra orta yaş üstünün eğemenliğine girdi. Birbiriyle kıyasıya mücadele eden Birand, Barlas, Dündar ve Kırca'dan hangisi daha yaşlı?

Anahaber bültenlerinde moda değişti. Geçtiğimiz yıllarda imaj ve estetiğin tercih edildiği anahaber sunuculuğunda yeni trend "yaşlı delikanlı" oldu. Ekranların değişmez anchormanlerinden Ali Kırca sayılmasa, Mehmet Ali Birand yakın zamanda anchormanliğe geçiş yapmıştı.
 
İzleyicilerin haber sunuculuğunda liyakat, ciddiyet ve güvenirliği tercih etmesi rakip kanalları da benzer arayışlara sürükledi. Geçtiğimiz aylarda el değiştiren ATV, Posta'dan transfer ettiği usta gazeteci Mehmet Barlas'ı anchorman olarak tayin etti.
 
Bundan bir süre öncesine kadar Nazlı Öztarhan'la devam eden Star TV de bu yarışta geri kalmamak için modaya uydu ve yılların televizyoncusu Uğur Dündar'ı tranfer ederek, ana haber bültenini bu usta isme emanet etti.
 
"Mahşerin dört atlısı" olarak tanımlanan Kırca, Dündar, Barlas ve Birand arasında kıyasıya bir rekabet de başladı. İlk anahaber bülteni deneyimini yaşayan Uğur Dündar, AB Grubu'nda 8.10 raitingle rakiplerini geride bıraktı. Dündar'ı, 6.10 ile Birand izledi. Kırca aynı kategoride 4.60 ile 3'üncü, Barlas da 3.30 raiting ile 4'üncü oldu.
 
Hangisi daha yaşlı?
 
Hepsi de yarım asrı deviren bu dört sıkı rakibin yaş ortalaması merak konusuydu. Sergiledikleri performansla kendilerinden genç gazetecilere taş çıkartan bu dört duayen isim gerçekte kaç yaşında? İşte o ilginç sorunun cevabı ve daha fazlası:
Mehmet Barlas: 1942 Ankara doğumlu. Barlas, Hukuk Fakültesi mezunu. Ismail Cemin TRT Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde iç ve dış haberler danışmanlığı yapan Barlasın Türkiye Üzerine Pazarlıklar adlı kitabı bulunuyor. Barlas, 1968 yılında Gazeteciler Cemiyetinin düzenlediği yarışmada, inceleme dalında birincilik ödülü aldı. Türkiyede yayınlanan büyük gazetelerin hepsinde çalışan; Cumhuriyet, Günaydın, Milliyet, Güneş, Tercüman, Hürriyet, Sabah, Zaman, Yenişafak ve Posta gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Yakın dönemde Sabah Grubu'na geçti. Sabah'ın başyazarı ve ATV Haber'in sunucusu.
 
Uğur Dündar: 1943 yılında İstanbul'da doğdu. Vefa Lisesi'ni bitirdi. Ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun oldu. 1970 yılında TRT'nin açtığı sınavı kazanarak televizyon yapımcısı olarak çalışmaya başladı. Yine aynı yıl İngiltere'de BBC'nin "Televizyonda Yapım-Yönetim" kursuna katıldı. TRT'de 20 yılı aşkın süreyle çalıştı. Aynı zamanda Hürriyet Gazetesi yazarı olan Uğur Dündar Türkiye'de soruşturmacı televizyon gazeteciliğini başlatan ilk yayıncı oldu. Bugüne kadar sayısız yapıma imza atan Uğur Dündar halen haber programı Arena'nın genel yönetmenliğini sürdürüyor. Uğur Dündar, Yasemin Baradan Dündar ile evli ve 3 çocuk babasıdır. 17 Mart 2008'den itibaren Star TV'nin haber bültenini sunmaya başladı.
 
Ali Kırca: 1948'de Konya'da doğdu. 1963 yılında İstanbul'a geldi ve Deniz Harp Okulu'ndan mezun oldu. Teğmen statüsündeyken orduyla ilişiği kesildi. Bir süre İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi'nde okudu. Daha 17'li yaşlarda medyaya ilgi duymaya başlayan Kırca, 1974 yılında TRT'de muhabir olarak mesleğe başladı. TRT'de çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra TRT Haber Dairesi Başkanlığı'na yükseldi. "Yurttan-Dünyadan" ve "32. Gün" programlarını hazırlayıp, "Açık Oturum" programını yöneten Kırca, önde gelen liderlerle yaptığı röportajlar sayesinde kariyerinde ilerlemeler sağladı. Bir dönem TRT Washington temsilcisi olarak da çalışan Kırca, 1993 yılında Türkiye'ye döndü ve ATV Haber Dairesi Başkanı oldu. 31 Ocak 1994'de Türkiye'nin ilk anchorman'i olarak ATV Ana Haber Bülteni'ni sunmaya başladı. 2001 ekonomik krizinin yaşandığı günlerde ATV ile anlaşamayarak Star televizyonuna geçti. Bir çok polemiğe neden olan Star'dan ayrılışı gecikmedi. 2002 yılında NTV ile anlaştı.
NTV'den de ayrılması gecikmedi. Tekrar ATV'de sunucu olarak göreve başlayan Ali Kırca, aynı zamanda Sabah Gazetesi'nded e köşe yazarlığına getirildi. ATV'nin Çalık Grubu'na satılması üzerine, kanalla yollarını ayırarak ekibiyle birlikte Show TV'ye transfer oldu.
 
Mehmet Ali Birand: 1941'de İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nde okudu. Mesleğe 1964 yılında Milliyet gazetesinde başladı. Sabah gazetesinde köşe yazarlığı, TRT ve Show TV'de 32. Gün programını yaptı ve Show TV'de ana haber bültenini sundu (1992-1994). Halen CNN Türk yöneticilerinden. CNN Türk'te günlük haber programı Manşet'i ve 32. Gün'ü; Kanal D'de ise ana haber bültenini sunuyor. Evli ve bir çocuk babasıdır. Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

www.medyahane.com



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,172 µs