iyibilgi zoom" /> iyibilgi zoom"/>

En Sıcak Konular

Gül, Toptan ve Erdoğan dava açmalı!

19 Mart 2008 09:06 tsi
Gül, Toptan ve Erdoğan dava açmalı! Prof. Hüseyin Hatemi Ak Parti'ye kapatma isteyen Başsavcı’nın yetkisini aştığını belirterek ‘Cumhurbaşkanı, Başbakan ve TBMM Başkanı suç duyurusunda bulunmalı’ dedi. iyibilgi zoom

Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AK Parti hakkında kapatma istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne açtığı dava Türkiye ve dünyada büyük tepkilere neden oluyor. Başsavcı’nın hazırladığı iddianamede bir çok eksiklik ve yanlışlık göze çarpıyor.

Hukukçular iddianamedeki delillerin ve suçlamaların çoğunun tutarsız olduğu görüşünde. Özellikle İddianamede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de yer alması tartışmaları da şiddetlendirdi. Hukukçulara göre bu durum kabul edilemez bir hata. Cumhurbaşkanı’nın vatan hainliği haricinde hiçbir şekilde suçlanamayacağını belirten hukuçular iddianamede suçlama yapan Başsavcı’nın bu hatasından dolayı yargılanması gerektiğini söylüyorlar.

İDDİANAMEDE YETKİ AŞIMI VAR

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu’nun hazırlayıp sunduğu ‘Açık Görüş’ programına katılan siyaset bilimci, gazeteci ve akademisyenlerden oluşan aydınlar, AK Parti’nin kapatılma davasını tartıştı. Programda Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, ‘İddianamedeki gerekçelerin sağlam dayanağı yok’ derken, Fehmi Koru ‘Anayasa Mahkemesi’nin davayı reddetme seçeneği var’ şeklinde konuştu. Hukuk profesörü Hüseyin Hatemi ise, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı hakkında ‘Yetkisini aştığı’ gerekçesiyle Cumhurbaşkanı, Başbakan ve TBMM Başkanı’nın suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyledi.

DAVA DURDURULSUN

24’TE yayınlanan ve yaklaşık dört saat süren Açık Görüş programında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AK Parti’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne sunduğu iddianame ve Türkiye üzerine etkileri tartışıldı. Programa katılan farklı meslek ve siyasi görüşten çok sayıda uzmanın ortak görüşü, hazırlanan iddianamenin Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi.... Programa katılanlar, şu görüşleri dile getirdi:

İddianame anayasaya aykırı

Prof. Dr. Hüseyin Hatemi:

İddianame hukuken ciddi değildir ama Türkiye’de böyle şeyler olduğu için tehdidi ciddi. Bu tehditten kurtulmak için bir kere cumhurbaşkanı tereddütsüz anayasada kendisine verilen görevi yüklenmelidir. Cumhurbaşkanı devletin başıdır bu sıfatla TC’yi ve Türk Milleti’nin birliğini temsil eder. Anayasa 14. maddeye göre hiçbir kurum yetkisini kötüye kullanmamalıdır. Bu iddianameyi iki bölüme ayırabiliriz: Birinci bölümü AKP’ye yönelik görünen bölümü de aslında tutar bir yeri yok. Aslında apaçık bir anayasal suç işlenmedikçe güvensizlik oyuyla düşürülmeyen bir hükümetin bu yoldan düşürülmeye, hakkın kötüye kullanılmasıdır. Ama asıl Anayasaya aykırı olan Anayasa gereğince kurumsuz olan Cumhurbaşkanını yasaklı ilan etmek için anayasa mahkemesine başvurmaktır. Anayasa Mahkemesi’ne bir yazı göndererek bu iddianamenin yargının yasamaya da yürütmeye de müdahalesi olduğunu söyleyerek ciddiye alınmaması ve gerektiğini bildirmelidir. Yetkileri gasp edilen yürütmenin, Başbakanlıkta gene yetkileri gasp edilmeye kalkışılan Meclis Başkanı’ da aynı şekilde birer müracaat yapmalıdır. Aynı şekilde Yargıtay Başkanlar Kurulu’na da başvurulabilir.

Star gazetesi
 



Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,047 µs